Kde sa môže živnostník sťažovať na opakované neskoré vyplácanie faktúr?

19. jún 2024

Ahoj, kde sa môžem ako žinostnik s podpísanou zmluvou pre firmu sťažovať na opakované neskoré vyplácanie faktúr, ktoré sú už davno po splatnosti?

thirstymonk
19. jún 2024

Nikde... nmajlepšie, čo môžeš urobiť, je sa na takú firmu vykašlať. Verím, že nejde o švarc systém.

sili82
19. jún 2024

Môžeš poslať upomienku danej firme alebo osloviť právnika, aby im poslal výzvu, ale to už stojí nejaké peniaze.

melanta
19. jún 2024

Zruš zmluvu danej firme a nespolupracuj s ňou. Hlavne pre nich nerob nič viac už. Čo ti bude dlžná, rieš s právnikom.

egonsk
19. jún 2024

zmluva medzi firmami je obchodny vztah a plati obchodne pravo, cize iba to co je dohodnute. Preto si treba do zmluvy zakomponovat sankcie, aby sa dalo o nieco opriet, ked dojde k zlemu...

alieta
19. jún 2024

Vsak zmen platobne podmienky z dovodu meskajucich platieb na payment in advance a dokym nezaplatia nic nedostanu ..

kikushaa
19. jún 2024

Zalohova faktura by to nevyriesila? Pripadne zakomponovat do zmluvy uroky z omeskania

melanta
19. jún 2024

A do budúcna odporúčam ako je tu už spomenuté, mať v zmluve úroky z omeškania a okamžité vypovedanie zmluvy pri nedodržaní podmienok. Nech ti to právnik napíše. Slovenské firmy to nemajú radi, takže ak niekto pri dohadovaní zmluvy bude mať s tým problém, už to bude pre teba red flag, že niečo nebude možno v poriadku, ak má s tým problém. S každým obchodným partnerom mám toto dohodnuté.

autor
19. jún 2024

@melanta ďakujem

mk1111111111
19. jún 2024

@melanta no, celkom nesuhlasim, na SK mozes mat podpisane co chces, odpoved na Tebou podpisame penalizacie bude
" vytrhni mi chlp z dlane", ak nechce zaplatit, zial, takto to tu funguje.
U nej ide skor o pracu, co mala byt na PP, tak asi ani na prevnika nebude

autor
19. jún 2024

@mk1111111111 nejde o mňa, ide o muža čím robí stavebnícke a inštalatérske práce

melanta
19. jún 2024

@mk1111111111 ale samozrejme, s tým súhlasím. Ak niekto nechce zaplatiť, nezaplatí. Dáš na súd, nevyriešiš nič. Ak ti dlží niekto, kto vyhlási konkurz, zajtra si otvorí novú firmu a môže ďalej odr**vať. Tak to na Slovensku je. Preto ja so slovenskými firmami nespolupracujem. Na začiatku som to samozrejme robila, aj obrovské bohaté firmy meškali alebo mali problém s výškou platby a sankciami. Ale ak to má človek v zmluve, vie veľa neplatičov či potenciálnych neplatičov odhaliť na začiatku vďaka reakciám na takú klauzulu v zmluve.

mk1111111111
19. jún 2024

@melanta neplatiči sa žiaľ, ani takých klauzúl neštítia. Len dobre vyberať klientov.

mk1111111111
19. jún 2024

len súdne, žiaľ, také je, žiaľ, podnikanie

simca06022011
19. jún 2024

na lamparni :D samozrejme, ze nikde. Do zmluvy zmuvna pokuta + urok z omeskania platby. A pekne fakturovat.
Neuhradene faktury dat vymahat. Zatial velka vacsina firiem cez vymahanie nam uhradila vsetko, pred poskytnutim sluzieb/fakturaciou pozriet finstat, dlhy, trzby - ak sa ti nezda, tak platba v hotovosti alebo na predfakturu pred poskytnutim sluzby, aspon zaloha atd. Otec robi v stavebnictve a robi na predfaktury, aj vacsina jeho dodavatelov.

A k upomienkam: najlepsie je zavolat a pytat, potom poslat upomienku pisomne, doporucene ale aj emailom napriklad. A potom pokus o zmier (presne ako to ma vyzerat, navrh, co neopomenut, atd najdete na nete). A potom to ide na sud. Mozno sa to ad aj priamo (neviem), my sme teraz davali velku pohladavku, pravnik 250EUR, a sudny poplatok je nejake 3% so sumy.. (?) a to je vsetko. Cize pri vyssich sumach sa oplati aj to, lepsie ako nechat to prepadnut, ak teda firma funguje... dostaneme platobny prikaz ci ako sa to vola, na exekuciu. Ak vyhrame cast poplatkov sa vrati.

mandzula
19. jún 2024

Predzalobna vyzva a potom sud. Ked zacinam spolupracu s firmou, o ktorej nic neviem, robim na predfakturu.

simca06022011
19. jún 2024

a k sankciam, ak su zmluvy, % urokov atd dohodnute, pokuta dohodnuta = toto vsetko vymahas spolu s pohladavkou aj cez sud.

autor
19. jún 2024

@mandzula Firma doteraz ( 4 roky ) posielala všetko načas a nebol ani jeden problem

gemerka17
19. jún 2024

Pokiaľ to nakoniec zaplatia a je to par dni, tak to nerieš. Možno sa vo firme zmenili pomery a procesy a napríklad sa nestihaju hradiť faktúry načas z dôvodu chýbajúcej pracovnej sily alebo novej. Treba zistiť ze ci firma nie nema finančne problémy. Čo tak zdvihnúť telefon.

mandzula
19. jún 2024

@autor chapem, aj to sa, bohuzial, stava. Mozno druhotna platobna neschopnost, mozno len vychcanost.