Kedy založiť živnosť?

9. sep 2022

Chcem začať podnikať, ale samozrejme na začiatku nebudem mať také tržby aby som mala na odvody. Mám nejaký čas na "rozbeh" a môžem si založiť živnosť až potom ked ma to začne naozaj živiť ?

hilda08
9. sep 2022

Sa mi zda ze po 4 mesiacoch na úrade prace sa da za dakych podmienok získať štartovací príspevok..ale urcite tu niekto o tom bude vediet viac

melanta
9. sep 2022

Nie, nemôžeš začať podnikať a až potom založiť živnosť.

chadkroeger
9. sep 2022

ste evidovaná na úrade práce? Existuje u nich program Príspevok na samostatnú zárobkovú činnosť - § 49

autor
9. sep 2022

@chadkroeger som zamestnaná na tpp

chadkroeger
9. sep 2022

https://www.upsvr.gov.sk/sluzby-zamestnanosti/n...

Prvý rok nie ste povinná platiť SP, ale ZP áno. Aspoň na tom viete ušetriť.

melanta
9. sep 2022

@hilda08 nie je to štartovací balíček, je to dotácia, na ktorú je potrebné predložiť žiadosť a podnikateľský plán a po schválení dotácie sú tiež podmienky (napr ak do 2 rokov zruší podnikanie lebo jej nepôjde, musí dotáciu vrátiť).

chadkroeger
9. sep 2022

živnosť si môžete otvoriť aj počas trvania TPP.

autor
9. sep 2022

@hilda08 nechcem dotáciu, ale ďakujem

autor
9. sep 2022

@chadkroeger práveže by som si chcela platiť SP má to podla mňa velké výhody

chadkroeger
9. sep 2022

ved platit ich môžete. Plus aj dobrovolne pripoistiť sa možete.

hilda08
9. sep 2022

@melanta ahaaa dobre vediet dakujem, ja som to len tak okrajovo zachytila ze nieco take existuje

autor
9. sep 2022

@chadkroeger ano a práve preto sa pýtam vyššie pretože na začiatku môžem ale aj nemusím mať také výnosy

renka30
9. sep 2022

Živnosť musíš mať hneď od začiatku podnikania, inak by to bolo neoprávnené podnikanie, platiť môžeš ak chceš, aj keď prvý rok nemusíš Minimálna výška v roku 2022 do SP je 187,78 € a do ZP 79,31€

bublinka1426
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
autor
9. sep 2022

@renka30 a potom ako to je ked to niekto najprv robí len tak ako svoje hobby a potom si z toho spraví živnosť ? dám príklad - pečie torty a postupne sa tým začne živiť, alebo fotograf fotí len ako svoje hobby, ale berie za to samozrejme peniaze, ale po nejakom čase si tiež z toho spraví podnikanie

renka30
9. sep 2022

Nemalo by to tak byť, vlastne takto podniká na čierno...

autor
9. sep 2022

@renka30 ok dakujem

petrakrasna
Odpoveď bola odstránená
Zobraz