Kde pracujete, keď nemáte vysokú školu?

sonicika
3. dec 2013

ahojte maminy ktore nemate VŠ kde pracujete a aky mate plat? chyba vam VŠ? či da sa aj bez toho?

linda20111
4. dec 2013

Samozrejme ze sa da aj bez VS 🙂 🙂

marylis
4. dec 2013

@sonicika ahoj, VS mam, ale aj keby som ju nemala, tak na mojej pozicii mam rovnake moznosti, plat. Cize ziaden rozdiel. Mam totiz specificku poziciu, na ktorej musim ovladat norsky jazyk. A je im srdecne jedno, ci ho viem s vyskou alebo bez 🙂

galaxy
4. dec 2013

Niektorý čo majú VŠ robia napr. v potravinách za kasou. Iný čo ju nemajú zarábajú brutálne peniaze. Je to o šikovnosti a šťastí v tejto dobe nájsť si prácu 🙂 Takže je to možné 🙂

barcelona94901
4. dec 2013

dnes aj s dvoma VS sa pracuje na linke za pásom,máš inžinierov v skladoch,fabrikách,obch.reťazcoch ..taká je doba,.,

0katka0
4. dec 2013

podla mna je ulne jedno ci mas alebo nemas VS... je to iba o stasti ;)

stastnamamulka
4. dec 2013

@sonicika ze si ty robis srandu?😉aj ludia bez VS/ako som napr.ja:-D/ maju trh prace otvoreny,priklad:statne a verejne sluzby,maloobchod a velkoobchod,remeselne cinnosti a kopec kopec inych prilezitosti,kde ti je VS titul na dve veci😉

kikina84
4. dec 2013

ja mam len ucnovku a robim v banke..plat slusny..ziadne znamosti..bola som tam raz na brigade cca 3 mesiace..nejaky archiv robit a boli somnou velmi spokojny,tak mi ponukli pracu na TPP a som tam do dnes..od roku 2007 ..Dnes vysoku skolu nepotrebujes, ked si sikovna a komunikativna,hlavne priebojna..usadis sa hocikde viac menej..staci ked si porobis nejake kurzy napr.pocitac,nejake programy, trochu praxe a ideš .Moj muž je vyučený cukrár..a uz vyše 15 rokov robí v rámci stavebníctva..začínal kopaním ako robotník a po pár rokoch ovládal dokonale všetky stavebné práce..dnes je šikovný stavebný majster a stavia domy v lukratívnych štvrtiach..myslím,ze plat je o dosť vyšší ako majú cukrári dnes
😀 ..takze hovorim,vsetko je o zrucnosti a sikovnosti..drzim palce 🙂

danielita111
4. dec 2013

V dnesnej dobe je mnoho ludi co maju VS a je im na nic tak ako mne a muzovi pokial nemas dobre znamosti co ta pomozu pretlacit na dobry flek.Takze asi tak.

leonela666
4. dec 2013

...no keď máš známosti, tak sa dá. Keď ich nemáš, tak Ti ani VŠ nepomôže, bohužiaľ u väčšiny zamestnávateľov je to tak ☹ a preto mnoho vysokoškolákov končí pri pokladni v Lidli či Tescu, čím však blokujú miesto ľuďom bez vzdelania, ktorí nemajú šancu uplatniť sa inde...
Osobne zvažujem štúdium na VŠ (manažment) príp. štúdium MBA ale pôsobím v oblasti, kde to aj využijem... takže mne to môže len a len pomôcť 🙂

m.i.r.i
4. dec 2013

zalezi na tom ake mas ine znalosti...VS je taka pomocka, obcas pomoze dostat sa na niektore pozicie, kde maju VS ako podmienku..lebo su personalisti, ktori CV bez VS hodia rovno do kosa, tak VS ti zvysi mozno sancu..ale..ak mas ine prednosti ako jazyky, certifikaty z IT, prax, zahranicne skusenosti a v prvom rade priebojnost a sikovnost, tak sa dostanes hocikam aj bez VS...ono sa firmam lahsie napise, ze poziadavky su VS, ale to je preto, ze hlavne v oblastiach kde je vysoka nezamestnanost a ziadost im posle 1000 ludi na jeden flek je lahsie 3/4 rovno odpisat a nezaoberat sa...
Ja mam VS a v kombinacii s jazykmi mi pomohla dostat sa tam kde teraz robim, ale teraz by sa tu dostali aj ludia bez VS...moj muz VS nema, ale ovlada 3 svetove jazyky, spravil si certifikaty v zahranici, studuje, vzdelava sa a robi na pozicii kde mas vsetkych kolegov s VS...zalezi na tom co chces robit, comu sa venovat, ist si za tym, zistovat, vzdelavat sa..a koniec koncov ak si sikovna, zalozit si vlastny biznis a tam teda VS vobec nepotrebujes..

