Klamstvo v životopise

27. okt 2021

Nie som hrdá na to ako premýšľam, ale chcela som zatajiť jedno zamestnanie v životopise.4r som opatrovala dieťa diplomata, kde som pracovala bez PZ platila som si dobrovoľne nezamestnaná.Potom som 2r pracovala na PZ v inom zamestnaní
Momentálne sa chcem uchádzať o jednu prac.poziciu a neviem či písať pravdu či nie.Ak by som napísala, že som podnikala, pomáhala mužovi vo firme, alebo pracovala vo firme xy vedia si to overiť na soc.poistovni však podľa platiteľa poistného však?
Muž tvrdí, že zamestnávateľ si takéto info vacsinou neoveruje nejde o veľkú firmu, štátnu správu a nemám panikáriť.

pieksamaki
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
basska_b
27. okt 2021

Určite si nič neoveruju, viem to od muža, ktorý robí pohovory, príjma ľudí. Životopis je taký prvý filter, ale všetko rozhodne dojem na osobnom pohovore

zuzka1117
27. okt 2021

Nemyslím si že by si to overovali.

liljana
27. okt 2021

Ak nejdes pracovat do SIS, tak ta nikto lustrovat nebude.

eva112014
27. okt 2021

Tak napíš, že si bola v zahraničí a nech sa páči môžu overovať. Overovať by mali vedomosti a nie roky z minulosti. Poprípade ešte chápem výpisy z registra trestov, ale ostatné by malo byť jedno.

sunshine_007
27. okt 2021

Podla americkych statistik okolo 36% ludi priznalo, ze klamali v zivotopise, nechcem ta navadzat, ale nebudes ani prva, ani posledna..

annamaria4
27. okt 2021

overovat si to nebudu. ja by som to tam kludne napisala. vsak nech vidia, ze si nieco robila, no nie?

martinkatinka
27. okt 2021

Praca na cierno sa do zivotopisu nepise.

chill1
27. okt 2021

Ahoj, pisem ti z druhej strany ako recruiter 🙂 overovanie nie je take jednoduche. Ak by som chcela na kandidata referencie od byvaleho zamestnavatela tak k tomu v prvom rade potrebujem jeho pisomny suhlas kde je aj uvedeny kontakt na konkretnu osobu od koho si mozem tu referenicu vypytat. Na socialke a pod. sa to neda overit, skrz ochrany osobnych udajov by ma hned poslali na Honolulu keby som im zavolala a tak to je aj spravne.
Z mojho pohladu ako naborara je lepsie uviest do CV vsetko a realne. Na pohovore aj tak sa na vsetko pytam a vzdy mi je "divne" ked niekto ma v CV ze par rokov bol doma. Vyvolava to vo mne vzdy vela otazok. Z coho zil dotycny, co robil doma... Uz mam tam potom ten pocit ze mi nieco nesedi a ked druha strana sa o tom nechce rozpravat tak to je ozaj divne a fakt nemam z toho dobry pocit.
Z mojej stranky ako osoby: vzdy som uviedla pravdive udaje do CV lebo casom aj tak vsetko vyjde na povrch. Staci ked sa budes rozpravat s kolegami a hlavne ked to je mala firma. Si s nimi spolu 8h denne, tak sa ludia proste rozpravaju a casom ani nevies ako ale to vyklopis zo seba . Tiez som roky pomahala ex a pod, robili sme spolu ale skrz toho mam plus ze som sa naucila na ktorom urade, kde a co sa ako vybavuje. Pri tom dietati si sa urcite tiez vela veci naucila. Napr. Dodrziavat rezim, jednat asertivne, hoci co proste aj to ti dalo vela skusenosti. Ja mam sice problem s tym, ze vzdy poviem pravdu aj ked je nepohodlna a to ocakavam aj od svojho okolia.
Neviem o aku poziciu sa uchadzas. Ak je to nejaka "robotnicka" pozicia tam vela dava do laty presne to ze ako dlho si pracovala v jednotlivych zamestnaniach a napisat do CV ze 4r nezamestnana to je uz hned cierny puntik. Ak je to pozicia "kancelarska" tak tam detto to iste s tym ze sa prebera aj to ze ktora praca co ti dala a tam to co chces zatajit vela dalo.
Alfa omega je to aby si mala detailny a pekny zivotopis. To tiez nie je velka veda. Staci ak pekne chronologicky rozpises jednotlive zamesnania aj s mesiacom a rokom od kedy do kedy si tam pracovala. Uvedies nazov pracovnej pozicie a napr. V jednom odseku rozpises co si robila. Napr. Pri pomoci manzelovi - zabezpecenie chodu kancelarie, priprava podkladov pre uctovnictvo. Proste len porozmyslaj co si tam zvykla robit.
Ku konickom napis realne comu sa venujes. Ked mam par minut na zvys tak sa kandidata pytam na ne. Len tak zo zaujimavosti ze co mu to dava, preco to robi, co ho/ju na tom bavi.
Tot bol moj prvy prispevok na MK🙈 dufam ze som Ti pomohla, drzim palce 🍀

kinats
27. okt 2021

Skor byva zvykom, dopisat si zrucnosti co nemaju alebo pracovnu poziciu co nevykonavali, ako si uberat, ale neuviest nie je tak velky prehresok. Ja napr. neuvadzam zamestnania kde som bol len po skusobnu dobu.

