Kde treba hlásiť prácu na dohodu?

zdena12345
27. sep 2016

Vedel by mi niekto poradiť, čo všetko treba vybaviť? Som na rodičovskej dovolenke s druhým dieťaťom. Dieťa má 5 mesiacov. Na materskú som nemala nárok. Ukončila som SZČ pred prvou materskou (pred 2,5 rokom). Neplatím zdravotné ani sociálne. Teraz mám možnosť robiť si na dohodu. Pôjde o cca 100e mesačne (neskôr možno aj viac) na dohodu (myslím že dohodu o vykonaní práce). Musím to niekde nahlasovať? Sociálna poisť, zdravotná poisť., daňový úrad....
Radšej sa opýtam aj takto, lebo už som doplatila na nepresné informácie priamo na úradoch....
ďakujem

evittam
27. sep 2016

@zdena12345 Stačí sa ísť odhlásiť z dôchodkového poistenia na SP - teda ak si sa bola prihlásiť, keď dohoda skončí tak sa zase prihlásiť.

zdena12345
autor
27. sep 2016

@evittam iba tam?🙂 to sa bude nejakou formou započítavať aj do dôchodku keď pôjde o také malé sumy?

evittam
27. sep 2016

@zdena12345 Samozrejme, tebe sa započítavajú do dôchodku roky a nie sumy..... 😉
A áno len na SP - pokiaľ si na RD.

stanislavao
27. sep 2016

dohoda o vykonani prace sa do dochodku nezapocitava.

evittam
27. sep 2016

@stanislavao Normálne sa z nej platia odvody na starobné poistenie.

stanislavao
27. sep 2016

@evittam nie, len zdravotne a aj to nie vzdy. Dochodkove a nezamestnanecke sa z dohody neplati.

jergova
27. sep 2016

@stanislavao nie je to pravda, že sa dohoda nezapočítava do dôchodku, započítava sa od roku 2013, treba lepšie pozerať na internete a dokonca sa z nej platia aj odvody. Takže iba toľko.

alenah31
27. sep 2016

@stanislavao z dohody sa normálne platia odvody ako píše @evittam , tu máš prehľad kto a koľko odvádza....ono záleží na tom ako ťa zamestnávateľ prihlási (aký typ dohody máš):

evittam
27. sep 2016

@stanislavao Presne ako ti napisali kočky vyssie. Najskôr si "opráš" svoje stare vedomosti😉. Uz aj z dohôd sa platia odvody ako z normalneho PP. Rozdiel je v tom ci je dohoda na pravidelny al.nepravid.prijem-pri nep.prijme sa neplatia len odvody na NP a PvN.

stanislavao
27. sep 2016

@evittam ja som sa nic nepytala, tak nechapem, naco pisate mne. Ja som volakedy na dohpdu robila, vlani, a len zdravotne sa platilo. A neratalo sa mi to ani do odpracovanych rokov.

evittam
27. sep 2016

@stanislavao No píšem tebe preto, lebo tu píšeš nepravdivé a zavádzajúce informácie. Tak si poriadne pozri výplatnú pásku, aké boli za teba odvádzané odvody. Platí to čo sme ti tu už napísali - platia sa už minimálne od r.2013 všetky odvody aj z dohôd - obmedzenia sú len pri dohodách na nepravidelný príjem- a to tie čo som napísala. A potom pri brigádnickej dohode študenta - a aj tam to závisí od výšky príjmu a koľko zmlúv má študent. Takže ak za teba zamestnávateľ odvádzal len ZP tak porušil zákon a zle odvádzal.

zdena12345
autor
27. sep 2016

dakujem za informacie 🙂