Dobrý ráno, chcela by som od vás nejaku radu a možno povzbudenie. Ale beriem aj konštruktívnu spätnú väzbu. Mám veľký problém si udržať prácu. Nie že by som sa nesnažila práve naopak robím maximum. Vždy prídem ešte skoršie do práce, pýtam sa čo treba ešte spraviť , nie som konfiktná a z "úsmevom" chodím do práce. Môj problém je že mám pomalé pracovné tempo. Preto má vždy vyhodili. (Povedali mi napríklad :vidia že sa snažím ale oni potrebujú niekoho rýchlejšieho)Pomale pracovné tempo mám kôli mojej diagnóze . Teraz som si vybavila čiastočný invalidný dôchodok . Tak budem mať aspoň trošku peniažkov. Nemáte nejakú radu kde sa zamestnať ? ( Minule tu bola diskusia že IKEA berie zdravodnú postihnutých . ) Chcela som sa zamestnať ako vrátnička . Boli len tri ponuky z toho dve vyžadovali aby som robila údržbárske práce . Mám problémy s jemnou motorikou. Ja sa neľutujem ale začínam to vzdávať .Vždy som tvrdo na sebe pracovala a nikdy sa nevyhovarala. Lebo som verila že aj keď nie som najkrajšia , najmúdrejšia a najrýchlejšia tak môžem niečo dokázať vlastnou usilovnovnosťou. Stretavam sa so strašnymi predsudkami kôli môjmu postihnutiu hlavne zo strán zamestnávatetela. Mám pocit že vždy budem mať nálepku a nech urobím čokoľvek tak sa jej nezbavím.Poznate niekoho ako som ja ale reálne si našiel dlhodobu prácu?
Teraz pracujem ako upratovačka na čiastočný úväzok . ( Len tretí týždeň)Som rada aj za tú prácu a vážim si ju ale ja tam tá neistota. Ďakujem za prečítanie a za odpoveď .
práveže vrátničky- informátorky hľadajú často a uprednostňujú práve invalidov kvôli odvodom, ale treba rátať s tým že ani plat ti nejaký moc nedajú. Teda neviem kde bývaš ale v Bratislave vidím stále nejaké takéto ponuky, ja robím podobnú prácu ale som ešte pomerne mladá a zdravá a vidím že naopak hľadajú na takú prácu invalidov.
A aku mas ukoncenu skolu a aku mas diagnozu? Kolko mas rokov? To vsetko su podstatne informacie.
@martinkatinka potencionálny zamestnávateľ nemá nárok na to, aby mu oznamovala diagnozu , iba to, že má invalidný a prípadné ,,nedostatky,, o ktorých ona vie - napr. tá pomalosť a problémy s jemnou motorikou. Dvaja ľudia s tou istou dg. môžu byť na tom úplne rozdielne. Takže ani pre nás nie je podstatná dg.
gabriela - Ak si z BA tak si poposielaj žiadosť, príp. obvolaj veľké firmy ako IKEA a pod. Držím ti palce.
Tak podla mňa vo všetkých väčších firmách sa tlačí na rýchlosť a produktivitu. Ako tu už bolo spomínané, skus nejaký butik, sekac, knižnicu a podobne, kde skôr záleží na tom co si spomínala ty, prísť na čas a spraviť si prácu dobre. Nepotrebuješ sa k diagnóze ešte aj stresovat na pracovisku za niečo za co nemôžeš
@ibatanecnica mám 24 rokov . Bývam na dedine ale blízko mám Trnavu.Mám vyštudovaná VŠ humanitný odbor .(nechcem špecifikovať aký odbor aby ma niekdo nespoznal strašné sa hanbím ako to mám s robotu)Len mám všetky dysky a ADD plus Dmo. Preto nemôžem robiť v kancelárii.Skusala som aj chránené dielne . Jednej nemôžem robiť kôli nočnej zmene. Druhá berie raz sa pár rokov. V tretej furt niekoho hľadajú ale to má svoj dôvod.Chvilu som tam bola a stačilo mi. Jeden chlap mi hovoril že 16 ľudí za rok odišlo od tial . Vraj ho to nebaví furt niekoho nového zaúčať . Jeden chalan tam vraj počas zmení odpadol. To bolo čisté zdieranie . Mala som ťažške vrecia vláčiť ( tu sa bavíme 40 kg a vyššie) Triediť odpad a tam boli exkrementy, zvratky . Napriek rukaviciam som mala čierne ruky.Dakujem zapisem si aj kníhkupectvá,butik.
@domak2
@summer23456 baby ale knižnice dnes nie sú to čo kedysi, dnes má každá knižnica svoj knižničný počítačový systém, a keďže má problém s jemnou motorikou, tak neviem ako zvláda prácu s pc.
