Kde si môžem urobiť DPŠ?

miruska114
11. mar 2020

Zienky poradte mi...skonceneho mam Mgr, v odbore sociálna práca na UNIVERZITE KOMENSKEHO - PEDAG. FAKULTA. Po skoncenisom sa zamestnala na jednej sukromnej skole s vyuc. jazykom anglickym kde som ucila najprv etiku, obciansku a neskor mi pridala aj anglicky jazyk, nakolko viem slusne anglicky. Takto som fungovala 6 rokov. Avsak rada by som sa zamestnala na statnej skole. Ako podmienku mi riaditelka pvoedala ze si mam urobit DPŠ. Nasla som na nete vela roznych info a som z toho jelen. Kde si mozem toto dps urobit..iba na nasej fakulte odbor socialna praca?odpisali mi zo studijneho ze nevedia ci dps otvoria. Ak enotvoria, co mam robit..da sa urobit dps aj na nejakej inej fakulte, skole? a co mozem ucit ak si to dps urobim. Ak chcem ucit ANJ na zakaldnej skole potrebujem aj statnicu ze? b1 alebo c?

lucka_ke
11. mar 2020

môj manžel si robí DPŠ na univerzite, kde študoval, učiť bude môcť len tie predmety z ktorých má štátnicu, skús sa informovať na iných univerzitách podobného zamerania, či otvárajú DPŠ

fokuska
11. mar 2020

@miruska114 DPS ta opravnuje vyucovat predmety, z ktorych mas statnicu. Cize predmety zo socialnej prace - napr. tu etiku, pripadne obciansku by si ucila ako kvalifikovany ucitel.
Na anglictinu bude stale nekvalifikovana, musela by si si dorobit statnicu. B1 urcite nie, to sa da urobit statnica B1? Ved B1 je uroven druheho stupna niektorych skol.

fokuska
11. mar 2020

@miruska114 B2 je zakladna statnica, neviem ci by to stacilo, robila by som minimalne C1.

mariet24
11. mar 2020

V Nitre na UKF som mala spoluziakov co studovali napr. aj v BA, skuste sa opytat tam...

mariankas
11. mar 2020

@fokuska So sociálnou prácou na základke vraj nie je možné učiť etiku, či občiansku náuku kvalifikovane. Najlepšie by to však vedeli povedať na ministerstve školstva. Na angličtinu treba určite k DPŠ aj štátnicu z jazyka - úroveň neviem. Kolegyňa si robila DPŠ na UK v BA, takže to nemusí byť tá istá vysoká škola - niektoré DPŠ ani nerobia. DPŠ o ukončení vydáva diplom, kde je napísané k vyučovaniu akých predmetov oprávňuje vyučovať. Keď som si robila rozširujúci predmet v Nitre, tak aj tam bola možnosť urobiť si DPŠ. Záleží, odkiaľ si, kde to bude pre Teba prístupné. No pokiaľ nebudeš učiť viac polovicu predmetov z úväzku kvalifikovane, tak Ti DPŠ stačiť nebude, aby si učila ako kvalifikovaná. To znamená, že keby Ti uznali učenie etiky a občianskej kvalifikovane, tak ich musíš mať viac ako polovicu úväzku.

fokuska
11. mar 2020

@mariankas Je to mozne, uplne presne neviem ake su podmienky pri socialnej praci. Urcite vsak moze ucit len to, z coho ma statnicu -ak to teda ma byt kvalifikovane.

Zvysok odpovede je uz teda pre autorku ;)

atiatko
11. mar 2020

@miruska114 taktiež som ukončená Mgr. SP ... minulý rok v novembri som ukončila DPŠ a som teda učiteľ profesijných predmetov sociálneho zamerania. Študovali sme na VŠ, ktorej však k 31.12.2019 skončila akreditácia, a my sme študovali 4 semestre za 1 rok (keďže Zákon o VŠ neurčuje v akom čase majú byť 4 semestre odštudované, dohodli sme sa a za 1 rok to zvládli), a v novembri sme mali záverečné skúšky a obhajobu záverečnej práce. S týmto študijným odborom môžem vyučovať v ZŠ predmety ako etika, občianska náuka, príp. si vytvoriť "vlastný predmet", ktorý musí schváliť ŠPÚ, do čoho by som ale nešla, lebo je okolo toho veľa práce a nie je isté či to ŠPÚ schváli. Taktiež môžem vyučovať na strednej škole ale len predmety týkajúce sa mojich štátnicových predmetov. S týmto DPŠ môžem byť ale aj sociálnym pedagógom v škole, čo by bolo mne asi najbližšie 😉

mariankas
11. mar 2020

@fokuska áno, tak to je, ale ak chce niekto vedieť presne, tak sa dá napísať na ministerstvo a oni napíšu, ktoré predmety, na ktorom stupni.