Kde nahlásiť riaditeľku základnej školy a jej nevhodné správanie?

24. jan 2024

Zdravím, mam syna, deviataka na ZŠ, kde sa počas Covidu dostala do vedenia bývalá družinarka. Odkedy je riaditeľkou, tak je to katastrofa. Deťom nadáva do debilov, do nevychovacov, do idiotov, z ktorých idioti aj debili aj vyrastú. Všetky spoločne priestory vypratala, deti nemôžu poriadne vetrať lebo peniaze idú oknom von a jej je zima. Toalety taky humus, lebo je jedna ruka s upratovačkami a školní kom. Deti nosia domov prezuvky na vyčistenie, také sú chodby. Učitelia sa jej boja, mladí nevydržia viac ako rok, polovica ich tam je rodina a druha dôchodcovia. Platíme za knihy jedna radosť, aj keď o zničení nemôže byť reč. Neustále ma konflikty s rodičmi, ale nič sa nemení... Keď je problém, zbaki si veci a z práce odíde, nech za ňu riešia problémy iní. Deti sú nešťastne, nevravím, viem, aké drzé vedia byť, ale snáď riaditeľka ma ísť príkladom. Proste, ani sa mi nechce písať všetko, je toho veľa, len potrebujem vedieť, ako postupovať, keď mse ako rodičia nespokojni.

pribinak
24. jan 2024

Najskôr zriaďovateľovi školy

autor
24. jan 2024

@pribinak to je obec, idú ruka v ruke...

autor
24. jan 2024

Tam to už niektorí rodičia skúšali, ale nič z toho nebolo, akurát sa ich deti maju v škole horšie. Dokonca pár žiakov už prestupuje.

zamcanka79
24. jan 2024

Možno podnet na Ministerstvo školstva

uriva
24. jan 2024

Podnet na Školskú inšpekciu - musia sa zaoberať podnetmi. Mali by rešpektovať aj anonymné podnety, resp. môžete požadovať, aby nebolo spomenuté meno (aby sa potom náhodou pani riaditeľka nemstila - jeden nikdy nevie). A bude to rýchlejšie ako cez ministerstvo. Ideálne by som to najskôr vykomunikovala asi telefonicky, bez udania školy, že čo poradia, aký postup.

kittykat22
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
autor
24. jan 2024

@zamcanka79
@uriva
Ďakujem veľmi pekne za rady, skúsime sa s ostatnými rodičmi dohodnúť. Už je to neúnosné.

1ryba
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
autor
24. jan 2024

@kittykat22 namiesto rady takýto príspevok a toľko otázok. Toto potrebuješ vediet... Normálne bolo výberové konanie, nemáme bližšie informácie, v čase covidu. O rodinných vzťahoch nebudem písať, to je na dlho, ale snáď si vieš predstaviť, ako to chodí a funguje na malých školách. Jedna sesternica, druhá jej dcéra, tretia švagriná a jej muž matikar atď. Nie všetci rodina, ale všetci dlhoroční známi. Písala som obrazne, že polovica 🤦‍♀️

autor
24. jan 2024

@kittykat22 napr traja zamestnanci školy sú blízka rodina starostu obce. Skolnik, nová druzinarka a administratívna pracovnicka.

autor
24. jan 2024

Ale toto je jedno. Problém je inde, problém je jej vzťah k žiakom. Riaditeľka sa ma vedieť správať, byt vzorom. Minule mi syn vravel, že skolnik prišiel opraviť dvere so slovami:"Do p..., kto to zas rozje.al?" Ja som nechápala. Proste kým pred par rokmi všetko pekne fungovalo, teraz je tam bordel, veci dolamane, jedna trieda dva mesiace nemala dvere, kým ich tam učiteľ nezavesil... Ja by som hodinu o tomto mohla písať.

deti95060810
24. jan 2024

@uriva anonymné príspevky neprešetrujú....
sťažovateľ musí byť podpísaný.

chiarisimo
25. jan 2024

Školská rada ako u Vás funguje? Koľko detí navštevuje cca školu? Skúste silu skupiny, len nie petíciu, zatlačiť na ňu, že všetci žiaci prestúpia na iné školy, skúste zorganizovať protest-skúste sa spojiť, dať podnet na školstvo s tým, že ak ihneď nebudú konať, posielate médiá...viete, Slovač taká, že doma sa bude sťažovať, ale vyjsť s vlastnou kožou proti neprávu na verejnosť, to už je výzva....