miriell
4. dec 2013

Pokiaľ sa vyslovene neplánuješ venovať len určitej špeciálnej oblasti, ktorá vyžaduje znalosti z konkrétneho odboru ako napr. návrhy reaktorov, stavba mostov, právo, medicína atď, tak VŠ nepotrebuješ. Keď máš VŠ, tak zamestnávateľ predpokladá, že si vzdelávatelná a vieš niečo dotiahnuť aj do konca, ale to, či si šikovná, zodpovedná - to o tebe nevie zistiť. Dobrý personalista (zamestnávateľ) sa pozerá hlavne na to, aká si a nie na aké školy máš "papier". Keď ukážeš na pohovore, že si sebavedomá, že o prácu naozaj stojíš, si schopná urobiť veľa preto, aby si ju dostala (napr. samoštúdium nejakej oblasti, v ktorej by si mala pôsobiť), budeš ju robiť najlepšie ako vieš, tak budeš mať prednosť pred VŠ, ktorý pôsobí "nezaujato", nezainteresovane a vlastne o danú prácu ani nemá záujem, lebo chce len niečo, kde si "odsedí" 8h za nejakú odmenu . Všetko je to len o tebe.
A oblasti, kde môžeš pôsobiť a dobre zarobiť aj bez VŠ je veľa. Jediné, čo by bolo fajn, aby si vedela, keď by si chcela pracovne a kariérne aj rásť, je znalosť jazykov (dnes je jeden cudzí jazyk minimum, najlepšie dva a viac, bavíme sa o aktívnej znalosti jazyka, nie pasívnej) a vodičský preukaz. Nechcem tým povedať, že bez jazykov a vodičského to nejde, ale minimálne by si mala výrazne zúžený výber na jednotlivých pozíciách - podľa mňa sú dnes jazyky a vodičák dôležité rovnako ako VŠ - ak nie viac - samozrejme stále za predpokladu ochoty vzdelávania sa v danom odbore a ukázania, že o prácu máš naozaj vážny záujem.

luslus
4. dec 2013

Ja mam VS a aj napriek tomu robim pracu, kde by stacila hadam aj zakladna skola....Teraz chcu vsade prax a tu si nemas kde urobit, pretoze nechcu zamestnavat studentov alebo cerstvych absolventov. A tiez chcu vsade cudzie jazyky na perfektnej urovni, co sa, zial, v skole naucit neda.

hameeda
4. dec 2013

nemám VS a nikdy mi nechýbala, a som rada že som nestratila 5 rokov v škole, za tých 5 rokov som si vybudovala rodninu a karieru.............

mima4
4. dec 2013

@barcelona94901 @galaxy @luslus

baby, z mojich skusensoti, 70 % vysokoskolakov je nepouzitelnych na vysokoskolskych poziciach za slusne peniaze. Vacsina dnesnych ludi si skolou len predlzuje "detstvo", realne nemaju na kvalitne vysokoskolske vzdelanie, ale to sa na slovensku ani neponuka... takze s vami nesuhlasim, ze je to dobou..
Nepoznam sikovneho, mudreho a ambiciozneho vysokoskolaka/vysokoskolacku, ktory by sa neuplatnil!! A to myslim vazne.

michaela.g
4. dec 2013

@sonicika ak pisu baby, je to o stasti, ja nemam vysoku a mam, alebo mal asom skvelu pracu a aj som dobre zarobila. teraz som na materskej, ale drzia mi flek 🙂 tak mam stastie, je to dost o cloveku, aky dojem urobis, ako pracujes.
Ale na druhej strane ak mas firemnu politiku, tak moj nastupny plat bol uplne inde ako je nastupny plat Ing...

metisa
4. dec 2013

Ja mam VS a samozrejme to nelutujem. Na niekt. poziciach nieje jedno, ci clovek ma a ci nema VS, vsetci vieme, ze su pripady, ked si to zamestnavatel vyzaduje. Dnes to je take, ze niekedy ak ju clovek nema je to na obtiaz a ked ju ma, tak je velmi preskoleny a preto ho nevezmu na danu poziciu. Videla som tu nazor ze niektori si vysokoskolskym studiom predlzuju mladost. Myslite si, ze keby bolo dost prace pre SS vzdelanych, robili by to mladi ludia v takom hojnom poste tiez? Nie. Takto clovek vyuzije moznosti, kt. ponuka VS - napr. studovanie v zahranici, cestovanie, mozno nejaka brigadka v zahranici. Ale samozrejme,poznam ludi, kt. VS nemaju, lebo v praci ju nepotrebuju, staci tam dobra znalost jazyka a plat maju super. Ale takych je malo.
Ako tu pisu / je to o sikovnosti predovsetkym. Ide o to, kolko si clovek dokaze zarobit a zabezpecit rodinu - a sikovny to dokaze aj bez VS.

