Kam ísť pracovať?

5. jan 2025

Chcela by som ísť pracovať do zahraničia a odrobit tam aspon 15-20r aby som potom mohla mať z ich štátu dôchodok. Neviem kde je to výhodné. Uvažujem nad Rakuskom alebo Švajčiarskom. Nemecky viem. V ktorom štáte mi bude stačiť odrobiť aspon 15 rokov?

stellarstar
5. jan 2025

Wow 😮

olimuc
5. jan 2025

1. Ak chces plny dochodok v ani jednom, po 7-8 mas narok na minimalny a stupa velmi pomaly 2. Dochodok sa odvija od vysky platu 3. Dochodkove roky sa spocitavaju vyplacanie zacina Stanovenym dochodkovym vekom danej krajiny … ak ides do dochodku na SK v 62. A v AT je 67, za tych 5 rokov nedostanes z AT nic. Ale kazdy stat ma na prislusnej stranke kalkulacky .. vies si s pocitat kolko za kolko rokov dostanes a za akych podmienok. Vyhodne … kolko na odvedies tolko Ti vypocitaju

kiki68
5. jan 2025

Za mna zly napad, ved ani Rakusania nevedia, ci za 20 rokov bude z coho vyplacat. Ja len ze toto je nie super napad

vroni
5. jan 2025

V každom a zároveň v žiadnom. Nárok na dôchodok (po dosiahnutí dôchodkového veku) mať budeš už po piatich rokoch. Bude to však len pomerna čiastka za odpracovanu dobu a žiadny plný dôchodok. Ja mám napríklad v Nemecku odpracovaných 7 rokov, so slušným platom a vychádza mi nemecký dôchodok na "závratných" 480 euro
Po dosiahnutí 67 rokov (zatiaľ). A to spočiatku to stúpa rýchlejšie, takže po 14 rokoch by som nemala nárok na 1000, ale len na nejakých 600. V at je nižší dôchodkový vek (@olimuc, kde si prišla na 67 rokov síce netuším, ale dôchodkový vek to v at rozhodne nie je. Momentálne je okolo 63 a bude časom stúpať do 65) a vyššie dôchodky, ale tiež nie také, že by si za 15 rokov dosiahla dáku závratnú sumu. A teda stale hovorím o kvalifikovanej práci s vyšším platom. Kde je nemčina samozrejmá ale rozhodne nie postačujúca podmienka.

svetlonos
5. jan 2025

Kolko mas rokov a co vieš robiť? Aši nič moc, ked sa takto pýtaš však? Sorry to neber ako urážku ale zázraky nečakaj veru nikde. Skus sa doooobre vydať do Lichtenštajnsko 🤪 tam by to malo byt fajn. Len ťažko sa tam dostať.