Ahojte. Obraciam sa na vas s otázkou.
Pracujem v stavebnej firme, v kancelárii. Papierovacky. Šéfka nam dala do kancelárie kamery, ktore nas monitoruju. Mohla toto spraviť? Nedala nam ani nič podpísať ze budeme kamerovane. Je toto zakonne? Ako toto môžem riešiť? Mne a kolegyniam to vyslovene prekáža.
Podotykam, nikdy sa u nas nic neukradlo, netusim prečo dala šéfka kamery do kancelárií.
Ďakujem za vase odpovede...
@lenkalenkalienka a môžem sa spýtať čo Vám na tom vadí? Mám pod sebou 60 ľudí a všetci pracujeme v monitorovanom prostredí a teda zatiaľ sa mi na to nik nesťažoval. Takze má úprimne zaujíma aký by si s tým mohla mat problém ? 🤷🏻♀️
@lenkalenkalienka skoro v každej práci som mala kamery ale nevadili mi. Dnes je to bežná súčasť vo väčších firmách a na pracoviskách.
@lenkalenkalienka má na to právo. Pokým nedá kameru na wecko tak neurobíš nič.
Však to ignoruj a pracuj ako doteraz. Hádam ste tam nerobili doteraz mlynské kolesá namiesto roboty. Aj keď, ten dôvod máte právo vedieť. Predpokladám, že vás odbije niečím všeobecným ako bezpečnosť na pracovisku a budete vybavení.
ten kto nema problem ked sa mu divaju na prsty (lebo nema co skryvat), pracuje poctivo a svoj pracovny cas vyuziva efektivne sa nema preco obavat nejakej kamery, prave naopak mal by spoliehat na to ze ho nadriadeny vidia a za jeho usilovnost a svedomitu pracu ho nalezite odmenia. My sme v predoslom zamestnani mali kameru len v miestnosti s hotovostou ale medzi kanceláriami boli sklenene steny a zaluziu s ovladanim mal len veduci. Teraz som na trvale monitorovanom pracovisku a uz kamery vobec nevnimam, kedze nemam co skryvat a nijako to na moju pracu nevplyva.
opytat preco sa mozte, no to je asi tak vsetko. no myslim si, ze je to uz tak nejak bezna vec, kamery na pracovisku a vsetko je to len o zvyku, ak nie je co skryvat, tak je to jedno ci su tam alebo nie
Nie, nesmie sa nic bez suhlasu zamestnancov, musi byt dodatokv zmluve, je to skrz GDPR po novom. Cize kona protizakonne ak nema od zamestnancov suhlas. U muza to riesili v praci, tiez tam boli kamery a neboli s tym pisomne oboznameni. Kamery museli prec.
Musi byt na viditelnom mieste vycapene, ze priestor je monitorovany. Ja ta chapem, je to neprijemny pocit. Mas pocit, ze ani "prdnut" si nemozes, aby ta niekto pri tom nevidel.
Opytajte sa sefstva, mali by mat k tomu "projekt", tj v gdpr dokumentoch by sa kamerove zaznamy mali spominat, ci sa ukladaju niekde, na ako dlho, pre aky ucel to zbieraju a na co to chcu pouzit atd. inak staci nacapit na vchod, ze ide o monitorovane priestory. My mame kamery na firme, a neriesi to nik, dali sme ich tam a nie raz nam to zachranilo zadok :D mame kamery v castiach so zakaznikmi, zachytia aj kancelarie, mame v skladoch, pri baliacich stolo (eshop).. a poviem ti, NIK to nepozera, nik tam nesedi pri pc a nesleduje co kto robi (a viem to, je to moja firma:D). Otvara sa to iba ak sa nieco stane a riesi sa to. Jedine co by tak prislo, na sledovanie beznej prace, ak sa im nezda vykon, priapdne si myslia ze sa prebavite pol dna a kavickujete atd... a to ich po par dnoch prestane bavit, pripadne ak chcu niekoho vybrat koho prepustia alebo mizne kancelarsky papier :D (ale tak to su uz naozaj len moje vymysly)
My sme davali oboznamenie s tym podpisovat, ale skor pre istotu, a bolo to rokyy dozadu.
