Kaderníčka platcom DPH

14. jan 2024

Ahojte, premyslam nad kupou jedneho drahsieho produktu na vlasy len na doma a tak mi napadlo, ci je mozne, to kupit cez nejaku kadernicku, ktora by si to dala do nakladov a ja by som na druhu stranu neplatila DPH - pri kupe to zahranicia ju nemusia ani uhradit. Je to takto mozne? Ake tam mozu nastat komplikacie? Bol by niekto ochotny?

egonsk
14. jan 2024

Ked nakupis zo zahranicia a neodvedu za teba DPH (cize nakupis bez DPH), tak prenesu danovu povinnost na teba, t.j. ty si povinna tu dan uhradit a je jedno ci si, alebo niesi platca DPH.

egonsk
14. jan 2024

Pokial to myslis tak, ze ona to kupi na seba a zaeviduje do majetku, ale tebe ho da z rucky do rucky za tu cenu bez papierov a DPH, takze si ona da v priznani odpcitat DPH akoby ten stroj pouzivala, tak to teda vela zdaru... takych ludi co by chceli riskovat asi moc nenajdes, teda pokial maju rozum ;)

bloger
14. jan 2024

Tak toto ťažko bude niekto riskovať.

lucka_ke
14. jan 2024

pochybujem, že by toto nejaká kaderníčka robila kvôli zákazníčke

subartic
14. jan 2024

@egonsk bohužiaľ nemáš pravdu. Ak nakupiš tovar zo zahraničia a nie si platca a v kalendárnom roku nepresiahli tvoje nákupy -nadobudnutie tovaru zo zahraničia viac ako 14 tis . eur , žiadnu daň na SR neodvádzaš, ale s vysokou pravdepodobnosťou zaplatíš daň z krajiny odkiaľ je ten tovar dodávaný . Ak presiahneš tých 14 tis .eur , tak stále nie si plátca a si len osoba registrovná k dani , a vtedy z daného tovaru len odvádzaš DPH bez nároku na odpočet.
Ak by kaderníčka aj bola plátca DPH a intrakomunitárne by nadobudla tovar zo zahraničia , vykonáva nielen zdanenie daného tovaru ale aj odpočet. Finančný dopad by bol teda nula - + odvod - odpočet.

Na druhej strane ja byť kaderníčka , tak to pre nikoho len tak neurobím .

egonsk
14. jan 2024

@subartic Niesom si isty ako to myslis, alebo ci sa zmenil znovu danovy zakon, kazdopadne DPH pri nakupe zo zahranicia (EU) bud odvedie dodavatel, alebo ju prenesie na odberatela. Ja som takto ako neplatca DPH musel odviezt DPH, ked sa velkosklad prestahoval do ciech a preniesol danovu povinnost na mna = dodal mi tovar bez DPH a ja som hoci ako neplatca, musel odviezt danovemu DPH (kedze ako neplatca som si ju nemohol dat do nakladov). O cca 3 mesiace neskor uz mali s danovym podpisane zmluvy a odvtedy mi fakturuju cenu s DPH a ja ako neplatca si ju samozrejme nemozem uplatnit, ale ani nemusim podavat a platit tu dan ja.

subartic
14. jan 2024

@egonsk nezmenil sa zákon , je to tak ako som napísala. Minimálne si musel byť idenifikovaný podľa § 7 alebo 7a zákona č. 222/2004 na to aby si daň odviedol . Pri tovar emáš hranicu 14 tis eur za kalendárny rok aby si daň na SR odviedol . Ak sa dodávateĺovi neidentifikuješ VAT číslom ,platíš v cene tovaru zahraničnú daň . Danou oblasťou sa živím .

mk1111111111
14. jan 2024

Ale, ona by v konecnom dosledu DPH musela odviest. Tovar musi predat, nemoze jej zostat na sklade, musi ho predat a tam vycislit na nakupnu cenu so ziskom aj DPH. Tudy cesta nevede. To jednoducho konecnemu spotrebitelovi -Tebe, nemoze dat bez DPH. Alebo da a ona potom to DPH doplati za Teba, ale, to by bola zasa blba ona

subartic
14. jan 2024

@mk1111111111 môže ho spotrebovať , ak pôjde o tovar súvisiaci s jej činnosťou . Potom sa stane materiálom a to sa ťažko preukazuje kde koľko a na koho minula.

mk1111111111
15. jan 2024

Jasne, jeden produkt sa moze takto "stratit". Ja pisem, ako by to malo byt.

egonsk
15. jan 2024

@subartic je fajn, len sme sa zrejme neporozumeli. Ak ti doda z EU tovar niekto a neodvedie on tu DPH (je platca DPH, ale tovar ti posle v cene bez DPH) u seba v krajine, tak ju proste musis odviezt ty u nas na Slovensku. Preto je vo FA napisane aj ta klauzula, ze je prenesena danova povinnost na odberatela.
Mne ked sa to stalo, samotny danovy urad bol prekvapeny, ze preco to takto spravili, lebo to nie je standartna situacia.
Pre neplatcu DPH je to len blba papierovacka navyse.