Baby, prosim poradte ako sa spravat v tejto situacii...v robote mi konci skusobna, cize som nova, a kolegyna ktora ma zauca si na mna zacala trochu dovolovat...napr pride ku mne do kancelarie a ked si niexo pisem aj sukromne do diara tak sa mi postavi za rameno a pyta sa co robim a co si pisem a caka kym jej neodpoviem...rovnako zacala byt strasne zvedava aku pracu mi sefka prideluje atd, sustavne chodi ku mne do kanclu s debilinami, niekedy mam pocit ze to robi naschval aby som nestihala veci, strasne ju zaujima co robim cez vikend s kym ho travil a tak...dneska som uz z toho bola zhnusena a asi to bolo na mne vidiet lebo sa ma asi 30krat prisla spytat co som smutna a zase len moju osobu riesila...neviem ci jej mam jasne povwdat nech sa stara do seba ale mam taky pocit ze ona si stoji na kabli a neprestane to, cize neviem ci odijst alebo hodit rec so sefkou
Ak je kolegyna tvoja mentorka, ma sa o teba zaujimat. Pravdaze o pracovne veci, ale kedze si v praci, tak prirodzene ocakava , ze sa venujes svojim pracovnym uloham. A kedze je tvoja mentorka, musi vediet, co mas na starosti, nakolko ta ma povinnost zaucat, viest, zapracovat ta.
To ze sa pyta na vikend, no mozno je len komunikativny typ cloveka, je priatelska, mozno celkovo v praci maju friendly atmosferu. Na vikend vies v pohode odpovedat "ale oddychovala som, upratovala som".
Podla mna to strasne prezivas a z tvojho prispevku mam pocit, ze nie si taky ten ludsky typ cloveka, ktory nema problem zapadnut, a ktoreho ludia maju radi.
Nech sa akokolvek profi tvarime v praci, aj popri praci si vytvarame urcite vztahy a pravdaze si nastavujeme hranice.
Si velmi negativne voci nej nastavena.
@buberova tiez mi to napadlo ale zase ked niexo neviem idem za nou, nemam s tym problem, cize nie je potrebne aby mi vylozene pozerala cez plece...mozno pockam este par mesiacov po skusobnej a ked to neprejde tak to budem riesit uz inak
@zmrzlinka2021 praveze som presne opacna..v praci ma maju radi aj v byvalej mali no a viem ze s touto kolegynou maju problem aj ini na oddeleni lebo sa stale starala do veci ktore ani neboli jej agenda atd...na zaciatku ma jeden kolega pred nou aj varoval ze jej nemam hovorit nic sukromne...najprv mi to prislo ze prehanaju lebo bola super ale s postupom casu vidim ze mali v niecom pravdu...nemyslim si ze je ulohou mentora aby cloveka takto kontroloval...pomaly sa jej musim hlasit kde som a kde idem..toto mi nepride ok
Chapem ta autorka, daj tomu cas, straz si sukromie a reaguj vseobecne na svoj zivot.
Ty si musis nastavit hranice, ale treba to vediet tak nonsalatne.
Ale fakt ak je mentorka, mala by mat o vsetkom prehlad pracovnom, lebo ona nesie zodpovednost.
@zmrzlinka2021 ved s tym suhlasim uplne ale skor mam pocit ze skratka nevie kde je jej miesto lebo v minulosti bola manazerka a mala pod sebou ludi lenze teraz v takejto situacii nie je...casto mi pracu da aj priamo sefka a aj do toho keca ze som to mala urobit inak pritom som to urobila ako povedala sefka, tak az to jej zavrie usta...ale pokyny typu "zapis to", "odnes to" atd su podla mna uz trochu vazne mimo kedze ja som jej tam neprisla robit asistentku
Ved jej nehovor, co nechces, ak sa vela pyta na osobne veci, naznac, ze mas pracu, ak Ti pozera cez plece, zatvor notes, ona pochopi
@mk1111111111 presne toto som robila a dufala ze pochopi...nepochopila...stoji a civie na mna dokody jej neodpoviem
Ked po tebe chce na nieco odpoved, daj si nacas, zdvihni ruku/prst na znak gesta pockaj a sustredene dalej pis co potrebujes. Je to take psychologicke uzemnenie jej nedolezitosti, ze aj ona musi pockat. Potom sa kludne spytaj na styl: “ano? Co si prajes?” Jaaj nic pracovne si nepisem, to su sukromne veci.” Ked nepochopi s usmevom jej pomalsie povedz: “este raz, to su sukromne veci.” A basta.
