Kolektívne vyjednávanie - KOZ SR

minto3
8. aug 2024

Ahojte, neviete niekto náhodou nejaké “pikošky” týkajúce sa kolektívneho vyjednávania medzi KOZ SR a vládou ohľadne kolektívnych zmlúv vyššieho stupňa pre štátnu a verejnú službu ?? V prvom kole rokovaní tuším v júli sa nedohodli, odborári požadovali zvýšenie platov o 10% v septembri a od 1.1.2025 ďalších 10%. Vláda ponúkla iba nejaké jednorazové príspevky. Odbory vyhlásili štrajkovú pohotovosť a vraj v auguste by sa malo rokovať zase. Neviete či už boli nejaké “rokovania”, prípdne zákulisné info. ako to asi vyzerá? 😀

martinkah
8. aug 2024

@minto3 kolegyňa, ktorá je členkou odborov, nám čítala mail o tom, že predĺžili platnosť aktuálnej KZ do 31.12.2024 a v septembri budú pokračovať v rokovaniach (písomne som to zatiaľ nikde nenašla)

minto3
autor
8. aug 2024

@martinkah tak už až v septembri budú rokovať? 😏…tak zase nám ostáva len čakať 😏😀

veklipo
8. aug 2024

Policajtom sľúbili stabilizačné príspevky a vlaky zadarmo. A to Sutaj sľúbil, ze ak sa nezvýšia platy, odstúpi.
Za súčasnej koalície budú mlčať aj odbory aj Jednota dôchodcov. Lebo mlčanie sa da ľahko kúpiť.
Je mi ale ľúto zamestnancov štátnej správy. Niekto tu prácu robiť musí. Ministri si hneď zvýšili paušálne výdavky (nie mzdy), ktoré sa nedania a na bežných zamestnancov sa vykašlali.

minto3
autor
8. aug 2024

@veklipo právaže súčastné vedenie KOZ SR mi príde vcelku príčetné. Prezidentka KOZ SR mi príde ako správna ženská, ktorá sa nenechá zastrašiť a ani kúpiť. Ide docela tvrdo do nich. Síce ešte za minulej vlády vyrokovali veľmi dobre podmienky. Uvidíme ako sa k tomu postaví “prosociálna” vláda, ktorá má 2 strany ktoré majú v názve “sociálny” 😏😀.

huginko
8. aug 2024

@minto3 ja dúfam, že niečo vyrokuju. Mali rokovať v polovici augusta. Snáď to nepovedie k tomu, že odbory ustúpia a nič nedostaneme.... Držím im palce

minto3
autor
8. aug 2024

@huginko v to dúfam aj ja. Je zrejmé, že tých v podstate viac ako 20% je utopia a toľko nám nedajú. Potešilo by aspon takých 13-15% 😏

huginko
8. aug 2024

@minto3 tak ale nemala by byť, vzhľadom na ich rapídne zvyšovanie platov a aj ostatných profesii. Keď sa dá dat policajtom, prečo nie nam? Tak aspoň tých 10 % od januara

veklipo
9. aug 2024

@minto3 ja ju sledujem. Počúvala som s ňou aj pár rozhovorov. Možno sa nedá kúpiť. Ale som si 100% istá, ze do žiadnej nátlakovej aktivity nepôjde. Ktokolvek, kto ide proti Ficovi, skončil.