Kedy najneskôr je vhodné oznámiť tehotenstvo zamestnávateľovi?

8. jan 2024

viem ze zo zakona by som mala min.mesiac pred nastupom na matersku, dovtedy nemusim...resp je to na mne.
Kedy vsak myslite ze uz by to bolo vhodne oznamit, nakolko budu musiet hladat za mna nahradu...atd? Som v 17tt akt. brucho nieje vidno cez svetre, takze zatial tajim. Nechcela som to hovorit hned lebo mam pracu v pohode, kludnu, robim aj vela na Home office, a ziadne ulavy v praci nepotrebujem ako tehotna a tym ze som po dvoch potratoch som teraz viac opatrna.
Avsak zaujma ma váš nazor. Dakujem.

tanyan
8. jan 2024

Záleží ako dlho predpokladáš, že budú za teba hľadať náhradu a koľko času by bolo dobré mať k dispozícii na zaškolenie. Ak nájdu mesiac pred nástupom na materskú vhodného potenciálneho zástupcu, ale jemu začne 2-mesačná výpovedná až od nasledujúceho prvého, tak skôr porodíš ako on nastúpi.
Pri normálnom tehotenstve okolo 20-24tt.
Ja som dala vedieť hneď v 11. alebo 12. týždni, lebo som išla na PN...

lucka_ke
8. jan 2024

skús si to otočiť, keby si ty bola zamestnávateľ, čo by bolo pre teba vhodné? musela by si nájsť náhradu a zaučiť ju

janinah
8. jan 2024

Nerozumiem ako súvisí tvoja kľudná práca a oznámenie teh.

januska12323
8. jan 2024

Oznámenie tehotenstva má výhody hlavne pre teba ale ak ich nechceš využiť oznám kedy chceš.

autor
8. jan 2024

@janinah to ze nepotrebujem v praci ulavy, ako napr. nerobit nocne, nenatahovat sa z tazkymi predmetami, nepracujem v strese, atd....proste tak ako to mam to je OK cize nic ma netlaci do toho to oznamit

autor
8. jan 2024

@januska12323 ano viem to ze ma nemozu vyhodit a musia mi umoznit vsetky lek.navstvy súvisiace s tehotenstvom

madeincssr
8. jan 2024

Si slusny clovek, oznam co najskor, zamestnavatel oceni dostatok casu. Ze ak vsetko dobre pojde, tak priblizne k tomu a tomu datumu pojdes na MD.

katkaseiner
8. jan 2024

ja som oznamovala co najskor, len drobnost ze ostanes na pn v nemocnici a kludna praca bude potrebovat zauceneho cloveka. Nechcem ta strasit, ani pri jednom som nemusela do nemocnice, ale to nie je nieco co si naplanujes. Cas nastupu noveho cloveka uz riesil zamestnavatel podla seba, ale vedel o tom odkedy som mala tehotensku knizku cize dala som im dost casu. Zaroven ak nedas vediet, bude divne ze mas stale lekara...takto to budu chapat a ty si kryta kedze si v ochrannej lehote (mozno som to zle nazvala ale proste ta neprepustia aj keby zrazu prepustali)

rebrambora
8. jan 2024

Z cisto ludskeho hladiska by som to oznamila okamzite po prvom trimestri. Mesiac pred nastupom na matersku by mi to bolo velmi slusne povedane blbe.

autor
8. jan 2024

@rebrambora ved urcite nie mesiac, mala som v plane povodne v 20tt po morfologickom ultrazvuku

autor
8. jan 2024

ale tak kto nema za sebou potrat, asi nevie aky je to neskutocny strach komukolvek oznamit tehotenstvo

elis248
8. jan 2024

Myslím si, že by si to v práci mala oznámiť. Je to čestné voči šéfovi/vedeniu, aby mali dosť času zariadiť náhradu. Aj keď nemáš fyzicky namáhavú prácu a nepotrebuješ úľavy, môže ti prísť v práci zle/omdlieť alebo čo a nikto nebude vedieť čo sa s tebou deje.

dzejny656
8. jan 2024

Veď to nemusíš oznamovať všetkým v práci, ja by som to zatiaľ povedala len šéfovi s tým že by som ho ešte pár týždňov poprosila o diskrétnosť. Asi by som na to pozerala aj tak, že ak som s prácou spokojná a chcem sa tam po materskej vrátiť, potrebujem si udržať korektné vztahy.

autor
9. jan 2024

@dzejny656 praveze uz skor nechcem,je tam sice fajn,ale uz som tam skoro 7r,uz potrebujem zmenu,takze neplanujem sa tam potom vratit, ale tak ano clovek nikdy nevie