Dobre rano,
Momentalne som na materskej uz 7mesiacov, do prace sa planujem vratit 09/24. (Maly bude mat 1,5roka)
Z kazdej strany len pocuvam, ci som ja vobec normalna, ze naco som si robila dieta ked s nim nechcem byt. Ze dieta si treba uzit kym je male, cas uz nevratim spat a podobne…
Fakt budem krkavcia mat?
Asi taka ako zvysok zapadnej Europy, ziadna krajina este nevyhynula
veľmi záleží aj od povahy dieťaťa, ale ešte máte rok prd sebou, uvidíš aké bude tvoje dieťa o rok či vydrží bez teba, nemáš možnosť HO alebo skráteného úväzku?
@elizabet173 ano myslim to vazne. pytali sa ma v praci kedy sa chcem vratit tak som odpovedala, a zacalo to 😁
Za mna len prídete p najlepšie obdobie materskej/rodičovskej, keď je dieťa už parťák, a dá sa s ním robiť aj iné ako kočíkovať a prebalovat 😃 ale inak je to vaša vec 😃
Nie nebudeš krkavcia mať..urob tak aby si bola spokojná ty.a tvoje dieťa nie ostatní..ti by mali v prvom rade riešiť svoj vlastný život
Ja som isla do prace od 10mesacneho a polročnej, co je mega skoro a v praci sa praveze len potesili a nevypytovali, lebo konecne nemuseli tahat za mna .
Nikomu to neprislo divné, nie sme 100rokov za opicami
Nie nebudeš, spokojná matka spokojne dieťa....
Nebudeš. V zahraničí úplne bežné! Pri oboch deťoch som išla do prace keď mali 20mesiacov.Nic im nechýba. A aj ja som bola oveľa spokojnejšía a deti som si oddýchnuta po práci oveľa viac užila. V každom pripade som do ich 3r robila iba 30hodin.
áno budeš..ak nemáš vážný dôvod sa vrátiť do práce...
Nebudem tu virit debaty, lebo mam na to dost vyhraneny nazor 🤣 len bez do prace, dieta o nic nepride. Akurat co bude sikovnejsie a bude mat lepsie socialne connections. Ja som isla v 2 rokoch, pojdem aj teraz. Nepotrebujem 3 roky lapet doma na riti a stukat do telefonu na gauci. A moj pripad - ked som bola s dietatom menej, ten cas sme spolu stravili ovela kvalitnejsie.
Nie, je to uplne normalne. Dieta nepotrebuje matku 24/7 aj ked sa to tak casto prezentuje. Jediny dovod, preco je na ,,vyspelom Slovenku" moznost ostat na rodicovskej tri roky je ten, ze je to lacnejsie a pohodlnejsie pre stat dat almuznu zenam a nemusiet budovat ziadnu siet jasli, podporovat zeny v praci napriklad v podobe skratenych uvazkov a inych vyhod. Sa urcila nejaka magicka hranica 3 roky (nikto nevie preco a vyvinovu psychologiu do toho tiez netreb tahat, kedze kazde dieta je individualne), od ktorej sa ocakava, ze zrazu sa zena vrati na plny uvazok a dieta ide na cely den do skolky. Chore.
tiez nie som nejaka super matka roka, ale brala som to, ako moznost mat dlhe volno bez prace, bolo to super, bola som doma skoro 6 rokov, robit budem cely zivot, chapem vsak zeny, ktore to nebavi, a idu pracovat, hlavne, ak musia, napr. kvoli chudobe, ktora by ich inak postihla
Nie nebudeš;) každý nech sa stara o seba. Ľudia si rypnu, hlavne ženy sediace doma, možno sa tu preriedi okruh známych onpar ľudí pre ktorých ich názor je nad všetko;) ale to je dobre, takých nepotrebuješ. Hlavne aby vam dobre bolo a vyhovovalo vám to.
Mam kamaratku a aj ked sme v minulosti mali rovnake zaujmy a nazory v materstve sa rozchadzaju. Ona ma poslusne uz velke dievcatko ja maleho chlapca. Vraj ked bude mat 2 roky budem si to uzivat a bude partak. Hovno! V jeho dvoch rokoch som buchla po stole so slovami “a dost! Ides do jasli!” Vzdor, neskutocna rychlost, mrncanie za vsetko. Divam sa ze kde je ten partak? Kamaratka mala tiez nazory ze naco si zeny robia deti ked s nimi nechcu byt doma. Caka druhe a prajem jej narocneho chalana aby zistila 😁 nie niesi krka cia mat. Ja by som teoreticky do prace nemusela ani chodit, mame sa fajn. Ale ja potrebujem dospely kolektiv a zvolnit tempo, mat v hlave aj ine starosti, zjest si obed v klude pokecat s niekym v tichu, klude. Mam svoje potreby, chcem byt prinosom v rodine aj financnym. A malemu to velmi pomoze. V praci budem mat vynikajuci multitasking odteraz. Takze uplna pohoda.
@zuzanockamt ano, uplne su zmagorene. Ale samozrejme to my ,,karieristky" (rozumej zeny, pre ktore je dolezite aj vlastne psychicke zdravie a naplnanie aj svojich inych roli v zivote ako len materstva) sme tie zle, krkavcie matky, ako hovori autorka prispevku
@liz_lemon hej he to o nastaveni. Pre mna bolo psychicky aj fyzicky narocnejsie byt doma s dietatom, ako ist na skrateny do prace a potom sa venovat dietatu.
A hlavne tieto plány sa ľahko zmenia :D
Mam 1,5 rocne a pokial mam co do ust, nevidim dovod aby mi ho vychovavala cudzia zena. To, ze v inej krajine to tak je, neznamena, ze je to to najspravnejsie.
@beata_k podla zivotnej urovne a spokojnosti obcanov sa tu u nas soravne nic nerobi. 😀 mozno keby matky nelapeli na zadku a makali, tiez by to tu inak vyzeralo 😊 a kazdych 450 eur za rodicovsky by mohlo ist niekam, kde tie peniaze fakt treba.
@queen_mary Svojich 450€ som si odrobila. Pekny den.
Prosím tá, hlavne nepocuvaj ľudí ktorých je do tvojej výchovy absolútne NIČ . Je to o dohode teba a tvojho partnera-otca dietata, aby o tom vedel že si takto nastavená. To je vaša vec. Moja kamoska išla tiež do práce keď mal jej maly 1,5, ale ona musela, nemala na vyber. Existuju jasle, nenehavas to dieťa samé doma 🙈🙈🙈🙈
@beata_k a si vezmi, kolko zien si svojich 350eur neodrobilo 😊
Nie vôbec. Toto je tak strašne individuálne. Niektorým ženám stačí mať dieťa a to je ich životný high light. Niektoré ženy sa pri dieťati začnú cítiť menejcenne, nenaplnene ,tak sa vrátia späť do práce. Iné robia popri dieťati kvôli okolnostiam, aby sa uživili alebo si mohli prinavratit kúsok životného štandardu, na ktoré boli zvyknuté. Nech je vaša situácia a rozhodnutie z akéhokoľvek dôvodu, určite tam nejaký je, keďže to tak chcete. život si riaďte len podľa seba a svojich uvazeni, len vtedy budete šťastná,predsa nie sme tu zas tak dlho 🤗