Klamstvo v životopise

23. jún 2023

Ahojte. Viem viem, nemám to robiť, ale stalo sa 😂 prikrášlila som si cvčko. Uviedla som si tam jedno zamestnanie (žiadna jadrová fyzika nebojte) len som tam mala časovú dieru.
Vedia to vyzistiť? Či som tam skutočne bola zamestnaná? Nemyslím to tak že zavolaju zamestnávateľovi, ale skôr tak že to overia inde, je to možné?
Dakujem a mier s vami 😛

zmrzlinka2021
23. jún 2023

Poviem ti tak - klamat sa neoplaca a mozes v zivote si dost tymto pokazit reputaciu. Nikdy nevies, kto s kym sa stretne a staci uplne mimo biznisu a niekto z tvojej firmy spusti "jeeeej, nasa Katka u vas robila..." a druha strana zacne tvrdo uvazovat a budes mat velmi zlu reputaciu.

Klamstvo dokaze velmi lahko vyplavat na povrch a ja som toho presvedcenia, ze neprinasa pozehnanie.

petamich
23. jún 2023

sve je maly a pracovny trh na slovensku este mensi, ak navyse pracujes v nejakej specifickejsej oblasti napr. tie elektrarne, tak je mozne presne ako pise @zmrzlinka2021, ze nejaky tvoj buduci kolega pracoval v tej istej firme a budu si pytat referencie (bezne sa totiz stava, ze mi vola nasa personalistka, ci som sa u predchadzajuceho zamestnavatela stretla so Zuzkou Peknou a ja poviem, ze vies co nie ale spytam sa Joza, ten kazdeho poznal), zivotopis zrovna nie je to miesto, kde sa oplati prikraslovat a obzvlast nie v takejto veci

lienka.7
23. jún 2023

@autorka no stačí ze budu chcieť zápočtový list a si v prdeli 😉

autor
23. jún 2023

Baby ale skôr chcem vedieť či to vedia zistiť aj inak, nie tak že zavolaju. Zisťujú či niekoho poznám…

zmrzlinka2021
23. jún 2023

Ved som ti povedala - stretnu sa nahodne ludia a zacnu diskutovat 😉

autor
23. jún 2023

@lienka.7 Stratila sa moja odpoved 🙈 Ale to som chcela pocut. Vďaka

moonlight1210
23. jún 2023

Nemusia si to overit, ale mozu cakat, ze mas i take skusenosti. A ukaze sa, ze nemas. Akoby si tu pracu nikdy nevidela (neviem, ci si si dala nieco, co si uz robila, len inde a tato firma sa tomu venuje tiez).

Mozu sa na pohovore na tu pracu spytat. Nebodaj niekoho odtial poznaju a vyjde na najavo, ze netusis, kto to je, hoci by si mala.
Rovnako sa ti to moze stat, ked uz budes kolegyna. Niekto sa ta spyta na tu pracu, lebo tam pozna ludi a pravda vyjde najavo, ze si tam nikdy nebola.

Nemusi to byt hned problem, ale moze to byt neskor zarazajuce pre druhych, ze ak klames v tomto, v com vsetkom este zvyknes zaklamat, aby si vyzerala lepsie/mudrejsie/lubivejsie/...?

lienka.7
23. jún 2023

@autorka a ako vieš ze nebudú, resp.nemozu tam zavolať? Mne kolegyňa vravela, že jej normalne volali a pýtali sa na mňa... a keď budu chcieť napr.nejaku referenciu priamo od teba, co povieš, hm?
Inak v živote by ma nenapadlo si normalne ze vymyslieť zamestnávateľa 🤦‍♀️

moonlight1210
23. jún 2023

No a nam do firmy uz tiez parkrat volali, aby sa spytali na niekoho, kto u nich hladal pracu. Ze aky bol, ako pracovnik, preco bol ukonceny pracovny pomer, atd.

vroni
23. jún 2023

No, volať síce môžu, ale odpoveď by dostať nemali. Nič to nemení na fakte, ze vymýšľať si zamestnavatela v CV je naozaj veľmi zlý nápad. Náhoda je blbec a pravda sa môže objaviť v tom najnevhodnejsom okamihu.