@elizabet173 urcite nikto cez kamery nesleduje svedomitost a pracovitost ;) budu sledovat konkretne veci ked sa "stanu".
@lenkalenkalienka
Nám to namontovali do predajní (asi rok potom čo som tam pracovala) v noci (keď sme už boli dávno doma) bez upozornenia a súhlasu. 🤷
Mne by to nevadilo keby sa aspoň využili na čo boli určené. Keď sme nahlásili možný krádež, odmietli si pozrieť záznamy a škodu (chýbajúci tovar) sme si museli uhradiť z vlastného vrecka.🤬
Ale raz, keď ma prišiel pozrieť vedúci a vyžadoval vysvetlenie prečo som vtedy a vtedy sedela. Vedel povedať presný deň, presný čas, kde som sedela a, že som mala nápoj - tie info mohol vedieť iba tak, že ma sledoval cez kameru tak vtedy tie kamery "fungovali". 😑
@zuzzinkaa no ja ti poviem aký s tým mám problém. Začína to kamerami v kancelárii a skončí to kamerami všade. Vy mladi si vôbec neuvedomujete ako postupne odovzdávame svoju moc a kompetenciu nad sebou neznámym ľuďom. Prečo potrebuješ sa filmovať 60 ľudí?Čoho sa bojíte? Neveríš im že makaju? Tak ich vymeňte alebo vymeňte seba ak nemas prirodzenú autoritu. Prepáč netvrdím že si taká ale tak sa na to dá pozerať na šéfov ktorí zavádzajú kamery. Chcem to len tak expresívne vypichnúť. Sklenené kancelárie to je niečo iné. Mozog vidí voľný priestor okolo seba. Kamera je špión v hlave. V Číne na letisku kamarát sa mu nezhodovala letenka s pasom. Niekto mu poplietol meno. Zrazu si pracovníci letiska pustili všetky záznamy s jeho tvárou. Ulice obchody výťahy hotel križovatky v aute diaľnice prechody pre chodcov. Všade ho videli a kamery urobili reprezentačné fotky z každej ulice. Za pár sekúnd mali nakreslenú mapku s jeho pohybom. Všetky kamery rozpoznávajú tvare a poznávacie značky. Takúto bezpečnosť chcete? Veď nemám čo tajiť že. Z histórie vieme že raz niekomu začal vadiť na ľuďoch aj tvar nosa. Take kamery by teraz hodili všetkých s krivým nosom do jednej zložky a čo s nimi už niekto rozhodne. Problém je že my ani nevieme kto nad tým má kontrolu. V Nemecku si toto k svojim zamestnancom nedovolia aby ich sledovali kamery v kanceláriách. To len u nás považujeme podriadeného automaticky za lajdáka. Nevravím o kontrole rizikových priestorov kontrole procesov ktoré v prípade problémov treba spätne sledovať. Ale nerozumiem aký význam majú kamery v kanceláriách. Čo alebo koho a preco treba zaznamenávať v obyčajnej nudnej kancelárii. To keď robim z domu aj tu mi dajú kameru? Áno veduci ma za povinnosť kontrolovať plnenie úloh. Kontrolujem výsledky prace a nie pohyby ľudí.
@22abigail22 dúfama, že si buchla dverami a ukazala mu chrbát
@slovakboy nejde len o lajdaka a podozrievanie. Ale o rôzne incidenty na pracovisku... Ci krádeže (a nielen zamestnancov) , alebo hadky, ci s klientmi, omyly... Ostatne uz je individuálne pretoze ja som si na 100% ista, ze žiadny sef nebude sedieť a pozerat na záznamy. Plus k tym záznamom maju mat pristup len opravnene osoby a kvoli jasne danému dôvodu. Nevidim, ze by cez to niekto niekoho ovladal.
