Koľko dostanem za brigádu?

5. okt 2023

Reagovala som na inzerat o brigadu, hodinova mzda tam bola napisana 5,5€. Ked som prisla podpisat zmulvu, tak to bolo len 5€. Ale dobre, isla som tam, odpracovala som tam cca mesiac kym zacala skola. Cely cas som bola v tom ze to bude pocet hodin krat 5€, no potom mi kolegyna tiez brigadnicka povedala ze na tych 5€ mam zabudnut, ze to budu iba 4€, lebo ze to je v hrubom a nie v cistom a ze ona tam pracuje uz dlhsie a vzdy jej pride menej ako 5€ krat pocet hodin ale ze nevie co som ja a aku mam zmluvu. Pri podpisovani zmluvy mi sefka povedala ze mi dala uplatnit vsetky studentske vyhody. Ja som minuly rok maturovala takze som jej mala priniest aj potvrdenie o prijati na vysoku skolu. V tomto pripade, tych 5€ za hodinu naozaj dostanem alebo aj tak sa mi nieco bude odratavat? Myslela som ze brigadnikom a studentom sa dane, odvody a podobne veci neodratavaju.

colsami
5. okt 2023

Ano, na zmluvach je udavana mzda v hrubom.

autor
5. okt 2023

@colsami no ano ale to plati aj pre brigadnikov? Ja sa do toho vobec nevyznam, mala som pred tym len jednu brigadu kde som mala v zmluve 4€/h (tiez asi v hrubom) a vzdy som dostala taku vyplatu ze ked som to rozratala tak mi to vychadzalo takmer na dvojnasobom 8€/h. Ale tam boli bonusy, tak mozno preto.

kvetinka75
5. okt 2023

200eur mesačne máš odpočítateľnú zložku - takže ak máš príjem do 200eur neodráta ti nič. Ak by odrátali dane, pri ročnom zúčtovaní si ich vypýtaš späť z DU pri podaní DP. Ak presiahneš sumu 200 eur, tak len z tej sumy, ktorú máš navyše, platíš dôchodkové. A nad sumu 410 eur ( ak si uplatníš nezdaniteľnú časť základu dane) platíš daň .
Čo máš na zmluve, to máš hrubú mzdu. Neviiem ako pracuješ , k tomu sa môžu prirátať ešte príplatky za víkendy, a pod. A podľa toho, akú máš celkovú hrubú mzdu, platíš odvody, dane

vanilkovazmrzka
5. okt 2023

Este to tak je, ze sa podpisuje tlacivo, ze si uplatnujes nezdanitelnu ciastku? Ak ano a podpisala si to, dostanes plnu ciastku. Ak si to nepodpisala, zdani sa ti to. Ale sa mi zda ze zavadzali nejake odvody aj pre brigadnicke pomery, ale neviem ake su tam pravidla…