Ahojte maminy. Doma mame krasneho synceka ktory bude mat pol roka. Prezivame krasne obdobie,ale ako mnohe z vas,mame to financne narocne. Ja uz zacinam poberat ten prispewok od statu,tu smiesnu sumu,a bohuzial je mi do placu ako tento stat podporuje mamicky. Chcem sa teda opytat ci je mozne sa zamestnat,ale s tym ze by mi namiesto rodicowskeho prispewku chodil prispevok na jasle alebo opatrovanie. A ci by som vobec mohla ist robit ked ma maly len pol roka. Pozerala som aj nejake prace na doma,ale mne sa to nechce na internete sediet a klikat na nejake reklamy. Keby ste vedeli o nejakej dobrej aj to vas poprosim mi napisat. Za wsetky nazory dakujem 🙂
@michaelafenclova1 ako pisala @adrioska. ja som sla do prace po 8 mesiacoch a mohla som si vybrat. kedze mne maleho strazila mama, tak som si nechala rodicovsky. Dalsia moznost je, ze pojde manzel na matersku. Ma narok na 28t materskej (vypocitanej z vyplaty) do troch rokov dietata, skus pohladat temy k tomu, nie som odbornik.
ja sice este len cakam ale uz som si o tomto vela studovala :D samozrejme ze mozes ist pracovat, popri vyplate mozes poberat normalne rodicovsky prispevok alebo teda ten prispevok na starostlivost ale ten by si musela dokladovat kazdy mesiac - takze bud jasle, opatrovatelka so zivnostou atd..a kedze v tych sumach nie je az taky rozdiel, tak asi sa oplati viac ten rodicak ktory nemusis dokladovat. Alebo potom ako pisu baby vyssie, na matersku moze ist aj otec dietata, dostaval by 65% z platu, na 28 tyzdnov...
@michaelafenclova1 ahoj, úplne to chápem. Ja som šla do práce keď mal synček 15mesiacov a on šiel do jaslí. Nie žeby mi bolo doma zle, ale rátať každý cent a od výplaty k výplate a nemôcť si nič "dovoliť"... Takže som sa zašla opýtať na ÚPSVaR na odbor sociálnych vecí aké sú možnosti skĺbenia práce a príspevku na dieťa. Máš teda dve možnosti: 1. Môžeš ísť pracovať a naďalej budeš poberať rodičovský príspevok a dieťa bude cez deň v starostlivosti napr. babky, alebo súkromnej opatrovateľky 2. budeš pracovať, ale namiesto rodičovského príspevku budeš poberať Príspevok na starostlivosť o dieťa a ten je do výšky 230€ - je to na pokrytie nákladov za jasle. Vypláca sa mesiac pozadu a jeho nárokovanie musíš zdokladovať v mesiaci, kedy ti náklady vznikli. Čiže vyplatenie jaslí za september musíš zdokladovať v septembri. Uznávajú potvrdenie o platbe v hotovosti alebo šekom - pri bankovom prevode nestihneš doniesť potvrdenie, nakoľko bankový výpis z účtu dostaneš až ďalší mesiac. V prípade, že tvoje náklady budú nižšie ako 230€, tak dostaneš len tú sumu ktorú si ty hradila. Ak budeš mať náklady na jasle vyššie ako 230€, tak dostaneš príspevok 230€ a zvyšok sú tvoje náklady. Na ÚPSVaR treba v tomto prípade vypísať aj nejaké tlačivá, žiadosť a podobne pretože ide o projekt financovaný z EÚ. Peniažky ti budú vyplácať šekom, alebo na účet.
Z jaslí som obavy nemala a nič lepšie som urobiť nemohla, malý sa rýchlo socializoval a teraz aj škôlku volá jasličky 😉
Ak si najdes jasle/oaptrovatelku s kym budes spokojna mozes ist pracovat po 6mesiacoch, mozes pracovat kedy chces, ako chces... budes dostavat rodicovsky + pridavky alebo prispevok na starostlivost+pridavky (rozhodni sa podla ceny opatrovania) popri akejkolvek praci do 3 rokov.
Samozrejme, mozes ist pracovat a budes dostavat prispevok na jasle, ked o to poziadas. Za opatrovanie asi nie, len ked das dieta do jasli.