Vedel by mi niekto poradiť, čo všetko treba vybaviť? Som na rodičovskej dovolenke s druhým dieťaťom. Dieťa má 5 mesiacov. Na materskú som nemala nárok. Ukončila som SZČ pred prvou materskou (pred 2,5 rokom). Neplatím zdravotné ani sociálne. Teraz mám možnosť robiť si na dohodu. Pôjde o cca 100e mesačne (neskôr možno aj viac) na dohodu (myslím že dohodu o vykonaní práce). Musím to niekde nahlasovať? Sociálna poisť, zdravotná poisť., daňový úrad....
Radšej sa opýtam aj takto, lebo už som doplatila na nepresné informácie priamo na úradoch....
ďakujem
@evittam iba tam?🙂 to sa bude nejakou formou započítavať aj do dôchodku keď pôjde o také malé sumy?
@zdena12345 Samozrejme, tebe sa započítavajú do dôchodku roky a nie sumy..... 😉
A áno len na SP - pokiaľ si na RD.
dohoda o vykonani prace sa do dochodku nezapocitava.
@stanislavao Normálne sa z nej platia odvody na starobné poistenie.
@evittam nie, len zdravotne a aj to nie vzdy. Dochodkove a nezamestnanecke sa z dohody neplati.
@stanislavao nie je to pravda, že sa dohoda nezapočítava do dôchodku, započítava sa od roku 2013, treba lepšie pozerať na internete a dokonca sa z nej platia aj odvody. Takže iba toľko.
@stanislavao z dohody sa normálne platia odvody ako píše @evittam , tu máš prehľad kto a koľko odvádza....ono záleží na tom ako ťa zamestnávateľ prihlási (aký typ dohody máš):
@stanislavao Presne ako ti napisali kočky vyssie. Najskôr si "opráš" svoje stare vedomosti😉. Uz aj z dohôd sa platia odvody ako z normalneho PP. Rozdiel je v tom ci je dohoda na pravidelny al.nepravid.prijem-pri nep.prijme sa neplatia len odvody na NP a PvN.
@evittam ja som sa nic nepytala, tak nechapem, naco pisate mne. Ja som volakedy na dohpdu robila, vlani, a len zdravotne sa platilo. A neratalo sa mi to ani do odpracovanych rokov.
@stanislavao No píšem tebe preto, lebo tu píšeš nepravdivé a zavádzajúce informácie. Tak si poriadne pozri výplatnú pásku, aké boli za teba odvádzané odvody. Platí to čo sme ti tu už napísali - platia sa už minimálne od r.2013 všetky odvody aj z dohôd - obmedzenia sú len pri dohodách na nepravidelný príjem- a to tie čo som napísala. A potom pri brigádnickej dohode študenta - a aj tam to závisí od výšky príjmu a koľko zmlúv má študent. Takže ak za teba zamestnávateľ odvádzal len ZP tak porušil zákon a zle odvádzal.
dakujem za informacie 🙂
@zdena12345 Stačí sa ísť odhlásiť z dôchodkového poistenia na SP - teda ak si sa bola prihlásiť, keď dohoda skončí tak sa zase prihlásiť.