Ahojte. Vela ludi predava napr. domace torty, hackovane/pletene veci, chodi upratovat, najnovsie som uz videla aj vedenie danovej evidencie a predaj roznych e-formularov. Vsetko na ruku, ludia na to nemaju zivnost. Aky je vas nazor, kedy by sa uz patrilo zalozit si zivnost?
patrilo by sa založiť si živnosť úplne najprv.
no v provom rade, ak clovek robi cielene a opakovane nejaku cinnost, a berie za nu penaize = ma mat zivnost. Inak ide o cierny prijem. TO nie je, ze kedy sa patri... on ju ma mat.
@kabinka11 vies len toto je jeden pohlad, ze nech si pomoze o par eur, druhy je ten, ze kopa ludi robi takto na cierno ZA TISICE EUR, neplatia nic, dane, odvody, nemaju ziadne povinnosti, zodpovednost.. a potom su tu podniaktelia, co to robia so vsetkym, alebo aspon sa snazia, co k tomu treba. A vznika problem napr. aj s cenotvorbou. Mozem Betka konkurovat tortou Zuzke, ked jedna musi mat schvalenu prevadzku, platit dane odvody, znasat kontroly a kadeco okolo a druha nemusi nic ? ;)
vedenie daňovej evidencie bez živnosti? To ktorý podnikateľ by toto riskoval,dať to robiť niekomu bez živnosti?
zivnost ma mat hned ako zacne prevadzkovat cinnost... bohuzial v krajine danovych podvodnikov sa neda cudovat, ak to tak ludia nerobia... najnovsie sa uz ani neoplati platit dane a odvody do 20tis., uz to nie je trestny cin ak neplatis
@simca06022011 Poviem Ti len toľko, živnosť mám dlhé roky. Všetko robím na faktúru, inak sa nedá. Odvody platím málo vyššie ako minimálne. Poznám viac ľudí, čo ich neplatia. Nezávidím, neodsudzujem. Možno ich to v dôchodku dobehne a možno budem na tom tak isto aj keď som už pekných pár tisícov za tie roky zaplatila. Bohužiaľ, tento systém na Slovensku núti človeka poradiť si ako vie.
@kabinka11 tu vobec nejde o poradenie si... a ani nie iba o dochodky. AJ o nenazranost, lebo predpokladam, ze liecit sa chcu vsetci, do skoly tiez chodit deticky, vyuzivat vsetko co sa da zadarmo tiez. A potom je tu ten druhy dopad na konkurenciu a neferovost v tomto. Kto si ako poradi v dochodku, no popravde.. je mi to jedno..lebo robim uctovnictvo od detstva, nic ine nepocuvam 25rokov ako len, neplatit statu a postaram sa o seba sam na stare kolena.. a cuduj sa svete, uz klienti do dochodkov idu pomaly ale isto, a nemaju ani prd. Dochodky nizke, nic si neodlozili na "dochodok", vela je takych co je prave zadlzenych az do dochodku... cize to je na rozhodnuti kazdeho. Ale v ekonomike by mala byt aj spravodlivost, a nie ze niekto plati a niekto nie (ako som aj opisala). Ja poznam (najme remeselne zivnosti, obchodne menej), kde by podla trzieb mali byvat pod mostom a chodit na bicykloch, ale fakt je ten ze sa maju ako prasiatka v zite, draho robia a na cierno. Porpavde keby to aspon lacne bolo :DD ale takto zaruka nic pre zakaznika, peniazteky na rucku, a viac nepocut o nom a cena rovnaka :D A to su naozaj tisice eur mesacne.. vsak jedna navsteva vodara, co mi az vymenil kohutik ma stala 120EUR :DDDD zapojenie bojlera 400EUR... :D ako pisem, nejde mi o to, ze niekto ma zivnost a raz za cas nieco neblokne a pomoze si o par eur...
A system dani a odvodov.. nie je len na slovensku, je vsade.. vsade ludia platia dane z prijmov a aj odvody...
@simca06022011 Tak systém je nastavený na prd. Ja som povedala, každý kto má živnosť viac ako rok, mal by začať platiť odvody. Ak má príjem nízky a nestačí hold smola. Len o tomto tu rozhoduje niekto iný, nie ja. Teraz hrozí, že na dôchodky nebude a siahnu ľuďom na druhý pilier. To sa mi už vôbec nepáči aj keď mňa sa to nijako nedotkne. Celý tento systém sa mi nepáči, ale už sa nad tým nerozculujem. Preto som povedala nech si každý pomôže ako vie, bud ho to niekedy dobehne akebo nie. Ja odvody platím, tak dúfam že nejaké omrvinky sa mi na penziu ujdu.
@kabinka11 tak to je na dlhu debatu co tu je a nie je ok.. :D napr zivnostnici su viac zatazeni ako podvodnici s srockami... a tak.. proste ako keby boli likvidovana vrstva. Vysoke dane, odvody.. zatial co firmicky, 10 si ich otvoris, nebudes platit dan, odvody, nic... a este ani za nic nerucis :D ale tak to je hura slovensko.. Keby bolo vsketo spravodlivo rovnako nastavene, tak by lludia viac pracovali a menej vymyslali... co uz.
Nahlasili by ste (neviem financnej sprave alebo danovemu uradu) takeho cloveka? Co “podnika” ale nacierno uz dlhsie?
Nie
Môj názor? Nech si každý pomôže ako vie. A vieš čo? Chodím na masáž jednej babke, ktorá si privyraba pri dôchodku, chudatko živnosť si vybavila, ale keď odchádzam vždy kričím ze blok nechcem. Vôbec ale ze vôbec sa tomu nečudujem.