Ahojte, keďže bývam v malej dedinke kde skoro nič nieje, a to isté platí aj o okolitých dedinách, otvorila som si krčmu, nie takú dedinskú hnusnu zafajčenú, ale snažíme sa to držať na úrovni, vnútri sa nefajčí, máme detský kútik, vonku terasu. Našťastie sa mi splnilo že 80% mojich zákazníkov netvoria ožrani ale normálny ľudia.
Prvá vec nad ktorou sa zamýšľam poslednú dobu je že mi sem chodia deti, ktoré sa hrajú po dedine, chodia si pýtať pohár vody, vždy im dám ale v poslednej dobe mi to príde moc, do krčmy to majú rovnako ďaleko ako domov, príde ich 7 naraz a všetci pýtajú vodu, samozrejme vodu neúčtujem. Proste za deň príde 3-5 krát skupina detí a pýtajú vodu. Na jednej strane mi to nevadí na druhej strane trochu áno, dávali by ste takto vodu či nie?
Ďalšia vec je že väčšina tých detí nepozná dobrý deň, prosím si, ďakujem, dovidenia, viac krát som ich upozornila ale aj zákazníci že či nezdravia a len krútia očami, málokto je dnes slušný.
Ale moja hlavná otázka je ohľadom kamery vo vnútorných priestoroch, na bare mám položené lizatka, také tie detské žuvačky a hovadiny, pri inventúre pár krát z toho chýbalo (nič extra najdrahšia vec tam stojí 90 centov) ale aj tak by som rada vedela kto to berie (pri prvej inventúre chýbalo 5 veci, pri druhej 3)
Deti vždy zostávajú sedieť vnútri, väčšina zákazníkov teraz sedáva vonku, takže keď idem zobrať poháre alebo niečo von zaniesť zostávajú vnútri sami. Neobvinujem ich mohol to byť hocikto ale chcem si dať dnu kameru, a tu sa chcem opýtať, stačí keď budem mať na viditeľnom mieste nalepené ze priestor je monitorovaný? Viac ľudí keď som to len tak spomenula hneď protestovalo že nejdú do krčmy aby boli kamerovaní. Môžu mať výhrady? To že môžu prestať chodiť mi je jasné ale musím mať nejaké opatrenia okrem tých nápisov? Ďakujem
@crazy_cat_lady mala som to mimo baru ale nikto si to nevšimol a nepredávalo sa to, keď je to na bare hneď si to všimnú ľudia preto to mám tam. Ale celkom fajn tip ďakujem
Veľa ľudí nechápe, prečo v kaviarňach či reštauráciách nedávajú vodu zadarmo. Že veď tečie z kohútika. Žiaľ, kto nemá v hlavičke, si to takto myslí. Lenže ty ju platíš. Tebe z kohútika netečie zadarmo. Takže vodu by som dávala zadarmo platiacim zákazníkom a aj to asi iba ku káve. V reštaurácii k jedlu je oka dať vodu, ale v kaviarni či krčme mimo kávy nie je dôvod. Nie je dôvod, aby si normálne dávala zadarmo niečo, za čo ty platíš. A už vôbec nie je dôvod, aby si poskytovala pitný režim cudzím deťom, ktoré navyše ani nevedia pozdraviť a poďakovať. Čo sa týka kamier, bežná vec v takýchto prevádzkach. Krčmy, kaviarne, reštaurácie sú miesta, kde zamestnanci najviac kradnú. Takže mať kamery nad barom a v sklade je úplne v poriadku.
lízatká dat do nádoby ktorá je uzatvaratelná , doza s vrchnakom sklenená , že ich bude tažšie zobrat
vodu by som nedávala ,, nech sa idu napit domov , vodu by som dávala len k objednávkam
kameru by som asi neriešila
Ak ta voda neobmedzuje/nezdrzuje fungovanie, tak by som to naopak neriesil a deckam napit dal. Su to potencialne buduci zakaznici, zacni predavat nanuky, bublifuky, malinovky alebo neviem co pre take decka leti a casom zacnu chodit aj na to. Lizatka do dozy ako pisu vyssie a kameru v pohode daj ak chces. Je to fakt uz celkom bezne. Ved ju natoc iba na bar ak sa da. Upozornenie staci na vstup.
Čiže deti ktoré nezdravia, nepoďakujú ... a nenapadlo ti, že zrovna preto chodia pýtať vodu lebo počítajú s tým, že niečo ukoristia?