zeldia
25. jan 2024

Alebo osloviť noviny. Jeden dobry článok napr. v lokálnom médiu už párkrát “rozvíril vodu aj v stojanom rybníku”

titla
25. jan 2024

Ak ste nepochodili u zriadovatela je potrebne sa obratit na Skolku inspekciu, pripadne na prislusny krajsky skolsky urad.

denissi
25. jan 2024

školská inšpekcia

autor
25. jan 2024

Ďakujem ešte raz. Školská rada neviem, viem, že rodičia sa aj pokúšali, ale riaditeľka nebola ochotná komunikovať, dohodla stretnutie a nakoniec poslala zástupcu. Deti cca 150, 1. až 9. ročník. Nepodali by sme anonymne, je nás viac. Len ten strach, že si to odnesú deti... Ale tak asi je najvyšší čas.

chiarisimo
25. jan 2024

Držím palce, nedajte sa, hlavne-čím viac, tým lepšie...Inak, ja som raz napísala do novín a pomohli mi problém vyriešiť, ešte aj na titulke to bolo...dajte vedieť, ako to dopadlo...

sinusoida
25. jan 2024

@kittykat22 asi pracovala predtým v družine s VŠ, alebo si ju spravila dodatočne, diaľkovo...

luxus10
25. jan 2024

riaditela skoly vybera zriadovatel, tak tam nepochodite urcite, idu ruka v ruke s miestnymi skolskymi inspekciami, tam tiez nepochodite s najvacsou pravdep..., riesenim moze byt skolsky ombudsman, na ktoreho sa mozete obratit viaceri, prip, statna skolska inspekcia-nezavisla...avsak urcite vsetci spomenuti budu presetrovat hlavne pisomne staznosti a podnety, ako jej - riad. sk. kto preukaze, dosvedci, ze to tak naozaj robi?

autor
25. jan 2024

@chiarisimo ďakujem, snáď sa nám niečo podarí aj zmeniť k lepšiemu.
@sinusoida určite má VS, je to vzdelaná žena, ako človek možno nie je zla, ale ako riaditeľka školy, resp. človek, ktorý má viesť školu, je úplne neschopná.
@luxus10 nie je možnosť riešiť to priamo v škole, aj s rodičmi, aj so žiakmi? Viem, že niektorí učitelia nie sú spokojní, ale ci sa postavia aj otvorene proti vedeniu, to si netrúfam povedať. Určite sa tiež boja o prácu, posledné roky sa u nás vystriedali viaceri učitelia. Ti, čo zostali, sú ešte zo starého vedenia a mam pocit, že radšej budú mimo tohto celého...

ibatanecnica
25. jan 2024

@kittykat22 Hujerovci 😂 Mne len príde zvláštne družinárka - bez akýchkoľvek predchádzajúcich skúseností zrazu riaditeľka- ale tak na SK je už všetko možné. Poznám tiež jednu raiditeľku, roky znepríjemňuje život každému naokolo ale má za sebou niekoho kto ju vždy podrží. A nie a nie ju odtiaľ dostať

owecka
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
kittykat22
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
ibatanecnica
25. jan 2024

@kittykat22 veď to že tu na SK je to ako v holubníku.

zuzana76
25. jan 2024

@ibatanecnica
@kittykat22 durzinarka moze mat kludne VS, odbor vychovávateľstvo, my teda mame na skole druzinarky s VS

ibatanecnica
25. jan 2024

@zuzana76 môže ale aké má skúsenosti aby mohla ísť robiť riaditeľku?

zuzana76
25. jan 2024

@ibatanecnica take, ako ktorykolvek iny ucitel na skole, ktory absolvoval funkcne vzdelavanie

valise
25. jan 2024

Taketo pripady by mala prioritne riesit rada skoly, na podnet napr. rodicov alebo zamestnancov musi konat. Len otazne je, ake ma vztahy s predsedom. Ak maju problem zamestnanci a funguje tam odborovy zvaz, tak je mozne obratit sa aj na odbory pripadne statna skolsa inspekcia

1ryba
Autor odpoveď zmazal
Zobraz