Kedy je reálny nástup do práce po rodičovskej?

28. okt 2024

Baby neviem sa narychlo docitat v ziadnom clanku co som otvorila - ked syn 8.6. dovrsi 3 roky, a pojde do skolky od septembra, kedy ja realne musim nastupit do prace? Este k 1.6., alebo az 1.7.? Ide mi najma o platenie odvodov, ktore pocas RD plati stat za mna - ak by som nastupila 1.7., tak budem mat za jun dane odvody zaplatene? Dakujem

sisa_s
28. okt 2024

9.6., ak sa nedohodnes so zamestnavatelom inak (cerpanie nazbieranej dovolenky atd)

nuklia
28. okt 2024

Stat za teba plati odvody len pocas RD. To znamena, ze nasledujuci den uz za teba stat neplati odvody. Teda nastupit by si mala do prace nasledujuci den po skonceni RD, teda 9.6.

tamtumdo
28. okt 2024

Na tú dobu pokiaľ dieťa nastúpi do škôlky, môžeš ísť na tzv. neplatenú rodičovskú. Nahlásis sa na zdravotnej poisťovni ako osoba starajúca sa o dieťa do 6 rokov...samozrejme dobre by to bolo oznámiť,resp. dohodnúť sa aj zo zamestnávateľom,že ešte ostavaš do septembra doma...nebudeš dostávať nič, ale zdravotné bude naďalej platiť štát. Tiez mám jedno dieťa májové, a do septembra bolo ďaleko....cize poriešila som to takto😉

autor
28. okt 2024

Baby dakujem za odpovede, dobre vediet skor ☺️

melanta
28. okt 2024

@tamtumdo nie že dobré by bolo oznámiť zamestnávateľovi. Zamestnávateľ s tým musí súhlasiť. Ona je povinná vrátiť sa do práce 9.6. a zamestnávateľ jej môže ale aj nemusí vyjsť v ústrety.

tamtumdo
28. okt 2024

@melanta tak som to aj myslela,pokiaľ zamestnávateľa má,tak od neho závisí,či vôbec može,s príspevku som pochopila,že jej ide najmä o to, aby nebola dlžná na poistnom.......

autor
28. okt 2024

@tamtumdo ano, dobre si pochopila moju otazku. Samozrejme, ze so zam. to budem riesit najsamprv ☺️

tiika
29. okt 2024

Len si je potrebné zvážiť, že ako zamestnanec po skončení RD máš i nejaké práva. Pokial sa vrátiš ako osoba starajuca sa o dieťa už ich mat nemusíš. Nebolo by ti lepšie i z fin.hľadiska nastúpiť a dieťa dať do Sukr.škôlky, tam berú skoro stále?

autor
29. okt 2024

@tiika myslis “osobou starajucou sa o dieta” keby som isla na neplatenu rd? Ze napr ma mozu pocas tejto doby prepustit?

tamtumdo
29. okt 2024

Zavisi ako sa dohodnes zo zamestnávateľom....mne aj ďalším v okolí takto na krátke mesiace ,,držali" miesto....najlepšie je zavolať na zdravotnú poisťovňu ako to teraz je...aj zo zamestnávateľom že či to akceptuje...

tiika
29. okt 2024

To som ani nemyslela. Prepustiť ta môžu tiež len v zmysle zákona. Avšak po skončení rodičovskej dovolenky, je zamestnávateľ povinný zaradiť ich na pôvodnú prácu a pracovisko. No pokial bude na tvojom mieste niekto iný, už nemáš pred ním “prednosť”.