Kde začať v oblasti IT?

25. máj 2024

Ahojte, vyštudovala som gymnázium takže nemám žiadne špecifické vedomosti z informatiky avšak tento rok začínam aplikovanú informatiku VŠ externe. Je možné a ak áno, tak na akej pozícií sa dá zamestnať už teraz? Či nie je šanca aby som sa uplatnila kým nemám aspoň prvý ročník? Alebo ako?

vanilkovazmrzka
25. máj 2024

Preco externe ked nie si zamestnana?

A otazka je skor co vies, ake mas skills, nie kolko mas uz odstudovane

autor
25. máj 2024

@vanilkovazmrzka lebo sa potrebujem zamestnať

luckajozko21
25. máj 2024

Skus testerku (manualnu, postupne skripty). Pozri AjTyvIT alebo nieco podobne, aby si mala predstavu co to asi obnasa.

babovka2321
25. máj 2024

Neviem, v akom meste ides studovat, ale napriklad v Kosiciach je niekolko korporatov, kde maju nejaku formu "akademie", kde ta aj naucia to, co budes pre nich robit. Zvacsa ale podpisujes viazanost danej firme, napr 2 roky, pocas ktorych ak odides, platis pokutu.

hiro
25. máj 2024

IT firmy berú ako divé a študentov ešte viac pre nižšie mzdy a odvody.

babovka2321
25. máj 2024

@hiro v poslednych rokoch od covidu vela firiem aj prepustalo a prijimanie novych zamestnancov sa pozastavilo alebo vyrazne spomalilo, takze nemyslim, ze by sa bili o zamestnancov na nejake juniorske pozicie

dadis
25. máj 2024

@babovka2321 Nepovedala by som. Rozhodne. Prepustala mozno ibm..

viera27
25. máj 2024

@dadis nielen IBM. Trh s IT sa prepada,to je fakt. Velmi viditelne je to uz na zapad od nas,u nas to zacina tento rok.

dorottka
29. máj 2024

Suhlasim, prepustalo viacero firiem, aj ta nasa, uz niekolkokrat za posledne roky, prakticky uz nemame pozicie, ktore nie su vytazene na full, juniorov neberieme, lebo sa neoplatia. A tak to ma kopec firiem, ak sa bavime o KE napriklad. Aktualne ten trh nie je ziadna slava, kto nemusi vypoved ani nepodava, pretoze najst nieco nove nie je ani zdaleka take lahke ako pred rokmi.

hiro
30. máj 2024

@babovka2321 @viera27 @dorottka To ze nejake IT firmy na Slovensku prepustaju tak co som videl tak to su sami "neproduktivni" ludia - kadejake HR a ine profesie co s IT nemaju nic spolocne len boli zamestnani v IT firme. Co sa tyka podstaty IT - vyvojari tak tych zhanaju vsade. Len ked si vylistujes profesiu su tam pre nich tisice miest.
"kto nemusi vypoved ani nepodava" - sam som si kvasil na dobrom mieste a ani som nad tym nepremyslal napriek ponukam co mi chodili kazdy tyzden ale nakoniec ma kamarat presvedcil ze nech sa pridem aspon porozpravat a vidis, podal som. Tie nove platy ktore su ponukane sa nedaju len tak odmietnut 🙂

hiro
30. máj 2024

(aj v starej firme zhanali ludi - aspon studentov (VS) - ale nikde nic, od prveho rocnika su rozchytani a samozrejme po skole si ich tam uz nechaju a skuseni ludia nie su)

milanemila
30. máj 2024

Zacni robit testerku, to je dost primitivne (ak o tom nic nevies, naozaj ti bude stacit kurz) alepo help desk. Ako studentku IT ta budu brat firmy ako perspektivnu do buducnosti a je mozne, ze si ta budu chciet “vychovat” a neskor postupis na nejaku lepsiu poziciu. Mozno by som sa poobzerala skor po korporatoch, kde je flexibilnejsia pracovna doba ako v mensich firmach, co bude pre teba + popri studiu.

hiro
30. máj 2024

@autor
https://cdn.ajtyvit.sk/2024/04/TS-Stereotypy-v-...
Prave pred mesiacom bola tato akcia - asi zo 40 ich prislo k nam pozriet...

dorottka
30. máj 2024

@hiro nie neboli to len HR a podobne pozicie, normalne sa prepustali developeri, ktori boli normalne produktivni. Prilis generalizujes, ale zasa zjavne o uplne vsetkom nevies, hovorim, ze poznam kopec konkretnych IT firiem, nie jednu, ani dve, viem koho prepustali a kolko, ale mavnes rukou, ze vlastne my nic nevieme... ja som vyvojarka uz skoro 20 rokov, viem, ake su v tomto biznise pozicie, keby slo o HR a pridruzene roly, tak ani mi nenapadne nieco "dooming" napisat.
Ano, superstars budu vzdy safe, ale ono to zasa nie je take lahke byt superstar, isto vies aj ty sam, takze nebudem tu mazat med popod fuzy, ktori k IT vztah nemaju, len chcu rychlo easy money. Pretoze doba easy money na nejaky cas aktualne skoncila.
Kopec lokalnych firiem je napriklad naviazanych na US a tam to nevyzera ruzovo, rates su hore, zadlzenost sa splaca tazsie, shareholders chcu vidiet zisky a ked zisky nie su, musi sa kvoli cislom prepustat, ved staci pogooglit a to bol pripad aj u nas, viac lean sme este hadam ani neboli. A QAs (testeri) sli mimochodom prec uz v predchadzajucom layoff run, cim nizsie specializovana rola, tym je ten clovek skor nahraditelnejsi. Lebo aj ty by si predpokladam bez problemov zvladal robit testera, ale tester tvoju rolu asi tazko.

sunny3
26. jún 2024

.