@lenkalenkalienka ja napr pracujem v škole,kamery sú v triedach,na chodbách dokonca v zborovni čo uz
Mne sa to bežné vôbec nezdá. Nikdy som nepracovala v kancelárii, kde boli kamery. A to som vo veľkej organizácii 10000+ zamestnancov.
@simca06022011 ale jasné že dôvody sú pôvodne čestné, rozumné a upokojujú nás. Veď predsa krádeže, spokojnosť zákazníka, hádky, omyly. Vždy predsa boli hádky, lajdaci, krádeže a omyly. Nestojí to za stratu slobody a intimity. Zo strachu okolo seba robíme hradby a špehovačky. Prestaňte myslieť na krádeže a omyly a hádky a robte ako pred tým. Lebo to dopadne tak ako písala
@22abigail22. Namiesto kontroly chýb je to obyčajne sprosté sledovanie. Nové technológie boli v minulosti vždy zneužité.
@slovakboy vzdy sa ludia sudili, za to ze im vraj niekto nieco urobil? doba ide totiz dopredu a dost podstatne, bez dokazu nezmozes nic. Tiez je v prvom rade dolezite pre dobro napr. 50 ludi prist na to ak je tam dajme tomu jeden zlodej/lajdak. To nie je strach, to je ochrana aj zamestnavatela. Ludia su schopni si dnes ublizit aj spinkovackou lebo su gramblavi a riesit to ako chybu zamestnavatela a pracovny uraz.. atd atd. Kto nezazil, nevie.
@simca06022011 ano to zamestnanci sú ti hajzlici zamestnávateľ je ten dobrý čo sa musí proti ním chrániť. Keď toto ľudia robia tak sú asi v tej firme nespokojní. Mali by si veduci vstúpiť do svedomia, či náhodou tá firma už nemá policajný režim. A čo sa dôkazov týka našťastie presne toto sudy neakceptujú. Nezákonne získané dôkazy. Ako dlho im to vydrží to neviem. Chránia nás. To že neodsúdili Kočnera, ktorý nepochybujem že je vrah z hľadiska ochrany bežného človeka pred mocou inštitúcii a štátu dobré. V Nemecku nesmieš mat ani kameru v aute. Prečo asi? Žeby chceli chrániť zlodejov a darebákov? Nie, to je práve ochrana slušných ľudí. V Súčasne technológie už dokážu veľmi ľahko nahradiť tvare ľudí vo filme. Práve v posledných troch rokoch sa vyvinuli tak, že sú tie tvare nerozoznateľne oproti realite. Samozrejme to nezavediete vo firme ale ide o princíp. Firma ktorá musí zavádzať policajné praktiky aby mala disciplínu je chorá. Slovenskí veduci sa radi hrajú na bacharov a väzňov. Spomeňte si ako dopadla taká hra v 60 tých rokoch.
@slovakboy obe strany mozu byt hajzlici a dokonca sa mozu medzi sebou zamestnanci "riešiť" alebo voci klientom. Tazko si to predstaví ten co nezazil 😁 nejde vobec o sudy 😉 ak su kamerove systémy oficialne kegalne taknsa beru do úvahy aj policia podla nich postupuje. To ty riesis disciplinu 😁 my riesime bezpecnost napríklad. Mne je fuk ci si Misko skrabe zadok, alebo Zuzka vylozi nohy na stôl cez pracovnú dobu (vidim ze su aj takí zamestnávatelia kde tonje problém), ale Zuzka bola rada ze sa. Nasiel ten co jej ukradol peňaženku a Misko bol rad ze sa zistilo, ze zakaznika dobre obsluzil a pan si to len "vymyslel" atd... Bohužiaľ doba je aka je, lepsie je vediet preukazat co sa stalo... Aj take padnute regale a tisicove skody treba sem tam riesit. A duplom ak je tam pracovny uraz. Plus ak nieco zmizne lahko sa zistí kto chodi nakupovať do firmy cez vikend. To sme napr mali v bývalej firme kde sa zisitilo zr manazer chodil s manzelkou cez vikend 😁 inak by to cvakali vsetci s hmotnou zodpovednostou. Ale naozaj len zameatnavatel je svina 😁👍🏻 a nema co robit iba smirovat... Napr v sukromnych priestoroch kamery nemame, ale do nich sa dostane clovek cez monitorovane priestory.
