Prosím vás poraďte mi ... som v skúšobnej dobe momentálne pn...mám nárok na inv.dochodok ale nemôžem si ho podať kým som pn...dá sa ukončiť pn podať si na inv.dochodok a zas sa dať na pn-ku?je tam aj nejaké obdobie ktoré musím odrobiť medzi tými pn-kami aby mi schválili inv.dochodok?
neviem kto ti toto povedal ale nie je to pravda, mozes ostat kludne PN, invalidny dochodok ma uplne ine podmienky - musis byt invalidna (nad 40%percent z posudkovej komisie) a mat prislusny pocet rokov dochodkoveho poistenia podla tvojho veku :
menej ako jeden rok, ak ide o poistenca do 20 rokov,
najmenej jeden rok, ak ide o poistenca vo veku nad 20 rokov do 24 rokov,
najmenej dva roky, ak ide o poistenca vo veku nad 24 rokov do 28 rokov veku,
najmenej päť rokov, ak ide o poistenca vo veku nad 28 rokov do 34 rokov veku,
najmenej osem rokov, ak ide o poistenca vo veku nad 34 rokov do 40 rokov veku,
najmenej desať rokov, ak ide o poistenca vo veku nad 40 rokov do 45 rokov veku,
najmenej 15 rokov, ak ide o poistenca vo veku nad 45 rokov veku.
(ak ti invalidita vznikla po po 31. decembri 2009, dovtedy boli ine cisla)
Tento mesiac si podávala moja mama žiadosť o invalidný dôchodok a jednou z podmienok je,že musí byť PN,nemôže nastúpiť do práce pokiaľ jej nepríde rozhodnutie
Ani nieže podmienkou,ale mala povedané,že do roboty v žiadnom pripade nesmie nastúpiť aj ked v októbri už bude 1rok PN
@moniikka ?? tak toto som v zivote nepocula.. citujem zo stranky socialnej poistovne: "Niektorí občania sa domnievajú, že ešte pred tým, ako požiadajú Sociálnu poisťovňu o invalidný dôchodok, musia byť dlhodobo práceneschopní. Nie je to celkom tak – invalidita nie je podmienená dlhodobou práceneschopnosťou, ale dlhodobo nepriaznivým zdravotným stavom. Občan je invalidný vtedy, ak má pre dlhodobo nepriaznivý zdravotný stav pokles schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť o viac ako 40% v porovnaní so zdravou fyzickou osobou. ..."
@ivka1474 este zalezi aj na tom, ci sucasna PNka je na diagnozu z ktorej ziadas ID, v tom pripade ti vznikne narok az po skonceni nemocenskych davok. - nie je mozne subezne poberat invalidny dochodok a nemocenske davky na tu istu diagnozu.
@moniikka no mne to pripadá logické ak človek žiada o ID tak by mal byť PN alebo nezamestnaný - z dôvodu, že ak v čase podania žiadosti chodí do práce, tak pracovať vládze, čiže nie je taký chorý že potrebuje ID....riadila by som sa asi tým čo mi povedia na Sociálke, lebo napr.môžu človeku zistiť onkologické ochorenie a stále chodí len po vyšetreniach (liečbu zatiaľ nezačal)tak tam môže podať žiadosť určite hneď aj ked chodí zatiaľ do práce alebo najskôr bude poberať PN a až po nejakej dobe môže podať žiadosť...tam záleží aj od diagnózy a akú prácu človek vykonáva.....k niekto nar.robí v automobilke operátora a žiada ID na chrbticu a v čase žiadosti chodí do práce tak je jasné že ID nepotrebuje....
@moniikka ziadny zakon nezakazuje poberatelovi ID pracovat, ani to nie je dovod na neuznanie dochodku. neviem o aku pobocku sa jedna, mozno ich posudkova lekarka je na to hakliva tak vam to takto poradili, neviem. ale poznam xy ludi co pracovali a podali si ziadost, aj im ich schvalili.
@mogaa je uplne bezne ze poberatel ID alebo ziadatel o ID pracuje, kedze castokrat su tie sumy dochodkov smiesne.. a zas by bolo diskriminacne ak by ziadatel o ID co robi napr. v kancelarii mohol pracovat a robotnik nie.
a zas ID neznamena ze nevladze pracovat, ale ze jeho schopnost pracovat je znizena oproti zdravemu cloveku o viac ako 40%.
Dobrý deň, chcem sa opýtať, či mám nárok na invalidný dôchodok? Mám 27 rokov, od 3 rokov 5x operované ľavé ucho (detské kramáre) pre chronický recidivujúci choelsteatóm stredného ucha, na ľavé ucho nepočujem, mám problémy aj s rovnováhou (eustachovou trubicov) odoperované sluchové kosti - (strmienok, kladivko a nákovku) prevodovu poruchu sluchu (anakúzu). Ušný lekár mi povedal, že mi nedáva šancu získať invalidný dôchodok lebo za tieto diagnózy by som vraj získal iba 21% čo je nepostačujúce. Mne sa to ale nezdá... okrem toho mám aj dlhodobé problémy s chrbticou (skolioza, kyfoza, CBS syndrom) Ďakujem za radu!
@ivka1474 moja mama si o ID žiadala normálne keď bola PN. Žiaden problém to nebol, ale to bolo pred dvoma rokmi.