@monsterablue neviem ci si to myslela vazne alebo ironicky pretoze s pracou problem nemam, vacsinou mi staci ukazat max dvakrat a viem pracovat sama, ked neviem spytam sa, ale zatial pracujem dobre, nerobim velke chyby, nik sa nestazuje
@monsterablue no ved aj tu by som mala pracovat samostatne, lebo kazda mame inu agendu ale mali by sme sa vediet zastupit...len vravim prestava sa mi to pacit lebo taketo spravanoe nemala ani ked aom nastupila...
@monsterablue len bohuzial este nemam tolko prac skusenosti aby ma podla mna vzali na nejake seniornejsie miesto
@basulaak vdaka, skusim
@monsterablue ale ja som nikde nenapisala ze mi to vadi ak mi pomaha...lenze ja som o jej pomoc neziadala a nebolo mi s cim pomoct...co sa tyka tej sukromnej veci, volal mi lekar a zapisovala son si termin ..cize ako co? Nemozem si to zaznacit do diaru a dat schvalit nadriadenej? Ci musim najpev mentorku podrobne informovat o mojom zdra stave?
@monsterablue prekaza mi jej podrobna kontrola vsetkeho co robim vratane kde sa nachadzam...minule som jej musela povedat ze som bola na toalete lebo na mna civela ako zmyslov zbavena ked ma nenasla v kancli...akoze hovor si co chves ale podla mna je toto prehnana kontrola, nemoze ma predsa kolegyma co ma rovnaku funkciu kontrolovat viac ako sefka...a mentorstvo konci za par dni cize uz ma extra vela veci nezaskoli
Keď ti položí otázku chod na nou proti otázkou, ona : co si robili cez víkend, ty: saale dokopy nič ale porozprávaj ako so sa mala ty? A keď chce kecať nechaj ju kecať a ty púšťaj len kolo hlavy, nemusíš ani jedným uchom dnu a druhým von. A keď by chcela príliš dlho rozprávať tak začni robiť robotu co máš a ignoruj ju
@autorka aj keď ta tu ostatne "zotreli", mne to pripadá, ze sa stara až moc. Hlásiť, ze ideš na wc? To kde sme? Na ZŠ? podľa mňa si stanov hranice, lebo to budeš mať s nou veľmi ťažké. Ani to, ze je nejakou tvojou '"mentorkou" neznamená, že ťa bude celý deň buzerovat. Btw, na obed sa pýtať nemusis?
Povedz jej, ze ked bude zvedava, bude skoro stara a ked povie ze uz je, tak jej povedz ze by si na jej mieste s tym rychlo prestala a ked ti povie, ze len zartuje a co si taka, tak povies, ze nemas rada, ked niekto vstupuje do tvojho osobneho priestoru...podobne reaguj vzdy, pripadne ak nad tebou stoji, postav sa aj ty, aby ste boli aspon v rovnovahe a ignoruj ju, casom sa bude filtrovat inde
@lienka.7 vies co je mi velmi neprijemne ze sa toto deje...zatial sa na obed hlasit nemusim ale viackrat sa mi stalo ze mi zadala nejaku robotu a povedala ze ona ide na obed a nech to mam hotove kratko po obede...cize logicky ja som na obed nemohla ist
ja by som pockala kym skonci skusobka a ona uz nebude tvoj buddy... potom ak bude rovnaka, da sa reagovat kadejako slusne, aby porozumela, ze nie si povinna sa jej hlasit, pripadne, ze riesis momentalne zalezitost, ktora je urcena tvojim ociam a podobne...ale asi by som si pripravovala tieto slusne vety vopred aby naozaj neurazili, pride mi, ze tato kolegyna by vedela kadeco poprekrucat, co by mohlo vyvolat nepotrebne nezhody medzi vami alebo horsie vo firme voci tvojej osobe
