Ak priemerna mzda je cca 1300 eur v hrubom, kolko by mal podla vas zarabat priemerne ucitel? V hrubom.
@loginexistuje zlý nápad, potom by do najchudobnejších regiónov nechcel ísť nikto učiť, pretože by mal napr aj o 30% nižšiu mzdu ako učiteľ v bohatšom regióne
Ucitelia si určite zaslúžia slušne ohodnotenie, nie to čo majú u nás.
@pribinak nesuhlasim praveze deti v bohatsich regionoch su potrestane za to kde ziju lebo kym za tuto sumu sa v regione boju o miesto v Ba je problem najst ucitela
deti maju pravo na rovnaku kvalitu vzdelavania
a okrem toho regionalne rozdiely v platoch pri rovnakej pozicii je bezna vec v inych sferach
@pribinak Kolko je podla teba slusne ohodnotenie?
Mam v rodine učiteľov, mnohí 1300 ani z diaľky nevidia. Najmä zácinajuci ucitelia a ucitelia jazykov, ti potom idu robiť do korporatov a na školách je nedostatok učiteľov jazykov. Učia starsi ucitelia ktorí sú už často dôchodcovia a ti už nedokážu osloviť decka
@pribinak Povies nam, kolko by mala byt priemerna hruba mzda ucitela?
@loginexistuje ja žijem v BA a viem aký je problém s učiteľmi, ale ak má mat ucitelka v BA o napr 30% vyšší plat ako ucitelka v Kežmarku, kde si výberie mladá ucitelka učiť? No Kežmarok asi sotva
Neviem aká je presná a ideálna suma, ale viem že mnohí absolventi pedagogických odborov idu radšej robiť hocičo iné len nie učiť
@pribinak To si mali rozmysliet pred zaciatkom VS studia.
@pribinak ale o 30% sú aj vyššie náklady na život, chápeš že sa to iba vyrovná?
Nesla by som to robit ani za 2000€, ale ucitelom by som tolko v pohode dala, rovnako zdravotnyn sestram. Lenze tabulkove platy vobec nemotivuju k zlepsovaniu sa, k prevzatiu zodpovednosti, k inovaciam, aktivite... Je to podla mna pozostatok komunizmu, ked vsetci si mali byt rovni. Mzdy by som sa snazila nastavit inak, motivacne, kto bude mat dobre vysledky, zarobi viac ako hoci aj jeho kolega v rovnakej kancelarii. Robila som za tabulkovy plat a viem co to bolo, po case vacsinu prejde nadsenie, ked nie je ohodnoteny inak ako ten, co robi uplne minimum.
Jasne, všetci mladi sú plní ideálov ale realita platenia účtov ich názor zmení
To si mala takýto vysoko “inteligentný” názor aj pri lekároch keď sa riešili ich platy? Že si to mali rozmyslieť pred štúdiom?
Wau, ľutujem že som sa zapojila do tejto diskusie.
tazko povedat, vsetci by sme si zasluzili aspon tych 1300 v hrubom..utopia
@modrykonik33 ceny potravín, či energii v ba a v Kežmarku sú rovnaké. Áno byty sú lacnejšie ale zas nie je praca a všetci učiteľmi byt nemôžu
no zial, mnohi mozno vo veku 18 rokov, ked si vyberali VS a teda aj pravdepodobne zameranie ani nerozmyslali nad tym, kolko im dana praca "vynesie" financii, a ver mi, ze mnohi, keby mali Arabelin prsten, v nomemte nim otocia a vratia sa do veku 18 rokov, aby mohli tuto osudnu volbu zopakovat..... ale to isto plati aj o inych profesiach....
Ja ako stavebný inžinier s vs zarábam v čistom 1000 eur (bez daňových bonusov na dieťa,tie má muž),u súkromnika,región Liptov. Čiže učiteľom by som dala minimálne 1000 v čistom ,regióny ba a iné viac,1300 v cistom
Ta pripomienka s regionom je trefna... inak byva clovek v "Kezmarku" co sa tyka cien bytov a hypotek a tym padom zivotnych nakladov a inak v Bratislave, kde su ceny nehnutelnosti prenajom/kupa strasne vysoke...
@pribinak dnes mas problem zohnat matematikara, slovencinara, fyzikara, jazykarov vseobecne aj vo velkych mestach (vlastná skusenost)..... vidim do toho velmi dobre, tiez som ucitelka.... a podla mna, ak prejde novonastolena reforma, tak kopec ludi zo skolstva odide a to este len zacne byt problem...........
@pribinak Platy ucitelov su zname. Studenti tieto informacie maju aj pred zaciatkom studia.
Škoda že sa nedajú ohodnotiť podľa výsledkov , prieskumov ,,objektívnych testoch atď ..ak by mal učiteľ dobre výsledky, žiaci ovládali učivo, lebo ich to naučil ( a nemuseli sa ďalších 5 hodín biflovat doma) takému učiteľovi by som dala aj 3000...no žiaľ, je stále hodne takých ktorí si to tam len odsedia a nezaslúžia si ani tých 850 čo majú...takže ťažko.
Mna by zaujimalo, ze z akeho dovodu autorka zalozila tuto diskusiu.
@evica17 Prosim, rozpravajme sa o hrubom plate.
@dskjhfdlkdjhl má fakt “inteligentne” názory
Našťastie nie každý vidí len plat, ale má aj nejaké ideály a sny (aspoň chvíľu)
@dskjhfdlkdjhl Aby si sa mohla zapojit.
Aha, takze som sa zapojila, misia splnena. Takze vlastne vsetko sa uz vyriesilo😝
@dskjhfdlkdjhl aby sme diskutovali o platoch učiteľov, si na diskusnom fóre, čo iné by si tu chcela robiť?
pmalo by to byt regionalne odstupnovane a navizane na priemernu mzdu regionu 😉