Ahojte, mám tak trochu morálnu dilemu.
Som ešte len v 1. trimestri, stať sa teda ešte môže čokoľvek a rada by som si informáciu o tehotenstve nechala zatiaľ pre seba. Súčasne mám však v práci od kolegyne odchádzajúcej v lete na dôchodok prevziať väčšiu časť agendy, zaúčanie má začať v januári, je toho dosť veľa a nie je to úplne ľahká robota. Ak by som v lete nastúpila na materskú, tak celé toto zaúčanie by bolo zbytočné. Chcem sa voči kolegyni, šéfovi aj tímu zachovať fér.. Dosť by ma však mrzelo, ak by tehotenstvo nevyšlo.
Kedy je podľa vás najvhodnejší čas oznámiť to?
Je tam niekto ďalší koho môžu zaúčať od januára namiesto teba?
V tom januári budeš v ktorom týždni? Ja by som počkala dovtedy (je to ešte skoro mesiac) a oznámila to začiatkom januára, nech ťa nezaúčajú zbytočne. To je totiž mega otrava, stalo sa mi to z opačnej strany, že som zabila kopu času zaúčaním niekoho, kto už vedel, že bude končiť a skoro ma švihlo, keď nám to potom oznámil.
@monsterablue ak sa chce do prace este aj vratit a mat dobre vztahy tak toto jej urcite neodporucam 🙄
@autorka: a v januari po novom roku? To predpokladam uz budes na konci 1 trim....?
podla mna najvhodnejsi cas je vtedy,kedy to uznas za vhodne ty, v tomto tvojom pripade by som s tym asi vysla von. Ja som bola tento rek presne v takej istej situacii, som tehotna cca od zaciatku aprila, v od juna som mala prevziat agendu kolegyne,ktora odchadzala do dochodku,uz som bola v procese zaucania. Citila som pre to nejaku moralnu povinnost im to oznamit v praci skor, cize to vedeli od mojho cca 12tt (dokonca to ani veskera rodina v tej dobe este nevedela). Ja osobne by som urcite necakala do doby 2mes pred nastupom na MD,neprislo by mi to vobec seriozne,kedze do tej prace sa planujem vratit a s kolegami a veducim mam super vztahy.
Musis podla svojich okolnosti sa zariadit a vztahov co tam mate. Ja aj moja sestra sme kvoli pracovnym podmienkam museli oznamovat tehotenstvo prakticky okamzite v 5.tyzdni, ak sme nechceli ohrozit plod. Su prace, kde si zeny nemozu dovolit cakat do 12.tyzdna, ak robia so skodlivymi latkami alebo namahave veci. Cize nie je nic cudne, ak to oznamis skor. Ja som dokonca skoncila v nemocnici necakane v 5.tyzdni, takze v praci vedeli ze som tehotna skor ako moja rodina. Co uz, kazda situacia si ziada ine riesenie, treba preto najst navhodnejsi kompromis.
Oznamila som v 12tt, môj Dr. aj tak dáva knižku až po 10tt.
Stačí v januári nech sa vedia zariadiť.
Oznam to oficialne, listom, ked budes mat tehotensku knizku. Je to bezny postup. Aby si bola kryta a tiez Ti bolo umoznene navstevovat nad ramec zakona lekara v suvislosti s tehotenstvom. Nasledne je uz na vedeni firmy co spravi, kedze tvoje zaucanie by bolo zbytocne.
ja som oznamovala okolo 10-11 tt pisomne s papierom od dr s predpokladanym nastupom na materskú , jednu kopiu som si nechala potvrdiť prevzatie od zamestanavateľa ( nikdy nevieš čo sa moze stať v praci ) mala som aj tehu knižku ale tu ukazovať nemusiš nieje to povinne zo zakona ( niekedy to pytajú ale nemozu na tom trvať)
mne bolo dosť zle na začiatku takže som bola doma a pracovala z domu oznamila som to ustne ale ptm som už mala papier od dr
Ja som musela ihned v oboch pripadoch, prve epidemiologia skrz CMV a podobne veci a druhe zase nosenie tazkych veci hore dole. Cize u nas musime hned ako na to pride lekar a da stempel.
@michaela329 ale potvrdenie mozes mat aj bez tehu knizky. Ja som mala vzdy separatne potvrdenie.
@kiki68 mne to stačilo 🤷 Čerpala som akurát dovolenku, v práci som im dala nakoniec dosť času nájsť si náhradu (3 mesiace), aj som si ju zaucila - aj keď teda našli ju dva týždne pred mojím odchodom 😅 Ja som bola po potrate a tak som z oznámenie mala celkom stres.
@michaela329 my sme to mali v dodatku, ze musime hned oznamit, inak keby napr sa nieco stane a ja tam zacnem krvacat, tak je to moja vina