Ale nebudem ta presviedčať 😁 jasne, smiirujeme a sledujeme, každý krok a kazde slovo 😁
@simca06022011 rizikové prostredia aj nákupy to je vporiadku. Vždy sa to robí pre nejaký dobrý dôvod. Aj tajní za socializmu nás sledovali pre dobre dôvody. V Tesco majú kamery ktoré prečítajú aj SMS zakaznikovi na mobile ak sa na neho zamerajú. Ja len pripomínam, kde to môže dôjsť. To že to nezneužívaš je pekné, ale máš tu možnosť. A keď vidím kam to dospelo v Číne som nahnevaný keď to naši ľudia v pohode akceptujú. Na zlodeja manažéra ste prišli vďaka kamerám. Je to smutné že sú takí ľudia a ešte smutnejšie že si takto zavádzame vlastný policajný režim. Sami sebe robíme zle.
@slovakboy skutočne odmietam reagovať na tvoju znôšku konšpirácii ktoré si tam uviedol. Pár tvojich brilantných názorov som mala možnosť vidieť v iných diskusiách.
Ale nedá mi pre tvoje pobavenie odpovedať, že tak ako sa rozčuľujes že v Nemecku by si toto nedovolili 🤣 tak pracujem pre Nemeckú obchodnú sieť a kamerovane sú všetky pobočky, slovenské nemecké indické a aj všetky ostatne svetové 😉. A je mi úplne u zadnice či moje baby sedia a pijú kávu, aj ja to predsa robím a ani si ich nechodím pozerať len tak z pasie čo robia 🤷🏻♀️ Kamera je tam pre ich bezpečnosť! Všetci mame za tovar a peniaze hmotnú zodpovednosť, za techniku ktorá stojí nemalé peniaze. A hoci mám len videozáznam neraz sa mi na ňom podarilo dohľadať kam niečo zmyzlo aby som to nikomu nemusela strhávať z platu. Kamery nie sú pre srandu… Viac by sa ti páčilo aby som nič v prípade podozrenia nedohladavala a len tak strhávala z platu a vyhadzovala zamestnancov? Ak máš take skúsenosti tak mi je tá úprimne ľúto. Ale ja si za svojimi zamestnancami 100% stojím a aj za tým že kamery sú tam pre nás prospech 😉
Mne by to tiež extrémne vadilo. A to som poctivý zamestnanec, niekedy až tak nezdravo. Ja keď som robila v kancli, tak ma šéfka nenačapala, že by som sa flákala (lebo to tak ani nebolo), ale naopak ma xkrát načapala ako doslova hlcem obed popri práci a akurát mi tak párkrát "vynadala" nech sa preboha aspoň najem v kľude 🙈 alebo som pre zmenu jesť ani nestihla a to som ťahala aj nadčasy (objektívne veeeľa práce, nie moja neefektivita 😁), nie to sa ešte flákať (aj keď verím tomu, že niektorí by sa aj flákať stihli, ja som fakt taká poctivka, potrebujem byť aj sama spokojná s mojou prácou a ideálne odchádzam z práce s tým, že na druhý deň mám "čistý" stôl).