Ak by šlo povedzme o rodinný dom, no a kamery by sledovali len tvoj majetok, no a nezasahovali by do verejných priestranstiev, nepotrebuješ nič. Toto ale nie je tvoj prípad a ak to chceš mať v súlade so zákonom o ochrane osobných údajov, okrem toho označenia budeš potrebovať aj bezpečnostný projekt, ten si vieš aj sama spraviť, na nete je určite plno vzorov, je tam niekoľko pravidiel ktoré musíš dodržať, nič zložité, no a nie som si istý, či sa vyžaduje aj registrácia na úrade pre ochranu osobných údajov alebo nie...
Tu nejde len o vodu, no musíš zakaždým po nich umývať poháre....ja by som im vysvetlila, že toto je kaviareň a nie ich domov. Možno by bolo fajn nakúpiť pollitrové plastové fľaše s vodou a nech si tie u teba kupujú. Prečo by si im mala dávať zadarmo??
Ja mam kaviaren a riesila som presne tie iste problemy. Ja mam kaviaren v objekte s telocvicnami, kde maju deti treningy. A tiez mi chodili pytat vodu a chodili mi ma moje toalety, pritom telocvicne mali vlastne. Ale samozrejme neboli take pekne a ciste a niekedy sa stalo ze tam nebol toaletak. Zo zaciatku mi to nevadilo, vobec som to neriesila… ale casom tam uz chodilo tolko deti, ze mi minuli tolko papiera, ze som ho nestihala vymienat. A tiez mam na bare rozne male keksiky, lizatka a to tiez mizlo. No bohuzial po case som toalety zamkla a dala som pristup ku klucom iba zakaznikom. Detom som povedala, ze toalety maju dolev telocvicni. Aj pitnu vodu som prestala davat, lebo presne ta ista ide v umyvadle na toaletach ktore patria telocvicni. Do kaviarne som dala kamery a pri vchode je oznam, ze objekt je monitorovany. Nikto s tym nema problem. Skoro vsetky prevadzky maju kamery, je to uplny standard, takze s tym by som si hlavu nelamala.
Byvam sice v BA ale ani ma nenapadlo pozastavit sa nad tym, ze v nejakej prevadzke su kamery. Musis si chranit svoj majetok. A ak niekto prestane kvoli tomu chodit tak asi nema ciste svedomie. Ta voda zdarma - kks ako niekomu napadne v dnesnej dobe ist do kaviarne alebo pubu a pytat si pohar vody zdarma a este tam aj sediet. Aj tie deti vedia, ze veci sa kupuju za peniaze. Nabuduce im povedz, ze toto je posledny poharik co im mozes dat zdarma. A od dalsieho dna to stopni natvrdo.
Keď som pracovala v dedinskej reštaurácii, tiež často prišli deti na vodu, či sa napiť alebo sa opýtať, či si nemôžu doplniť fľašu. Ale "moje" chodili často aj sadnúť normálne (objednať a platiť) a hlavne boli vychované. A ak nie, vychovávala som ich. Kým sa nepozdravili/nepoprosili, nereagovala som, vravela som im, ako sa slušne správa. Potom sa aj medzi sebou začali upozorňovať, to bolo také zlaté. Aj na ulici ak ma stretli, hneď sa zdravili. A potom keď chodili s rodičmi, tak tí len pozerali, že aj doma by mohli pekne rozprávať 😂
K vode zadarmo, ak ti to chodia zneužívať, zaveď, že voda je len k objednávkam (ale tak môžu prísť a vypýtať si najlacnejšiu položku a potom 3 litre vody 😐). Takže ja by som jednoducho povedala, že zadarmo vodu nedávam. Takže aj keby len 10 centov za deci.
Lízatka, cukríky som mala tiež za barom, ale zadarmo som ich dávala malým deťom, pre ich aj moju radosť. Ale raz mi prišlo extrémne nevychované, na drzovku mi šlo za bar, kde nemá nikto cudzí čo robiť a samo si vyberalo z nádoby. Žiadne náš zákazník, náš pán. Najprv som zprdla dieťa a potom rodičov (poznáme sa).
Ak ich predávaš, daj na pult len pár kusov, zvyšok odlož a keď niekto chce kúpiť viac, vyberieš.
A kamera, my sme mali, aj dnu aj vonku, a párkrát nám to veľmi pomohlo, keď boli nejaké problémy (bitka, obvinenie z kradnutia či zlého vydávania, stratený telefón,..). Ľudia sú dnes nevyspytateľní. Ak ťa to nezruinuje, šla by som do kamery so záznamom.
ja by som mozno isla smerom, ze si zacnem uctovat za vodu, resp. dam ze voda sa podava iba k objednavkam na vyziadanie, inak je za nu uctovane xy, a lizatka a podobne veci by som nenechavala na bare 🙂