Kedy mám oznámiť na úrade práce, že nastupujem do práce?

bastyna
15. máj 2012

Som na rodičovskej dovolenke a rozhodla som sa nastúpiť do zamestnania. Syn má dva roky a zamestnávateľ mi ponúkol vyššiu pracovnú funkciu. Nastúpiť by som mala o tri týždne a chcela by som vedieť, ako mám postupovať v súvislosti so skončením rodičovskej dovolenky. Za vaše rady ďakujem.

darinkazv
15. máj 2012

pokiaľ to nezmenili, ty môžeš pracovať a popritom stále poberať aj rodičovský príspevok. tak by som to nerušila na tvojom mieste 🙂 a po troch rokoch ti automaticky aj tak príde papier o odobratí príspevku, keďže dieťa dovrši 3 roky. aspoň u mňa to tak bolo 🙂

gapa
15. máj 2012

do 8dní po ukončení RD treba dať odhlášku na registr.liste fyz.osoby v soc.poistovni ako osoba riadne sa starajúca o dieťa do 6rokov. Dobré si urobiť kopiu a na nu nechať potvrdiť prevzatie soc.poistovnou a odložiť k zápočtovým listom, ak by bol v budúcnosti problém s dôchodkom.

v ZP by si mala byť zahlásená ako poberatel rodič.príspevku aj po nástupe do práce (neviem, či ta mzdárka neodhlási, resp. či to nahlásila (nie je to jej povinnost podla jedného usmernenia), tj. v ZP by si mala byť súbežne poistená ako zamestnanec a aj ako poberatel RP, čo vela ludí nevie. To sa možno informuj potom po nástupe do práce na svojej ZP.

na upsvar nemáš povinnost to nahlasovať, podla terajších zákonov neovplyvnuje vykonávanie zárobkovej činnosti nárok na RP. Aj ked uvádzajú, že treba to oznámiť pre štatistické účely, tj. môžeš im to oznámiť, ak chceš.