Kolektív v práci

9. okt 2023

Ahojte, vy tu vždy máte dobrú radu po ruke, tak babo raď. V práci zastávam istú funkciu a pred časom zobrali na rovnakú pozíciu novú kolegyňu. No a proste ona sa začala pretláčať do popredia spôsobom, že robila prácu navyše, ktorá ani nie je v našej kompetencii, robila sluzbicky pre ostatných kolegov, navštevuje ich aj doma a kupuje im darčeky. A neskutočne podlieza vedeniu, stále tam vysedava, aj po pracovnom čase. No a ja som sa začala cítiť ako piate koleso na voze, cítim sa ukrivdena a mám pocit, že ma vynechávajú. Je to úžasná práca, vlastne moja práca snov, ale už vidím na sebe, že sa tam necítim dobre. Často ma napína, som depresívna, placliva a vyhýbam sa práci a kolegom. Máte nejaké slová povzbudenia pre mňa?

deti95060810
9. okt 2023

žena bojuj...nehádž flintu do žita...
na sviňu len svinsky...
držím palce.

janinque
9. okt 2023

Kolegyňu zrejme povýšia. Ty budeš OK, keď zostaneš na svojej pozícii? Nie každý musí kariérne rásť, stačí keď ťa práca bude baviť a budeš sa do nej tešiť.

barborachors
9. okt 2023

Ak to dobre chápem, pani si razí cestu riadne ostrými laktami. Otázka je, z čoho mas strach. Ze ona podlieza vedeniu apod môže mat rôzne vysvetlenie. Možno nie je az tak profesijne zdatna, tak to zakrýva kavickovanim s nadriadenými... A to sa ukaze coskoro. Ci ma na to mať to miesto. Ak vedenie teba pošle kadelahsie kvoli tejto pani - lebo vsak človek nikdy nevie, tak sa nemas preco trapit, asi by tam tvoje trvanie tak ci tak nemalo dlhu budúcnosť....

syslik81
9. okt 2023

na svinu? za to,ze je priebojna a ide si za svojim cielom? v dnesnej dobe je to tak-silnejsi vyhrava .. rada- daj sa dokopy,bud mila rob si svoju pracu plus aj ty mozes predsa sem tam spravit noeco pre druhych aj ked je to nad ramec.. ja tiez v praci xy x pomozem a rovnako ked mne treba nemam problem aby mi pomohli ... u nas sme kolektiv

autor
9. okt 2023

Ďakujem za odpovede. No viete, to je tak, že dovtedy každý vedel, čo má robiť a čo sú jeho povinnosti. Samozrejme, aj ja pomôžem, keď môžem, ale ako nazvať to, že kolega si spokojne ide domov a nová kolegyňa tam zostane dve hodiny po pracovnej dobe a robí jeho robotu? Len aby sa predviedla, aká je milá a dobrá. Plus nosenie darčekov, nonsens. A z čoho mám strach? No samozrejme z toho, že keď príde k situácii, že jedna z nás bude musieť odísť, budem to bez mihnutia oka ja, hoci som tam už roky a svoju robotu si robím dobre. Len mi je odporné vtieranie sa.

viestta
9. okt 2023

A celkom kludne sa moze stat, ze si nechaju tu co nekavickuje cez pracovnu dobu a potom musi robotu dorabat po pracovnej dobe. Zas sefstvo nie vsade je uplne vymlete a nie kazdy znasa rektalnych alpinistov.

muchotrafka298
9. okt 2023

Ja mam kolegynu, ktora tiez isla cez mrtvoly. Proste tolko sa vtierala, kavickovala s vedenim (jej priamym nadriadenym), v kuse chodila s nim na obed, pit do barov po robote, cez vikendy, az dosiahla svoje. Povysili ju. Ona tvrdila, ze ked si 5 rokov na tom istom mieste a nepovysia Ta, tak si lenivy a nemas tam co hladat. Teraz si myslim, ze zas ide vyssie, resp. u nas jej to uz nestaci, lebo uz nema kam ist /leda ze by svojho sefa vysachovala a to by rozohrala prilis vysoku hru s neistym vysledkom/. Ja rozumiem tomu, ze sa obavas o mieste, ze ona vlastne robi za viacerych a moze sa zdat, ze ty robis menej. Ona proste je ambiciozna a vie, ze tymto vtieranim si urobi kamaratov a sluzbicky za sluzbicky. Len mozno oni to tak nevidia, pre nich je to ta, co za nich urobi pracu a vyhovuje im to.

syslik81
10. okt 2023

@muchotrafka298 ale ono to je aj pravda..ak niekto stagnuje 5 rokov na jednom mieste a inemu sa podari povysit po roku -dvoch zrejme je sikovnejsi ... ono spravit si svoju pracu ok ..ale kazdy chce vidiet cloveka o sa snazi,zdokonaluje,uci sa aj ine a to ze je viac priatelska(vtierava pre niekoho) je len jej sikovnost

muchotrafka298
10. okt 2023

@syslik81 za mna je vtieranie a robenie prace za druheho nie uplne ze zdokonalovanie vlastnych schopnosti. Lebo kazdy ma vlastnu napln prace, ktoru ma primarne robit. Nie robit veci za ostatnych, aby sa im zapacil. A su pracovne pozicie, kde proste pracujes XY rokov bez toho, aby Ta povysili, lebo nemas kam ist vyssie. Takze nie vzdy je to podla mna lenivost. Ja som z prispevku autorky pochopila, ze dotycna slecna robi veci za druhych, len aby sa im zapacila, ze nema v naplni prace zastupovanie inych, za ktorych robi. O darcekoch sa nevyjadrujem, lebo tomu nerozumiem. Dam darcek tomu na kom mi zalezi, nie aby som sa bola za peknu v praci. Ale asi je to tym, ze ja nemam v praci uzasny kolektiv, s ktorym by som mala potrebu sa kamaratit alebo sa s tymi ludmi bavit mimo prace, chodit do barov, na dovolenky a po.