Kameru v kancli beriem ako zásah do súkromia. Rovnako hnusný pocit ako keby ktokoľvek mi stále stojí za chrbtom... Brrr. Fakt aby som si ani "prdnúť" nemohla. Nehovoriac o tom, že by to u mňa bolo kontraproduktívne. Podvedome by sa mi stále v pozadí v hlave odohrávala myšlienka, že je tu kamera a niekto ma špehuje a nesústredila by som sa naplno na prácu. Proste čo je moc to je moc... Kontrola výsledku práce, navštívenie v kancelárii, OK... Kamera nie.
u nas v praci tiez dali kamery - a to ako to urobili ludi sokovalo - po pracovnej smene v noci, mysleli si ze si to asi nevsimneme. Keby sa o tom s nami rozpravali, alebo ze sa nieco stalo a potrebuju mat zaznamy, ze nechcu niekoho konkretne obvinit atd. Ale uz len spôsob akym to zamestnavatel urobi je podla mna velavravny.
Za dalšie - na to aby tam kamery mohli byt potrebuje vas podpis, alebo nejaku schodzu kde to vsetkym oznami a da podpisat prezencku ze s tym suhlasite.
Na rizikovych pracoviskach a pod. to je opodstatnene, ale take kamery, dokonca u nas s odposluchom.
Ako ste spominali - ved vykon zamestnanca vidiet na plneni uloh, ma svojho priameho nadriadeneho alebo sefa, ktory za to zodpoveda, ak nieco nie je v poriadku tak to moze riesit. Ide celkovo o ten pocit, ze si s kolegynou nemozete nic osobne povedat bez toho, aby to sef nepocul. A nie - u nas sa nezahalalo, len sme si rano po prichode vymenili zopar osobnych informacií. Dokonca sme robili nad ramec - ale to sa zial nestretlo s uznanim.
Pamatam si okamih, ked kolegyna riesila vaznu situaciu doma a telefonala dlhsie, sef z domu poslal nadriadenu ze co tolko telefonuje, ze ju videl na kamere. Po prve netusi co riesi, ked si 8 hodin mimo domov a mas deti, mas pravo byt k dispozicii, ale toto je uz skoro ako sikana.
Keby sa to mohlo obratit a my by sme mohli sledovat sefov ake by to bolo? Nevravim, ze niekto sedi a 8 hodin denne sleduje moju pracu, ale uz len to, ci som bola 5x na wecko alebo 3x odpila z kavy a ci to sef bude akceptovat...robi nevhodne pracovne prostredie.
Podla mna je to vsetko o dovere vo svojich zamestnancov, hoci sa najdu aj taki aj onaki, vsetko sa to da riesit aj inak.
@lenkalenkalienka aky ma na to dovod???
Taketo spiclovanie nechapem. My mame kamery na chodbach, ale nie v kancelariach. Pride mi to ubohe... naco vas chcu spiclovat?
Urcite to nie celkom s kostolnym poriadkom.
A ako to riesit? Asi hladat ine miesto...
@zuzzinkaa upokojila si ma, že budem pod tvojim dohľadom v bezpečí, a že môžem piť aj kávu. Len prosím, buď čo najdlhšie našou vedúcou, lebo keď príde po tebe taký šéf, akého majú
@majahr a
@22abigail22 , tak to nebude ako teraz.
A môžu vaši zamestnanci aj vás vedúcich vidieť na obrazovkách? Či to len niekto má na to právo? Vieš, aby si sa cítila v bezpečí. Budeme sa strážiť navzájom. To tak krásne ukľudní.
Dovolil som si túto iróniu, teba už aj tak nepresvedčím, niekedy som ťa asi urazil a si dobre nabrúsená voči mne. Ale ostatným by som rád ukázal druhú stranu mince. Kamera je to isté, ako stojaca osoba. Stojací šéf. Policajt, strážnik, dobrý, zlý, autoritatívny, láskavý, možno pokarhá a možno aj pochváli. Niekde je potrebný. Ale v robote za chrbtom ho nechce mať skoro nikto. Iba predavačky v pokladniach a niektoré špecifické profesie. Súhlasím s kamerami. No nie tak ako sa to robí teraz.
@majahr s odposluchom? ty kokso, dala by som výpoved, tak to ani nahodou, že každe tvoje slovo šef počuje akoby stal pri tebe?
@lenkalenkalienka https://www.securiapro.sk/clanok/gdpr-a-kamerov...