@gabriela2023 za robotu sa nehanbi, dnes takmer každý s vyštudovaným humanitným odborom má problém si nájsť prácu. Tá vrátnička/informátorka je super nápad. Poposielaj životopisy do všetkých trnavských škôl/vysoké/stredné/základné atď. U nás je tiež dlhé roky vrátnik so zdravotným handicapom.
@0silvia0 strašné dlho mi trvá písanie na Pc . Ja stlacam zle tlačítka . Plus mám problémy z gramatikou.Napr na VŠ mi trvalo dvakrát tak dlho písanie prác . Plus ešte čas keď mi opravili gramatiku .Obsahom práce a z čítamím potrebnej literatury som nemala problém. Takže kníhkupectvo padá.
@ibatanecnica nie, zamestnávateľ nemá právo poznať jej diagnózu. Ale autorka píše, že majú voči nej predsudky keď ju vidia. Tak ak chce radu čo robiť, tak bola otázka od @martinkatinka absolútne adekvátna. Ako radiť s hľadaním práce ak nevieme, čo má vyštudované, akú má diagnózu, čo ovláda atď.
@gabriela2023 ja som písala o knižnici, nie o kníhkupectve. Možno v kníhkupectve nebudeš musieť pracovať s počítačom, neviem.
Aj v knižniciach berú pracovné sily - pracovala som v knižnici..., ktoré ukladajú knihy, obaluju ich, lepia. V TT mas aj univerzitnú knižnicu, skús sa ísť len opýtať a uvidíš.Teraz pracujem na úrade a máme tam dievča (25 rokov na invalidnom), ktorá buď tlačí lístky alebo roznáša poštu po kanceláriach, vysype koše, ak je nejaká konferencia, tak pomáha s prípravou, pomáha pri skartacii....také dievča pre všetko, ale veľmi zlatá a je za to veľmi vďačná. Má polovičný úväzok.
@0silvia0 neviem ako zvláda počítač, aké zas nie je tam toľko ľudí aby si v kľude nemohla blokovať.
@gabriela2023 a skús aj graficky na nejakej škole, u nás tak je vrátnicka alebo aj na intraku skus
@miggy tak ja pracujem práve v tej univerzitnej knižnici a nemáme tu žiadne sily ktoré len lepia a ukladajú bez toho, aby potrebovali ovládať knižničný systém. Pracujem tu od roku 1993 a nikdy sme takéto sily nemali, len pred 20timi rokmi nejakých študentov na praxi. Ale sú tu v Trnave aj iné knižnice, skúsiť môže, ale skôr by som radila to kníhkupectvo.
*vratnicku
@gabriela2023 alebo ešte napr do nejakého múzea,galérie má nálada,že tam tiež nie je frmol
@gabriela2023 uchádzajú sa o prácu s tým ze si teda čiastočný invalid.. Nezataj to... Podniky prijímajú zvlášť takých zamestnancov.. Napríklad nemocnice sú plné upratovaciek s diagnóza i..
A co call centrum?
@miggy tak mozno ako absolvenstku prax, nejaky projekt z UP a podobne. Tiez som pracovala v kniznici( mam na to aj vzdelanie) a vacsinou sme mali pomocne prace riesene cez dotacie. Inak by na to nebol rozpocet. A vzdy slo o docasne miesta, nie trvale.
Ak tomu pohovoru . Napríklad sa mi stalo že sa ma opýtali či nemám nejaké zdravotné komplikácia. Ja som povedala že mám ale nič vážne že ma to nebude obmedzovať práci. Tak sa ma pýtala aké? Ja že len ľahké telesne postihnutie . Potom na mňa tlačili že ale oni majú právo vedieť aké telesne postihnuté ? Tak som sa snažila sa zahovorit ale furt sa pýtali. Tak som povedala . Samozrejme sa mi neozvali. Tak tiež sa ma pýtajú či chcem mať deti . Viem že ani na jedno nemajú právo sa pýtať. Ale to sa furt všetko porušuje .Alebo mi povedali že to si mám písať že som ztp- s do životopisu aby vedeli. A nie to zatajiť ešte na pohovore . (Vyslovene mi povedala šéfka že čo som si to dovolila klamať a povedať to len účtovníčke )Účtovníčke som to povedela len kôli odvodom .A už to vedeli všetci na druhý deň.Na tretí deň mi dali výpoveď . Ani šancu som nedostala.Alebo mi povedali v inej robote že ja patrím do chranej dielne a nie to bežnej roboty.Aj chránená dielňa má vypadať inak a nie hento .
@ibatanecnica ale tu nie je potencionalny zamestnavatel. Chcela radu. Tak mozem poradit robit jadroveho fyzika a bude to zbytocne.
