Kedy ukončiť pracovný pomer u predošlého zamestnávateľa, keď počas rodičovskej začnem u nového?

14. aug 2024

Ahojte. Dakujem vopred za vase odpovede 🙂
V priebehu septembra mi konci RD. Od 1.9. mam noveho zamestnavatela. Predosly zamestnavatel vie, ze po RD uz nenastupim. So mzdarkou som dohodnuta, ze pridem do konca tohto mesiaca podpisat dohodu o ukonceni PP. Ta mi vsak povedala, ze PP ukoncime k 31.8. No mne to nejak vrta v hlave, ze by to malo byt az ked dieta dovrsi 3 roky. Asi by bolo lepsie sa dohodnu na ukonceni az v septembri, ze?

bublinka1426
14. aug 2024

preco by to malo byt az ked dovrsi 3 roky. ved od 1.9 mas noveho zamestnavatela ktori ti bude platit odvody.
teda pardon, 1.9 uz nastupujes do prace? u noveho?

autor
14. aug 2024

@bublinka1426 Zmluva u noveho zam. je od 1.9., nastup 2.9. Ide mi len o to, ci to nenarobi nejaku sarapatu v poistovniach. Nechcem mat s tym problemy.

bublinka1426
14. aug 2024

ty mozes mat viacero zamestnavatelov ..takze nemalo by

autor
14. aug 2024

@bublinka1426 ano, docitala som sa to tu v diskusiach ci poradni. Pred MD som robila okrajovo mzdy a personalistiku len tieto vynimocne situacie mi vsak nie su jasne. Momentalne mam pre SP a ZP "stav" na RD, cize som poistencom statu, odvody plati stat. Odhlasenim z PP u stareho zam. sa mi skonci aj tento "stav". Je poistovniam jedno, ze nebudem mat u nich evidovanu RD do dovrsenia 3r dietata kedze to je aj tak v rezii UPSVaRu? Budu asi teda radi, ze su za mna platene odvody cely mesiac nie len jeho cast.

tiika
14. aug 2024

Ukončiť PP dohodou môžeš naozaj kedykoľvek, teda i počas RD. Pokial budeš pracovať u nového zamestnávateľa a s bývalým prac.pomer ukoncis, nebudes už na rod.dovolenke. Nový zamestnávateľ ta eviduje ako každého iného zamestnanca a zo mzdy sa ti budú odvádzať odvody v plnej výške do ZP i SP.
Zároveň budeš ešte do 3.rokov veku dieťaťa poberať rodičovský príspevok, ktorý vypláca UPSVAR.. Na ZP ani SP nič nenahlasujes.

autor
15. aug 2024

@tiika dakujem krasne 🫶 za tuto jasnu odpoved. Pomohla si mi. Budem teda v klude, ze je to ok 🙂