Chcem začať podnikať, ale samozrejme na začiatku nebudem mať také tržby aby som mala na odvody. Mám nejaký čas na "rozbeh" a môžem si založiť živnosť až potom ked ma to začne naozaj živiť ?
Nie, nemôžeš začať podnikať a až potom založiť živnosť.
ste evidovaná na úrade práce? Existuje u nich program Príspevok na samostatnú zárobkovú činnosť - § 49
@chadkroeger som zamestnaná na tpp
https://www.upsvr.gov.sk/sluzby-zamestnanosti/n...
Prvý rok nie ste povinná platiť SP, ale ZP áno. Aspoň na tom viete ušetriť.
živnosť si môžete otvoriť aj počas trvania TPP.
@hilda08 nechcem dotáciu, ale ďakujem
@chadkroeger práveže by som si chcela platiť SP má to podla mňa velké výhody
ved platit ich môžete. Plus aj dobrovolne pripoistiť sa možete.
@chadkroeger ano a práve preto sa pýtam vyššie pretože na začiatku môžem ale aj nemusím mať také výnosy
Živnosť musíš mať hneď od začiatku podnikania, inak by to bolo neoprávnené podnikanie, platiť môžeš ak chceš, aj keď prvý rok nemusíš Minimálna výška v roku 2022 do SP je 187,78 € a do ZP 79,31€
@renka30 a potom ako to je ked to niekto najprv robí len tak ako svoje hobby a potom si z toho spraví živnosť ? dám príklad - pečie torty a postupne sa tým začne živiť, alebo fotograf fotí len ako svoje hobby, ale berie za to samozrejme peniaze, ale po nejakom čase si tiež z toho spraví podnikanie
Nemalo by to tak byť, vlastne takto podniká na čierno...
@renka30 ok dakujem
Sa mi zda ze po 4 mesiacoch na úrade prace sa da za dakych podmienok získať štartovací príspevok..ale urcite tu niekto o tom bude vediet viac