mirip
4. dec 2013

Na tom či máš vysokú školu alebo nemáš vôbec nezáleží,ja mám vysokú školu a som bez práce 😒

livka299
4. dec 2013

Ja tiež pracujem vo sfére, kde teraz prijímajú aj VŠ je nás asi tak pol na pol a vo výplate ani v rozumovej stránke sa nijak nelíšime. Je to o tom, že niekto má oboch rodičov, a možnosť dovoliť si študovať....

brumcaky
4. dec 2013

🙂 tak toto je dobra otazka na diskusiu - otazka dobrej prace je skor vecou stastia a tvojich zrucnosti. Nechcem podcenovat VS, napokon ja som si ju tiez spravila ale nedopomohla mi zatial k nicomu. Do prace som nastupila ako stredoskolacka a moj plat bol vyssi ako plat mnohych vysokoskolakov. Bola som spolahliva a ucila som sa velmi rychlo, preto ma sefka oslovovala aj s inou pracou co sa samozrejme odzrkadlilo aj na mojom plate. Dnes je problem vysokoskolsky vzdelanych ludi hlavne v tom ze maloktory sa uplatni v oblasti ktoru vystudoval - clovek ma titul ale robi uplne nieco ine a preto sa pri vykonavani odlisnej prace nelisi od stredoskolsky vzdelanej osoby. Ja dufam ze ked mi skonci materska podari sa ma najst si nielen pracu ktora ma bude bavit ale uplatnim v nej aspon ciastocne co viem. Ak mozem este poradit, maminky ktore sa neviete najst v praci co robite 🙂 tak odporucam kurzy...

ivanka.7
5. dec 2013

Zavisi to od cloveka, od pozicie, kde chce robit a pod. Ja VS mam, nerobim v odbore, ktory som vystudovala, ale ten odbor, ktory mam skonceny, mi pomahal v praci. A bez VS by ma na tu poziciu nevzali, ani by sa so mnou nebavili.

cmulinko
5. dec 2013

ja pracujem v zahranici vo firme,ktora zamestnava okolo 300 ludi.u nas ani jeden supervisor ci team leader nema vysoku skolu.pracujem s ludmi co maju ukoncenu VS (slovanske narody,madarsko,juzna afrika,ghana....) a robia pasovu vyrobu. ja som povodne vseobecna sestra a diplomovany radiologicky asistent-svoje zdravotnicke vedomosti vyuzivam skor ako bezplatna poradna pre mojich kolegov a denne riesim detske sople,zapchy,starostlivost o tehotnu a podobne pripady 😀 😀 ale hlavna pracovna napln je na kontrole kvality pri vyrobe dioptrickych sklicok do okuliarov.tu platia 2 zasady...ak mas kontakty,tak aj z casnika moze byt hlavny technik....ak nemas kontakty,tak ukaz co v tebe je a prebojuj sa az na sami vrchol a ked si to vsimne ten spravny clovek,tak mas jedinecnu sancu,ktoru treba vyuzit.jednoznacne tu je zaklad vediet jazyk....tu sa to hemzi cakatelmi na tvoje miesto....ale nastastie je len malo cakatelov co zo seba vedia vypustit 5 minut pocuvatelnej anglickej konverzacie.nechcem urazit poliakov,ale oni su na tom najhorsie.naroky su vysoke a v zivote som nezazila tolko nespravodlivosti na pracovisku ako teraz,ale kym ma to zivi a kym to zivi moje deti,tak treba sa drzat a bojovat s cimkolvek co vam pride do cesty...od neprajnych domorodcov co vas posielaju domov,lebo im berete pracu az po vasho sefa,ktory si mysli,ze u nas doma je este komunizmus a vy sa nemozete ani voci tomu ohradit,lebo je to sef a sef ma vzdy pravdu 😅

stanislavao
5. dec 2013

neni skola, ako skola. pokila nemaju odbor, ktory je ziadany {strojarstvo, ekonomika}, tak si robotu nenajdete. pokial ma clovek ukoncenu VS nejaku socialnu pracu, tak naco to je? akoby ju ani nemal. ja VS nemam a pracovala som v CK, v redakcii, a pod ako sekretarka, administrativna pracovnicka. nejde tak ani moc o VS, ale o sikovnost. pokial viete jazyky, tak si robotu najdete. poznam baby, co VS maju a robia sekretarky, lebo sa nevedia uplatinit a to jedna skoncila s cervenym diplomom. niektore firmy maju odnormovane platy a VSskolak dostane automaticky viac. jedine v tom je + mat VS.