@gabriela2023 neviem čo znamená "mám všetky dysky". ADD, DMO, problém s motorkou, pomalosť. Nuž toto je veľmi ťažké. Ja by som ani nepovedala, že zamestnávatelia majú predsudok. Oni proste potrebujú, aby človek pracoval na 100%. Na druhej strane, vyštudovala si VŠ, takže určite potenciál je, iba ho je potrebné nájsť. Vrátnica dnes už málokde funguje ako v minulosti, už je málo miest kde platia vrátnika iba za sedenie. Nájdu sa také, ale je viac menej už bežné že má aj iné činnosti pridelené. V kníhkupectve musíš pracovať s počítačom, vyhľadávať v systéme, blokovať, vypísať reklamáciu atď. Pozerala by som malé obchodíky, zameranie je jedno. Skúsila by som aj tú IKEA. Sociálna poisťovňa, mestský úrad, hľadaj štátne a verejné inštitúcie. Skúsila by som aj vedenie Coop Jednota na Trojičnom v TT. A skúsila by som aj veľké závody ako Boge, Peugeot, ZF. To sú síce závody, kde sa tlačí na výkon a normy, ale mimo výroby musia prijať aj nejakých hendikepovaných zamestnancov. Inak aj úplne zdraví ľudia s dobrou praxou majú často problém nájsť si prácu, hoci v Bratislave a okolí je jej dosť. Z môjho pohľadu ide z teba obrovská negatívna energia, veľmi sa zameriavaš na svoje hendikepy. Ja som v minulosti nie raz zamestnala aj hendikepovaných ľudí, ale boli to veselí pozitívni ľudia. Chápem, že hľadanie práce je frustrujúce, ale často ľuďom zhoršuje situáciu to, ako sú nastavení, pretože to z nich cítiť. Vyštudovala si napriek obmedzeniam VŠ. Množstvo zdravých ľudí nechce pracovať a riešia dávky, ty s hendikepom chceš pracovať. Máš byť na čo hrdá. Takže nevidím dôvod myslieť si, že je to stratené. Skús sa ale viac zameriavať na to, čo ti ide, v čom si dobrá. Pretože ak riešiš iba hendikepy a čo nevieš alebo čo ti nejde, tak nevidno čo vieš a prečo by ťa niekto mal prijať. Napíš mi správu ak chceš, nech na teba nezabudnem. Teraz nemám priestor, ale skúsila by som ti poradiť.
@gabriela2023 tak ale v tvojom pripade je lepsie sa uchadzat o miesta, kde uprednostnuju ZTP. Bude to pre teba naozaj vhodnejsie. A na tie otazky na pohovore. Skus sa nejako pripravit, najst nejake take vseobecne odpovede, aby si aj odpovedala, aj nepivedala zase vsetko konkretne.
vopred sa ospravedlňujem za sprostu otázku, ale myslíš, že existuje nejaká malá šanca, že by si vedela motoriku nejakým systematickym cvičením trochu viac rozhýbať? Proste cvičiť a namahat to, aby sa to trochu polepsilo? Mozno popozerat nejake aj zahraničné pracoviska a osloviť ich? Viem ze to nie je odpoved na otazku, len mi to napadlo, ci by existovala nejaka aspon malicka možnosť to kusok zlepsit.
@gabriela2023 prosím ťa, k tvojej poslednej správe a k tomu, že si na pohovore povedala, že nemáš obmedzenia, ktoré ti bránia v práci. Základ je neklamať. Ak tie obmedzenia sú, komunikuj to na rovinu. Aj tak všetko vždy vyjde rýchlo najavo. Áno, určite otázky sa pýtať nemožno, ale väčšina normálnych ľudí prijme, keď sa komunikuje narovinu. To ti prinesie viac ako zahmlievať a potom aj tak skončiť v skúšobnej dobe, keď sa zistí pravda. Ale ako som napísala, napíš mi správu, môžeme si prejsť čo všetko ovládaš (zručnosti , jazyky), aké máš presne obmedzenia a aké sú v rámci toho možnosti v okolí TT.
@barborachors snažím sa trochu zlepšiť motoriku. Ale nikdy nebude také ako u zdravého človeka. Oznavam že teraz ide zo mňa negatívne energia . Ale nebolo to tak vždy. Pracovala som tri mesiace na skrátený úväzok . Slubovali mi že sa ma nechajú a že mi daju celý. A odrazu keď som pýtala že čo teda že majú niekoho lepšieho. Tak áno odvtedy som negatívna dosť ma to ranilo. Ale zas s našim sa tešiť z maličkostí a povedať si nie čo pekne aj keď to je veľmi ťažké. Ale aj tak to vyzarujem . Ja sa na svoj hendikep vôbec nezameriavam práve naopak nerada o tom hovorím . Lebo nechcem aby ma brali iba ako moju diagnózu. Tu som to uviedla lebo je to anonymné a je to dôvod prečo mi nevyšli zamestnania.
@gabriela2023 prepáč,ale akú nás diagnózu ak sa môžem opýtať? Môžeš aj do správy napísať aj ti to nevadí.
Napadá ma ešte robiť v nejakom obchode,butiku,knižnici,kníhkupectve,kde nie je až toľko ľudí,že človek môže mať kludnejsie tempo oproti napr kauflandu