Kedy je nástup do práce po rodičovskej?

Včera o 21:16

Končí mi RD, dcéra bude mať začiatkom apríla 3 roky. Dokedy je vyplácanie RD a kedy by som mala nastúpiť do práce?

pbra40
Včera o 21:26

Ak sa dcera narodila napr. 10.4, do prace nastupujes 11.4.
Rodicak dostanes za cely april, tzn v majovom termine

autor
Včera o 21:31

@pbra40 ďakujem. Čiže v máji ešte dostanem plný RD a na zvyśok apríla si môžem čerpať v práci dovolenku ak mám?

elanor
Včera o 21:41

hlavne nezabudni zamestnavatela pisomne vcas dopredu upozornit, ze k datumu tomu a domu sa vracias z RD do prace.

autor
Včera o 21:48

@elanor už som sa snažila o kontakt, asi majú toho veľa…vedia, že sa chcem vrátiť.

liz_lemon
Včera o 22:05

urob to pisomne mesiac vopred

autor
Včera o 22:09

@elanor
@pbra40 a keď mi dieťa v máji nezoberú do školky, máme nejaký nárok na príspevok na opatrovateľku? Za letné mesiace keď je škôlka zavretá ako?

elanor
Včera o 22:17

prispevok na opatrovatelku? prepac, ale to myslis vazne, alebo je to vtip?
cez leto si mozes zobrat ocr, na 14 dni max. Resp. iba 14 platenych.

nikaeli
Včera o 22:20

V máji ti s veľkou pravdepodobnosťou nevezmú dieťa do MŠ. Školský rok sa začína v septembri, prihlášky sa davajú v máji, rozhodnutie dostaneš v júni. Na konci šk.roka ti dieťa nevezmú. Ak by predsa len, budeš mať obrovské šťastie.

mamina7070
Včera o 22:21

na ziadny prispevok nie je narok

v maji ti dceru do skolky nevezmu az od septembra v maji len das prihlasku

treba si najst a zaplatit opatrovanie

petamich
Včera o 22:26

dovrsenim 3 rokov dietata ti rodicovska dovolenka konci, nasledujuci den by si mala (ak chces) nastupit do prace, zamestnavatela treba informovat idealne pisomne najneskor jeden mesiac vopred

maj je skolsky rok 2024/2025, prihlasky sa podavali 5/2024, treba vopred obehat skolky, ci nahodou nemaju volne miesto a dieta ti nezoberu uprostred skolskeho roka (s cim statne skolky maju problem, takze by som s tym nepocitala), ked tak potom skolka od 9/2025, narok je na rodinne pridavky, ziadny iny (ak teda dieta nema preukazatelne zdravotne problemy a mala by si narok na predlzeny rodicovsky zo zdravotnych dovodov dietata)

autor
Včera o 22:36

@mamina7070 a žiť budeme z čoho keď zaplatím opatrovanie, či opatrovateľka nás bude živiť z môjho platu?

autor
Včera o 22:39

@petamich áno, to plánujem a veľmi dúfam, že sa mám podarí dcéru umiestniť.

mamina7070
Včera o 23:13

niz vyzivovaciu povinnost voci dietatu mas ty a nie stat
v akej lokalite byvas ? mesto okres?
ale teda v maji uz deti neberu mala si to skor min rok

autor
Včera o 23:18

@mamina7070 ale dane platím, očakávam teda, že mi bude umožnené zarábať a nie platiť opatrovateľku a hladní čumieť do stropu. Ja veľmi rada nastúpim do práce (už sa neviem dočkať), ale rada by som, aby bolo o dcéru postarané. Keby ju zapíšem v máji 2024, tak by som jej musela platiť školné do apríla 2025 a držať tam celý čas miesto, nie?

mamina7070
Včera o 23:26

ake dane platis ked si teraz takmer tri roky nerobila ?
o dceru sa musis postarat ty a jej otec takto to bolo vzdy ja som uz pred 20 rokmi pri dcere musela platit opatrovanie je marcova
toot si musela vediet este pred otehotnenim ze takto to funguje

sofiia87
Včera o 23:44

Snad necakas, ze ti stat este aj opatrovatelku zaplati. Prepac, ale toto mi pride uplne mimo. V dnesnej dobe uz je vdaka tomu prispevku po troch rokoch super velka sanca, ze ti dieta vezmu do skolky v troch rokoch, co je uply luxus s porovnanim s minulostou. Poznam matky , ktorym vzali do statnej skolky deti az v 5 rokoch, bezne sa deti do statnych skolok dostavali az po 4roku. Skus stastnu skolku, ak nie tak jedine sukromna alebo opatrovatelka.

autor
Včera o 23:55

@sofiia87 musí mať dieťa trvalé bydlisko :(. Čiže ak pracujeme a bývame mimo, smola. Čakala som vetu snáď nečakáš… áno čakám, že ak chcem pracovať, platiť dane, štát sa postará o moje dieťa ktoré raz tiež dane platiť bude.