vroni
27. okt 2021

Čítam do dookola a stále nechápem, čo je hanebne na opatrovani dieťaťa. Keby si štyri roky opatrovala otca dieťaťa, no povedzme, ale dieťa samotné..... Zdravotku si si platila, čiže jediný teoreticky nehanebny bol pán diplomat. Úplne kľudne to do životopisu môžeš uviesť (tu prácu, nie úvahy o hanbeni sa)

ivkazba
27. okt 2021

Ako manažér som prijala stovky ľudí, premýšľam, prečo by si nemala v CV uviesť tie 4 roky. Či si robila na zmluvu, na akú, bez zmluvy, kto a aké odvody platil, to manažéra ani recruitera nezaujíma, nebudú sa na to pýtať a nemajú si to ako overiť. Ale profesionál sa ťa bude pýtať a zistí, že tam je okno, ktoré nesedí a to následne môže spôsobiť, že budeš pôsobiť nedôveryhodne. Ak bude vidno, že niečo tajíš. Fakt nevidím dôvod zamlčať to.
A ako spomína @chill1 ak ťa prijmú, budeš v kolektíve, myslíš, že nikdy v práci nespomenieš tie 4 roky, nejaké zázitky a pod. Budeš v strese, aby si niečo nepovedala? To sa neoplatí. Hlavne ak nie je relevantný dôvod toto zamlčať.

autor
27. okt 2021

@ivkazba lebo to bol úplný úlet vzhľadom k mojej profesii, ale chcela som si po 15 r v obore oddýchnuť a s dieťaťom som bola nakoniec prvé 4 roky.Vobec sa to k mojim pracovným poziciam nehodí.A asi to beriem, že ľudia takú prácu neberu ako adekvátnu?zmysluplnú?nijako som sa nevzdelavala?Máš pravdu nie je to nič za čo sa hanbiť asi musím zmeniť pohľad.Dostala som do rúk 2m mimino a bola súčasťou rodiny.
@chill1 ďakujem Ti máš pravdu.To mi je novinka myslela som si, že zamestnávateľ si vie pozrieť spätnevkde som pracovala, bola prihlásená...

26ka
27. okt 2021

často sa inak v CVčkach radí dávať skúsenosti z oblasti, v ktorej sa chcem zamestnať. teda aj pri sumáre praxe platí, že by ste sa mali zamerať predovšetkým na RELEVANTNÉ pracovné skúsenosti. Tie popíšte podrobne, ostatné spomeňte iba okrajovo (ak sa uchádzate o prácu raketového inžiniera, personalistu s najväčšou pravdepodobnosťou nebude zaujímať vaša 3-mesačná brigáda v stánku s rýchlym občerstvením 😉 ). alebo iba popísať: od-do práca mimo oboru

anickaaa6aaa
27. okt 2021

To opatrovanie môžeš odôvodniť napr ze si z predchádzajúcich rokov v praci bola vyhorena a potrebovala si zmenu na načerpanie novej energie a nabratie skusenosti aj z inej oblasti ako napr opatrovanie dieťaťa. To tiez nedokaze každý..

tabakmirka
27. okt 2021

Pokiaľ si to nemala ako normálnu prácu, zmluvu, dohodu neviem čo tak nevidím vôbec dôvod to tam dávať. Keby sa ťa na to pýtali na pohovore tak potom by si im povedala, že čo a ako. Ale nechápem prečo v životopise by ti to malo svietiť.

lopka1313
27. okt 2021

Ja by som dala len obdobie od do a nazov napr opatrovatelka maleho dietata alebo nieco take. Len napisala, co a kedy, 1 riadok, nech nie je diera, ale nerozvijala. Ja som si do zivotopisu dala aj to, ze som robila v tescu, lidli a tak, ale len 1 vetou ako praca v spolocnostiach tej tej a tej pocas studia na VS. Aj ked to bolo aj rok pred vyskou, kym som vyletela z jednej a nastupila na inu a s hladanou pracou to takmer nic nemalo. Proste zaplnit dieru, diera vraj nie je dobra. Ale rozvit a rozpisat len pracu v relevantnych zamestnaniach...

gabika0825
23. nov 2021

Podľa toho o akú prácu sa ideš uchádzať… ak na tu prácu potrebuješ určité skúsenosti pracovne a ty ich nemáš, no napíšeš si to do životopisu… veľmi rýchlo zistia že asi v tom skúsenosti nemáš. Neoveruju si nič no nikdy nevieš. Každý zamestnávateľ je iný. Ak ho to bude zaujímať tak si to zistiť vie, ale to tiež pochybujem. No skôr by som sa bala že mi prídu na to už rovno pri práci.