Kde ste sa zamestnali po skončení vysokej školy?

24. júl 2023

Tie ktoré ste si našli prácu v odbore hneď po výške-gratulujem😊 toto fórum ale preskocte lebo zaujímajú ma práve tie ktoré sa zamestnali inde a či už v tej práci zostali, našli si inú alebo sa im podarilo až po rokoch pracovať v odbore.
Ja som skončila výšku a nanešťastie som po nej rok marodila, ešte som na úrade prace a teda ešte som nepracovala. S PN už budem končiť a teda chcem aj hneď pracovať avšak je mi viacmenej jasne že sa budem musieť asi zamestnať hocikde, nakoľko momentálne neviem nájsť prácu v mojom odbore. A tak ma teda zaujíma či máte skúsenosť že aj keď ste robili celkom iné roboty či je šanca sa po rokoch nakoniec dostať k práci čo som študovala. Či zamestnávateľa neodradí keď uvidí vysokú školu a pri zamestnaniach napríklad predavačku a tak.
No a ešte jedna otázka, ako sa na vás pozerali či už rodina známi keď zistili že robíte ,,podradnejšiu,, prácu vzhľadom na to že ste študovali.

dskjhfdlkdjhl
24. júl 2023

Ja som sa zamestnala vo svojom odbore, takze by som sem asi nemala pisat😉 Ale keby som bola chcela pracovat v mieste svojho povodneho bydliska, tak by som pracu asi nenasla. Takze, ak nevies najst pracu vo svojom odbore, tak mozno skus hladat v inych mestach. A absolutne neries to, ako sa na Teba budu divat znami/pribuzni, ak by si zacala pracovat mimo svoj odbor-je to len tvoj zivot.

katkaseiner
24. júl 2023

Studovala som ekonómiu diaľkovo a pracovala na súde. Po škole som išla do zahraničia a robila teamleaderku v hypermarkete. Po príchode domov som hľadala absolventske pozície. Vydržala som tam 12 rokov. Určite nájdeš, hľadaj ale vyslovene absolventskú pozíciu. Finančné to nebude bohviečo ale vypracujes sa

elizita
24. júl 2023

Ja som po VS skončila mimo odbor,tj ako obchodná referentka.. ale vyžadovali VS.. po roku v tej firme som oznámila že končím,že má to nebaví a zhodou náhod mi ponúkli celkom novú pozíciu v mojom odbore... Odvtedy sa drzim v odbore

bebebi
24. júl 2023

Ja by som ti poradila najprv absolventsku prax vybavit. Ja som si tiez nevedela hned najst pracu v odbore a potom som naraz dostala ponuku TPP mimo moj odbor a absolventsku prax v odbore. Radsej som zvolila absolventsku prax (aj ked v tom case to bolo 198 eur mesacne, neviem kolko je teraz), aby som si aspon nejake skusenosti v odbore mohla uvadzat v zivotopise.

autor
24. júl 2023

@bebebi do akého času po ukončení vs je možné ísť na absolventskú? Nie je už na to neskoro?

bluka2
24. júl 2023

Ak budes par rokov teraz predavačka, už ani nebudeš poriadne vedieť, čo si študovala. Takže ak to chceš robiť, šanca je čím skôr tým lepšia, keďže už máš beztak rok od toho, keď si študovala. Samozrejme, všetko je možné, ale na tvojom mieste by som sa teraz skúsila zdokonaliť v tom odbore… ak niečo budeš vedieť dobre, nie je šanca sa nezamestnat

bebebi
24. júl 2023

@autor do dovrsenia 26 rokov

abdn16
24. júl 2023

No zas nie je VS ako VS. Ak si vystudovala nieco typu "animator volneho casu", tak sa priklanam k tej predavacke.
Ja som si nasla pracu az po roku od skoncenia VS... Robim IT veci. Prisposobila som sa trhu a urobila si certifikat, nakolko som to nestudovala.
Pocas toho nezamestnaneho obdobia po VS som mala aspon prace na polovicny uvazok - manazovala som internetovy obchod. Je vsak tazke najst si taku brigadu. Predavacku by som ale robit nesla...netreba sa hned vzdavat.Zamestnavatela by to urcite nemalo odradzat! Avsak ludia su vselijaki...
Po roku v IT som si zacala hladat prace naspat v mojom obore a podarilo sa mi najst si pracu celkom rychlo, no kedze su platy v mojom obore nizsie, tak som zostala nakoniec v IT. Myslim, ze je to mozne vratit sa naspat k tomu co si studovala, len to moze trochu dlhsie trvat.

aurelia2000
24. júl 2023

Dnes je veľmi veľa vysokých škôl, kde sa v podstate študuje "za predavačku".

sheila121
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
titla
24. júl 2023

Po VS som sa pol roka nevedela zamestnat. Potom som si nasla pracu, ktora sa len velmi okrajovo tyka mojho odboru. Ale ide o velmi specificku pracovnu cinnost, cize prakticky ani neexistuje studijny odbor pre tuto napln prace, pozadovana kvalifikacia je vs vzdelanie a aktivna anglictina. Som tam uz 13 rokov a mam lepsi plat, aky by som kedy mala, ak by som ostala vo svojom odbore.

simkids
24. júl 2023

Trvalo mi rok, po skole som robila ale aspon dobrovolnicku cinnost, animatorku, absolventsku prax. Robila by som aj predavacku, ale nikde ma nechceli zobrat, lebo ze aj tak budem hladat nieco ine, ze to pre nich je strata casu. Nakoniec sa mi ale podarilo zamestnat v obore, ktory som vystudovala. Stalo ma to vela usilia, vela pohovorov, ale stalo to za to nakoniec

ria2248
24. júl 2023

Končila som VS počas prvej vlny covidu a bála som sa, ci si nájdem prácu a aku. Pred statnicami sa mi ozval človek z bližšej rodiny s tým, či by som chcela ísť robiť do firmy kde pracuje on, že jeho podriadená dala výpoveď. Hneď som to prijala a som tam 3 roky. Z toho sa už rok pozerám po novej práci a poviem ti, nie je nič horsie ako pracovať s rodinou.

madymax
25. júl 2023

Ja som sa po škole tiež nevedela isté obdobie zamestnať, tak isto aj pár mojich spolužiakov. Po nejakom čase nám dali z úradu práce absolventskú prax (pred ňou som už chcela ísť robiť aj predavačku - že vezmem hocičo), našťastie tá prax prišla včas a ona ti skôr otvorí dvere k práci v odbore.. ja som mala možnosť buď ísť tam na výberové konanie, - dostala som ponuku od personalistky, ale nakoniec mi jedna pracovníčka ponúkla prácu vo firme jej muža ako zástup počas MD. Nakoniec mi tam dali TPP a robím tam dodnes. Spolužiak sa takto zamestnal tam kde aj vykonával absolventskú prax, nechali si ho po praxi na TPP..