martinkatinka
Dnes o 04:45

O dieta sa staraju rodicia. Dane platis na to, aby v tomto state mohla vyhadzovat smeti, jazdit po cestach, chodit po chodnikoch, dostavat rodicak, pridavky a tak dalej. V zivote nezaplatis tolko dani, aby si mohla byt doma x rokov. Uz teraz zrejme cerpas nadlimit, co si statu zaplatila.
Dieta si mohla zapisat o rok skor. Hladaj ine moznosti.

zuzanockamt
Dnes o 05:32

Autorka
Oslov ešte teraz /alebo od januára súkromné škôlky. Alebo aj štátne, či nemajú miesto od januára.

autor
Dnes o 05:42

@martinkatinka pracovala som a odvádzala dane 12 rokov a platila dane ty nadlimit. Toto má zabezpečiť štát, aby bolo o deti pravujúcich postarané.

autor
Dnes o 05:43

@zuzanockamt prosím ťa, dieťa budem chcieť umiestniť od mája, prečo sa mám zaujímať o miesto od januára. Ďakujem za radu.

martinkatinka
Dnes o 05:51

O deti sa maju starat rodicia, nie stat. Mohla si o skolku ziadat o rok skor.

autor
Dnes o 05:56

@martinkatinka a nestarajú sa? Rodičia budú pravovať a starať sa mimo prác hodín.

martinkatinka
Dnes o 05:57

Ved si zabezpec na urcity cas sukromnu skolku alebo opatrovanie. A staraj sa 😉 24 hodin denne

mirkam3
Dnes o 06:03

Autorka, v dobrom ti radim - nezačínaj tu s útokmi na prispievateľky, ktorých odpovede sa ti jednoducho nepáčia, lebo zbytocne sa tvoja diskusia zvrtne smerom, ktorý nechces.

K tvojmu vyjadreniu “ čakám, že ak chcem pracovať, platiť dane, štát sa postará o moje dieťa ktoré raz tiež dane platiť bude”:
- Sama (snad) vies, že platením dani nerobíš tomuto štátu žiadnu láskavosť, je to povinnosť.
- to či/kde bude tvoje dieta raz prispievať do štátneho rozpočtu, je teraz bezpredmetné (a aj otázne).
- a hlavne, keby každý bol 3r doma na “dávkach” a následne by bol ochotný ísť do prace len ak mu stat prispeje na opatrovateľku, lebo škôlku (zápis 2024/2025) neriešil včas keď to bolo treba, to by sme snad všetci platili dane 60%, aby bolo z coho rozdávať.
- btw. stat sa isto o tvoje dieta postará, ak ho zveris sociálke - to len na Margo tvojho komentu/ocakavania vykopirovaneho vyššie…
- možnosti, ktoré teraz máš: umiestniť dieta DOČASNE do súkromnej škôlky/k opatrovateľke, skusit obiehať štátne škôlky v okoli či náhodou motyka nevystrelí ako sa vraví, zapojiť širšiu rodinu a nejak tých pár mesiacov do septembra s dieťaťom vykryť, pripadne pouvažovať nad krátkodobou zmenou úväzku u teba/u otca dieťaťa, v závislosti od vašich profesii samozrejme.

doriiis
Dnes o 06:18

V máji by som dieťa do škôlky už nedávala.Na 2-3 mesiace,potom krátka pauza a potom zas.To ju len dopletie.
Pekne ju zapis a od budúceho sk.roka nech nastúpi.
K tvojim daniam a požiadavkám sa nevyjadrujem radšej.Dalsia,čo si myslí,že na pokrytie materskej a rodičovskej si zarobila sama.

autor
Dnes o 06:30

Bože ženy Slovenské 🙏.

tiika
Dnes o 06:31

Prečo sa máš zaujímať o miesto od januára? Lebo je väčšia šanca, že ti dieťa vezmú. Presne preto, aby si v máji alebo júni mohla nastúpiť do prace. Z tohto dôvodu som to robila i ja, a áno, platila som už tak dlho dopredu skolne, aby som mohla nastúpiť do prace a neplatiť sukr.skolku.
Ponúkané riešenie sa ti nepáči, nechceš platiť ani opatrovateľku (ta nebude stať cely tvoj a mužov plat), ale iné riešenie nemáš. S týmto sa musia vysporiadať všetky rodiny, zial. Pokojne sa postazuj, no nič nespravis. Dovolenku by som si šetrila skôr na letné mesiace.
Ženy ti tu píšu, ako to funguje, i keď svojim spôsobom. Asi nikde v EU to nebude iné.

tiika
Dnes o 06:35

@doriiis áno dopletie, tak čo by si jej poradila by ma zaujimalo…? 🙂

doriiis
Dnes o 06:36

Áno,ty si taká typická žena Slovenska.Urobis si dieťa a čakáš,že sa stat postará.Staral sa už 3 roky.Uz by si sa mohla o svoje dieťa postarať aj sama .
3 roky si dane neodvadzala,tvoje dieťa možno nebude tomuto štátu odvádzať nič .
Takže toto sú veľmi ploche a alibistické kecy.
Mohla si aj doteraz podnikať kroky,aby už dieťa v škôlke bolo alebo aby bolo viac peňazí na opatrovateľku.
Ale ty si taký večný cakatel,všakže? Čakáš,že sa niekto vždy postara