Koľko dovolenky mi zostane po rodičovskej s druhým dieťaťom?

bojazlivamama
2. jún 2015

Ahojte, poprosím vás o radu. Mám nárok na 25 dní dovolenky. Od 11.9. 2011 do 5.5. 2012 som bola na materskej s prvým bábom, od 6.5. 2012 do 13.2. 2014 som brala rodičovský. Od 14.2. 2014 do 9.10. 2014 som brala materské s druhým bábom a od 10.10. 2014 som na rodičovskej až do konca 3-2017. Ešte v roku 2011 mi ostalo z 25 dní dovolenky 20 dní. Za roky 2012, 2013, 2014 a 2015 mám nárok ročnej dovolenky 25 dní. Koľko dní dovolenky mi má ostať do skončenia rodičovskej ? Posielajú mi výplatné pásky a zostatok dovolenky aj s dofčou na tento rok mám 86,5 dňa. A niekde som čítala, že od roku 2013 sa nemá dovolenka krátiť ani počas rodičovskej. Poradíte mi ? Vyznáte sa vtom ? Ďakujem veľmi pekne !

evittam
2. jún 2015

@bojazlivamama Nárok na dovolenku máš len počas MD, počas PN ak trvala viac ako 100 dní, tak sa kráti. A počas RD nárok na dovolenku nevzniká. 😉

bojazlivamama
autor
2. jún 2015

Nevzniká ? Určite ? A prečo mám potom toľko dovolenky ?

alexanotbad
2. jún 2015

@bojazlivamama ja budem v rovnakej situacii. a vidis, nikdy mi nenapadlo pozriet sa na tie vyplatne pasky. ani ich vlastne neotvaram :(

bojazlivamama
autor
2. jún 2015

@alexanotbad No vidíš, a mzdové účtovníčky sa mi čudovali, že na čo sú mi výpl. pásky. Veď tam mám tú dovolenku a vymeriavací základ.

evittam
2. jún 2015

@bojazlivamama Urcite.

darina24
2. jún 2015

To je zaujímavé! ja mám 3deti, som doma od prvej materskej od r.2007. a teraz 29.5.2015 mi skončila rodičovská dovolenka a celkovo mi za tie roky ostalo 60 dní dovoleky-čiže 20 dní počas každej materskej.dovolenkový lístok vypísaný od 1.6. do 21.8

darina24
2. jún 2015

@bojazlivamama myslím že niekde bude asi niaky zádrhel.Aj kamoška robí na mzdovom a to čo písala evittam sedí.

bojazlivamama
autor
2. jún 2015

@darina24 Tak potom neviem, lebo som mala zostatok 20 dní v tom roku 2011 a či to nerobí ten väčší počet dní dovolenky.Zostatková dofča je 61,5 dňa. A to mám ešte takmer 2 roky rodičovskú.

bojazlivamama
autor
2. jún 2015

Jedine si ešte zistím na IP, nech mi poradia. Lebo už som si vypočula niekoľko názorov a každý vravel iné.

bojazlivamama
autor
2. jún 2015

@darina24 A máš nárok na 25 dní ?

darina24
2. jún 2015

Nie ja mám nárok na 20 dní.pred nástupom na prvú materskú som mala vyčerpanú komplet starú dovolenku tak mi tam neostal ani deň dovolenky.ale pri každej jednej materskej mi 20 dní vzniklo-čiže 20x moje 3materské.Skús sa ešte poinformovať. A zatial sa tým veľmi netráp a užívaj si rodičovskú😉 aj tak to je super že sa Ti ráta 25 dní dovolenky🙂 budeš jej mať dosť asi až do konca júla 2017

siska53
2. jún 2015

@bojazlivamama ja si tiez myslim,ze len za ten cas,co si bola na MD..aspon mne to tak vyslo 25+30=55, co bol pocet dni dovolenky v byvalej robote.. Bola som spolu MD a RD 5r... Inak by to vychadzalo ako 11dni na rok,ale je to skor tak,ze za rok,ked som bola MD mam 25dni a za ten dalsi,co som bola opat na MD 30 dni.