valeria_h
10. okt 2023

@syslik81 Šikovnejšia lebo sa vtiera a podlizuje? Strkať sa do zadku aby ma povýšili? Toto je tá šikovnosť? Mňa už tu asi nič neprekvapí 🙄

syslik81
10. okt 2023

@valeria_h ni elebo sa uci aj pracu druhych , lebo nesedi len na zadku a neurobi si len svoju pracu .. ze je spolocenska a ma rada ludi neznamena ze sa hned podlizuje a vtiera- to je z pohladu introverta ... mozno je proste taka povaha ...

syslik81
10. okt 2023

@muchotrafka298 lenze konkretne u tejto pozicie sa ma kam posunut..ale autorka sa neposunula... nevie co bolo za tym,ze vykonala pracu za kolegu - nebola i tam a nevies preco sa dohodli .. u nas tiez po praci chodia ludia na partty vylety .. nie kazdy ale skupina a kto chce sa prida .. tiez zaskakujeme jeden za druheho ak ma iny povinnost s detmi alebo musi niekam a nemaju inu nahradu .. vzdy ma kazda vec niekolko uhlov pohladu ..

valeria_h
10. okt 2023

@syslik81 Z toho čo autorka napísala mi je viac ako jasné, že to nie je tým, že by bola kolegyňa viac spoločenská. Jednoducho sa strká do zadku. Tak ale pre mnohých je to ako vidím prirodzené, bojujú všetkými možnými zbraňami, že? 🙂

syslik81
10. okt 2023

@valeria_h ty si sa uz vo viacerych diskusiach ukazala,ze mas len svoju pravdu a vyslovene si tu len rypes do ludi,co maju oxlisny nazor .. tak si ju maj kedze ja sa nemienim dohadovat..moj nazor som napisala a tym koncim. Nieje vzdy vsetko jednostranne😘

plankina
10. okt 2023

ako ja by som povedala, ze mlada dosla na to, ako sa posunut a pretlacit, tak to vyuzila po svojom, la etak je chyba aj v kolektive, ze sa proste nechali len tak opantat a na autorku zabudli. no bohuzial stava sa aj take a nie je to nic, co by sa podla mna bezne nedialo

muchotrafka298
10. okt 2023

@syslik81 samozrejme, ze je to len uhol pohladu, ktory mam ako nezainteresovany clovek len na zaklade jedneho prispevku. A kazdy jeden clovek sa rad zbavi roboty, ze ju hodi na niekoho ineho, kto sa toho ujme v style "ved nechaj, ja urobim". To je proste bezna prax v praci.

Ja pracujem uz dlho a videla som v kolektivoch kadeco. Velke kamaratstva, nasledne place pri odchode, ked si najlepsi kamarati co boli jedno telo, jedna dusa, zacali vykrikovat tak hnusne sukromne veci, ze som si pripadala ako z inej planety. tu je pohlad len z jednej strany, ako sa autorka vyjadruje, jasne ze nevieme cele pozadie pribehu. Ja som v jednej praci stretla tak ambicioznu zenu, ze dovidenia. len bohuzial na jej smolu sa nemala kam posunut v tej praci, a jej ciel bol sefovat, tak si vydobila roznym sposobom prechod na ine oddelenie, ze jej vedenie z ruky zobalo obrazne povedane, manageri za nou chodili ako psiky, co ona povedala, tak to bolo.....lebo vedela vyuzit sitauciu. Bohuzial narazila, ze na novom oddeleni tiez nemala komu sefovat /lebo jej islo iba o to, o nic ine/, tak otehotnela. Po case si uz na nu nikto nespomenul, ze hej, taka tu kedysi robila. A aka to byvala hviezda.

moonlight1210
10. okt 2023

"a vyhýbam sa práci a kolegom"
Toto nerob.

Aj ked nerobis za nich pracu naviac, ani sluzbicky, ani darceky, tak stale komunikuj. Porozpravaj sa, zasmej sa s nimi. Nejde o to, ci je usilovnejsia, proaktivnejsia. Ide o celkovy dojem.
Ak z teba postupne ziskaju dojem, ze vlastne nemas o nich zaujem, ze sa im vyhybas, bocis od nich, tak ta uplne vedome zacnu vynechavat. Lebo ako co s tebou? Maju za tebou chodit a pytat sa, co ti je? Prvi sa prist porozpravat, aby si pookriala a nasla uistenie a odvahu? Nemaju za potreby riesit tvoje stavy.

Tak sa nedaj odradit. Pridaj sa k rozhovorom. Ak mas co povedat, tak povedz, porad, atd.
Nikdy nevies, co si kto zapamata.
Ak budes od nich bocit, tak si rozhodne zpamataju, ze si taka uzavreta a nepristupna. A uplne ta odstrihnu.

orta
10. okt 2023

podla mna robis chybu, ze sa vyhybas ludom, praveze by si mala zabrat, mala by si urobit nieco preto aby si si obhajila tu svoju poziciu, to miesto a vsetko, neboj sa, mas na to!

danka808
10. okt 2023

Vyhybat sa, nie je cesta podla mna.
Nemusis robit za nikoho pracu naviac ani nic, zaklad je aby si si svoje robila a dobre a nik ti nic nemoze povedat. Normalne sa bav s inymi, preco by si mala nieco menit.

muchotrafka298
10. okt 2023

@danka808 to mas pravdu, za mna tiez nie je dobra izolacia od ostatnych.

candii
10. okt 2023

Taký ľudia sú všade..