janai1
23. jún 2023

Náhoda je blbec... My sme mali tiež takú "vydarenú" kolegyňu a napísala si nás do CV. Keď poslala CV do inej firmy tak s babou s personálneho sa poznám a zakecali sme sa o nej. Hádaj kto nedostal prácu?

marca12
23. jún 2023

Zvyknu volat kvoli referenciam do byvalych firiem vacsinou poslednemu zamestnavatelovi v zivotopise. Nabuduce neklam. Ano,prikraslit si mozes,ze ovladas nieco a doucisnsa to alebo ak potrebujes nejaku zrucnost na pokrocilej urovni,expert,ale ty vies len zaklady,mozes uviest pokrocily. Ale klamat o zamestnani,kde si nikdy nerobila to je ozaj prehnane.

moonlight1210
23. jún 2023

@lienka.7 da sa to nejaku dobu zahovarat, ze nema, este jej neposlali, stratila, zabudla, ...
Ale staci, ak proaktivna mzdarka zdvihne telefon a zavola, ci by jej (autorke) ten zapoctovy mohli poslat, aby ho potom ona priniesla do firmy a bude vymalovane, ze tam ziada taka nikdy nerobila.

vroni
23. jún 2023

@marca12, co je zase dosť prudko nelegálne. S potešením by som zažalovala firmu, ktorá by o mne poskytla telefonicky alebo akokoľvek inak referencie.

tahomi
23. jún 2023

Len pre moju zaujimavost, aky dlhy pracovny pomer si si vymyslela?

No prist na to mozu samozrejme, zapoctovy list a Slovensko je male.

nelca0510
23. jún 2023

Nepíš tam klamstvá,aj môjhu poslednemu zamestnávateľovi volali.

svetlonos
23. jún 2023

Aj ja som som si "prikraslila" 🙂 Bola som v Londine u stryka, chodila na kurzy aj a hladala si tam pracu. S mojou lamavou anglinou typu- I'm will stay hier for 10 years und locing for a job 😁. Tak sa mi raz ba ulici (hrali tam indiani) prihovorila jedna pani. Počula ako hovorim motavo ale bola som schopna povedať, ze sa prave ucim Aj od nuly, hladam si pracu ale jasne, ze sa mi nedari. Pivedala, ze ma pre mna job na 4 vikendy. Pracovala v akciovej spolocnosti, riesila zmluvy s klientami. Ja som jej mala z tych zmluv povedat meno klienta, sumu a pocet stran zmluvy.

Do zivotopisu som si napisala meno firmy, a pracu - pomocna asistentka.
Tazko by buduci zamestnavatel dostal info.
Ale pytali sa ma to hned na pohovore - tak som im presne opisala o co islo.
Inak by som si netrufla nieco prikraslovat a vymyslat nepravdy. Mozu to zistit velmi lahko a mas zbytocne patalie.

barborachors
23. jún 2023

Tak ja mam zasa skúsenosť ze klamu aj firmy a prikrasluju realitu. Na začiatku alebo este v ramci pohovoru nasľubujú hocico, napriklad zvýšenie platu po skúšobnej dobe alebo benefity v podobe kurzov a pod. V priebehu samozrejme ze uz je realita ina… a ty sa chod pásť. A ked date otázku napriklad na kolektív, tak jasne ze super kolektív, super ludia, mladý, dynamicky vsak ze. A za pochodu zistite ze sa jedna o mimoriadne toxické prostredie , intrigy hádky a este sa aj dozviete ze stale maju fluktuáciu kvoli jednej! problémovej osobe vnutri firmy. Takze tak. Ked nema klamať zamestnanec tak nech neklamú ani firmy, lebo klamu a dost. Navyse ako zamestnanec sa mozes ist sťažovať maximálne tak na lampren.

luccija
23. jún 2023

Kedy to bolo dávno?nikto to nebude riešiť ani pýtať ZL.Ale len uvažujem je to zle mať dieru v životopise?radšej klamat ako povedať pravdu nepracovala som, chcela som si oddýchnuť, pomáhala som rodinnej známej, mužovi s podnikaním čokoľvek.Ved to nie je nutné mať každý mesiac vyplneny

autor
24. jún 2023

@barborachors ved to, klamu až sa práši a kde je potom ich reputácia? 🤷🏽‍♀️
@tahomi pol roka
@luccija minuly rok