bojazlivamama
autor
2. jún 2015

@darina24 Musím si to zistiť 🙂 Rodičovskú si užívam naplno 😵 Len ide o to, že neviem či náhodou naša firma " nezdrhne " za kopečky ☹ Vrátiť sa tam po rodičovskej nechcem, ak tu ešte vôbec 2 roky vydrží, ale dofča ma zaujíma z iného titulu. Ak by ma prepustili ešte počas rodičovskej, keď by odišiel zo SR, dofču by mi museli jedine preplatiť. Ale ďakujem 🙂

gapa
2. jún 2015

@bojazlivamama hore píšeš, že máš zostatok 86,5dna a nižšie, že 61,5dna, čo sedí (to druhé), lebo
-za rok 2011 máš tých 20dní,
-za rok 2012 16,5dna (90dní odpracovaných, 171dní neodpracovaných, tj. krátenie celoročnej o 4/12tiny),
-za rok 2013 nula
-za rok 2014 25dní (lebo neodpracovaných je menej ako 100dní, odpracovaných, počas md, viac ako 60)

gapa
2. jún 2015

@darina24 vždy záleží od konkrétnych dátumov MD. Ak máš MD v tom istom kalendárnom roku, tj. neprechádza, tak odkedy je md 34týždnov, tak vznikne nárok na celoročnú dovolenku bez krátenia (predtým to tak nebolom, myslím platí to od r.2011, no nie som si istá a nechce sa mi hladať)

bojazlivamama
autor
3. jún 2015

@gapa Zostatok 61,5 dňa a 25 dní nárok ročnej dovolenky, teda dokopy 86,5. Tak mi to píšu mzdové účtovníčky na páskach. Mám nárok na 25 dní, keďže mám potrebný vek, resp. odpracované roky. Ale len zostatková dovolenka je 61,5 dňa.

bojazlivamama
autor
3. jún 2015

@gapa Takže je to v poriadku tých 61,5 dňa ? A vieš mi povedať, koľko mi teda má ostať celkovo zostatkovej dovolenky do 26.3. 2017, keď budeme mať 3 roky a teda skončí mi rodičovská ? Ďakujem 🙂

gapa
3. jún 2015

@bojazlivamama áno, je to ok, podla tvojich údajov. A 26.3.2017 budeš mať nárok na 61,5dní, už sa to nezmení. Doba RD sa neberie ako odpracovaná (len u chlapov, pri RD podla § 166 ods.1 ZP, lebo oni nikdy nečerpajú MD, lebo nie su matka), tj. počas RD nevzniká nárok na dovolenku.

bojazlivamama
autor
3. jún 2015

@gapa Chápem, tak je to konečný počet. Ďakujem veľmi pekne 🙂 🙂 🙂 Jedna kočka vyššie písala že má 3 deti a po RD čerpá 60 dní. Tak nezáleží koľko mám detí, ale ako v priebehu rokov čerpám MD a RD. Tak je @gapa 😉

kastanko
3. jún 2015

ja som bola na rizikovom od 1.2.2012 od septembra som bola na materskej pol roka a potom na rodičovskej do 31.1.2015. Po príchode do práce mi oznámili že mám 17dní z roku 2012 25 dní z roku 2013 + za rok 2015 25dní.

bojazlivamama
autor
3. jún 2015

@kastanko Tak ako komu to vyjde ako mi napísala @gapa, keďže si všetky nečerpáme rovnako MD a RD.

elika74
3. jún 2015

@gapa Prosím ta, kolko dovolenky sa dá preniesť do nasledujuceho roku? Mám vyše 100 dní dovolenky a ak by som nastúpila do práce od septembra, tak sa to neda vycerpat. Preto chcem ukoncit RD skor a nastupit do prace s tym, ze budem cerpat dovolenku.

gapa
3. jún 2015

@elika74 preniesť sa dá dovolenka z roku 2015 do roku 2016, ostatná teoreticky prepadá. (v zákone je to tak postavené, že prenášaš dovolenku len z predchádzajúceho roku a neprepadá, ak nemôžeš vyčerpať kvôli md, rd, pn, ktorú si máš vyčerpať po ukončení RD, md (zamestnávatel ju poskytne po ukončení md,rd, pn). tj. je rozumné to vyčerpať do konca kalend.roku, aj ked je možné to prebrať s mzdárkou a príp. čerpať aj cez rok, no to by som si dosť u nej zichrovala, tj. možno aj písomne sa spýtala, nech aj odpoved je písomná, aby zrazu neprepadla.

gapa
3. jún 2015

@elika74 ešte tolko, že nezabudni na odhlášku do soc.poistovne ukončením rodič.dovolenky.