ste kolegyne-onedlho uplne rovnocenne..takze si musis vybudovat svoje miesto aj ty...vratane toho,aby ta respektovali..nechovaj sa ako male decko, lebo sa tak bude chovat k tebe stale-ved nie je tvoja sefka, navyse niektore veci by si ani ta sefka nemala co dovolovat...ked bude otravovat, povedz vaznym hlasom, ze ta zdrziava od roboty a narusa tvoje sustredenie...to s tym wc bol vrchol, nabuduce jej povedz, ze to hadam nemysli vazne, aby si jej ohlasovala kedy si potrebujes odskocit...ak take bude opakovat, so smiechom pri kazdom odchode na wc ci umyt si ruky atd zahlas tak aby to poculi viaceri-anka,idem sa vycurat...a ked sa bude vypytovat na sukromie-tak sa jej nespovedaj, nech civi kolko chce a ty si rob svoje-ak sa opyta znovu-povedz prepac, nevnimam ta, musim pracovat-a rob dalej...a povedz, ze ta to obtazuje, ze sukromie do prace nepatri a ze ani ty ich nespovedas...ked mas mat obed-chod na obed,nemoze ti odobrat pravo aspon nieco zjest..povedz-ano, musim sa najest ako vy, a potom sa do toho pustim...ja viem, ze si s nou nechces pokazit kolegialny vztah-ale ona teda rozhodne nevie, ako sa ma spravat...nenechaj ju citit sa dominantne-lebo potom ta zhodi aj pred sefkou..a sefka by urcite tiez radsej mala sebavedomu pracovnicku, nez putku...neviem, aku mas sefku,ale ak bude po skusobnej dobe a tato kolegyna bude fakt neznesitelna, tak by som si so sefkou pohovorila, ze ta praca sa ti paci, budes tam rada pracovat,len ze nemozes podavat optimalny vykon,ani plne ukazat svoje schopnosti , ked si neustale zdrziavana a vyrusovana,vratane vypytovana sa o sukromi..ze ci ti vie poradit..musis ist na to opatrnejsie, lebo nevies,ake maju tie dve vztah...
@monsterablue podla mna zas prehanas ty.
Je velky rozdiel medzi pomocou a neustalym nezmyselnym kontrolovanim.
Takisto to, ze si niekto zapise sukromnu vetu do zosita - ty mi chces povedat, ze v praci za 8 hod pracovneho casu ani jeden den nevenujes ani 3 minuty ziadnej sukromnej veci? Tvoj mozog je tak dokonaly, ze vsetky mimopracovne informacie je schopny v tomto case vytesnit??? Nie,cize uz tato tvoja poznamka - je niekde na urovni tej kolegyne - nonstop kontrolujuca a zachadzajuca za potrebnu hranicu.
@poppy22 To je dôležité, aký má kolegyňa vzťah so šefkou.
@petronelag sefka sa snazi mat dobry vztah so vsetkymi ale raz ked som sa s nou rozpravala som tak medzi riadkami vyrozumela ze jej celkom nesedi styl ako tato kolegyna pracuje, ze si vsetko robi tazsie a zdlhavejsie...aj s tymto mam problem ze hodinu obkecava jednu vec a da sa urobit za 10 mim ale blizsie som sa so sefkou nerozpravala o vztahoch
@monsterablue vidis, sama vravis nieco o com nemas ani tusenia a podsuvas urcitu verziu...ano kolegyna je o 25 eokov starsia ale 20 rokov bola dobrovolne nezamestmana cize ked realne spocitam jej a moje odrobene roky, takmer sa to vyrovnava
Ona nevie či je to súkromne.. možno len chce vedieť čo pracovné riešiš aby vedela či nerobíš chybu alebo či to zvládaš. a možno sa zaujíma čo robíš cez víkend aby si sa cítila začlenená do kolektívu, nechce byť odmeraná.. ale aj cítiš že je to príliš, tak jej normálne povedz že o tom sa nerada rozprávaš..