gapa
3. jún 2015

@kastanko áno, môže byť, za rok 2012 máš neodpraacovaných najmenej 100+21+21+21dní (lebo máš krátenie o 4/12tiny)
@bojazlivamama ono aj bojazlivamama bude mať nárok na novú dovolenku za rok 2017, po odpracovaní 60dní to bude 25dní, ak za rok nebude mať neodporacovaných 100dní alebo viac, aj to tak ostane, do 26.3.2017 bude na RD, tam už má velmi zhruba odhadom cca 63dní neodpracovnaných (rátajú sa pondelky až piatky v období 1.1.-26.3.2017, ak do konca roku bude mať max. 99dní neodpacovaných, tak sa dovolenka nekráti.

elika74
3. jún 2015

@gapa Vdaka za odpoved. Akurat to riesime so zamestnavatelom, takze najvyssi cas zacat ju cerpat. 😉

gapa
3. jún 2015

@elika74 tiež som bola taký prípad, no mne ju nezrušili (neprepadla mi), lebo dcera je narodená 25.12. a samozrejme tam sa do konca roku nedá vyčerpať cca 30dní dovolenky a sa mi hodila počas plynutia výpovednej doby, ked som bola už tehotná, no nemala som ešte doklad o tom. Ale istejšie je asi ako to riešiš ty.

bojazlivamama
autor
3. jún 2015

@gapa Ďakujem za odpovede 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂

elika74
4. jún 2015

@gapa A este jedna otazka: na dovolenku, ktoru som nevycerpala pred tehotenstvom (rizikovym) a MD a RD, vztahuju sa nejake specialne predpisy, co sa tyka prenasania a moznosti cerpania tej dovolenky?
V maji 2008 som isla na rizikove, teda PN, nasledne MD a RD. Potom nastup do prace s cerpanim dovolenky ale nie celej, lebo znova rizikove, takze PN , znova MD a RD.
Takze preniest mozem celu tohtorocnu dovolenku. Co vsak s tou dovolenkou, ktoru som nevycerpala a zostala mi z obdobia pred tehotenstvami. Da sa preniest, alebo sa pripocitava k ostatnej dovolenke bez hocijakeho rozdielu ? Vdaka vopred za odpoved. 😉

gapa
4. jún 2015

@elika74 tá stará dovolenka sa neprenáša, treba ju vyčerpať po RD (v zásade do konca kalend.roku), len teda ak by si ju nevyčerpala, lebo si bola znovu pn, md, rd sa prenáša dalej cez rok.
pozri cca § 112 ods.2-4 Zákonnník práce
(2) Ak si zamestnanec nemôže vyčerpať dovolenku v kalendárnom roku preto, že zamestnávateľ neurčí jej čerpanie, alebo pre prekážky v práci na strane zamestnanca, zamestnávateľ je povinný poskytnúť zamestnancovi dovolenku tak, aby sa skončila najneskôr do konca nasledujúceho kalendárneho roka. Ak zamestnávateľ neurčí zamestnancovi čerpanie dovolenky najneskôr do 30. júna nasledujúceho kalendárneho roka tak, aby zamestnanec vyčerpal dovolenku do konca tohto kalendárneho roka, čerpanie dovolenky si môže určiť zamestnanec. Toto čerpanie dovolenky je zamestnanec povinný oznámiť zamestnávateľovi písomne, najmenej 30 dní vopred; uvedená lehota môže byť so súhlasom zamestnávateľa skrátená.
(3) Ak si zamestnankyňa (zamestnanec) nemôže vyčerpať dovolenku pre čerpanie materskej dovolenky alebo rodičovskej dovolenky ani do konca nasledujúceho kalendárneho roka, nevyčerpanú dovolenku jej (mu) zamestnávateľ poskytne po skončení materskej dovolenky alebo rodičovskej dovolenky.
(4) Ak si zamestnanec nemôže vyčerpať dovolenku, pretože bol uznaný za dočasne pracovne neschopného pre chorobu alebo úraz, ani do konca nasledujúceho kalendárneho roka, nevyčerpanú dovolenku mu zamestnávateľ poskytne po skončení dočasnej pracovnej neschopnosti zamestnanca.
(5) Ak si zamestnanec nemôže vyčerpať dovolenku, pretože bol dlhodobo uvoľnený na výkon verejnej funkcie alebo odborovej funkcie, nevyčerpanú dovolenku mu zamestnávateľ poskytne po skončení výkonu verejnej funkcie alebo odborovej funkcie.
zdroj: http://www.porada.sk/t56527-zakonnik-prace-od-0...