Kočky neviete ako to je ked pracujeme v obchode a je zavreté vo sviatok je zamestnávateľ povinný zaplatiť sviatok?
Tiez nerozumiem preco by mal platit ked nebudete pracovat 🤷♀️
Ak myslíš že obchod je zavretý a vy ste normálne v práci a napr. niečo upratujete, ukladajte, inventúru...
Tak áno, máte nárok.
@viestta v klasickej praci ano, ale v obchode na smeny to som teda ani ja nevedela ze dostanes nahradu, myslela som ze sa smeny proste neplanuju na sviatky ked je zavrete. Tak som sa zase nieco dozvedela 😉
@ildiko36
@lelelienka
(3) Zamestnancovi, ktorý nepracoval preto, že sviatok pripadol na jeho obvyklý pracovný deň, patrí náhrada mzdy v sume jeho priemerného zárobku, ak mu mzda ušla pre sviatok.
@lelelienka ano, snazia sa naplanovat zmeny tak aby "vyslo volno", ale to sa im nie vzdy podari, tak dostavame nahradu mzdy
My dostavame nahradu mzdy, ak padne statny sviatok na bezny pracovny den(po-pia). Otvorene je inak aj cez vikend.
@viestta no napríklad u nás v práci sme si tie hodiny museli odpracovať iný deň 🙈 nerozumiem prečo, lebo však keď je sviatok a OC má byt zo zákona zavreté tak mali asi okresať mesačný fond hodín… to sa však nestalo a my sme museli hodiny ktoré by pripadali na sviatok odpracovať iný deň…
U nás na predajniach sa pracuje na dve zmeny, ktoré sa striedajú sa podľa harmonogramu dlhý/krátky týždeň...a áno, ak je sviatok, normálne to majú zaplatené, žiadne odpracovanie v iný den...
@tetapetra ja si tiež myslím, že je to odrb 🤷♀️ keď som sa na to pýtala, tak mi vždy bolo povedané, že tie hodiny nikde nemiznú…. Že raz je daný pracovný fond a ten sa musí mesačne dodržať, ale ako som už písala - je to kravina, však o ten sviatok sa ti bud fond zmenší, alebo ti tie hodiny preplatia 🤷♀️
Našťastie tam už nepracujem, takze neviem ako to majú teraz poriešenie.
Áno, je to normálne v zákonníku práce, ale hladat sa mi to nechce....v pripade, ze mas pracovať a je statny sviatok, dostávaš plnu mzdu za ten den, berie sa to ako prekážka v praci... Ak robíte na smeny a na ten sviatok ti smena nevychadza, tak samozrejme nie
@helcanw inak, toto nam na poste tak odrbavali..... Proste ked bol sviatok, v mzde nebol a vraj to nepreplatia.... Aka somarina
@elalala robím na dve smeny..a na páske co mi prišla pred par dňami mam sviatok 0..tiez sa mi to nezdá
takto - ide o to co mas v zmluve. Dvojsmenna a trojsmenna prevadzka --- schvalne ti nevyjde smena a hold, musis si sviatok nadrobit. Bohuzial.
Pokiaľ sa robí na smeny a tebe vyjde, že nerobíš,tak sviatok zaplatený nemáš. Nepamätám sa u presne či to platí aj pri dvojzmenkach.
Pokiaľ sviatok padá na týždeň, tak áno. Máš nárok na náhradu mzdy podľa zákonníka práce. Ak však sviatok padol na víkend, vtedy nemusí nahradiť nič.
@mima1608 to nie je pravda, ak mala v nedelu naplánovanú zmenu v rámci harmonogramu a bol sviatok, ma mat zaplatený sviatok, ved tie hodiny jej chýbajú do fondu prac.casu
@monulienkamt robila som v obchode roky a víkendy sa nikdy nepreplácali. A nie raz nám kvôli tomu chýbali hodiny, hlavne teda v Máji a Decembri.
@monulienkamt nechce sa mi hľadať konkrétny paragraf, ale tu je SS z článku, ktorý to vysvetľuje
Ja robim na smeny a kazdy sviatok ked bol v pracovny den som mala zaratane hodiny podla uvazku, inak smeny mavam rozne dlhe.
@monikaskorikova ved to nedavaj vsade, spamujes tu, za chvilu ta zablokuju
@monikaskorikova to čo za blabol píšeš ? Si inak normálna alebo na niečom fičiš
@monulienkamt fond sme mali menši kvoli sviatkom
Prečo ti majú platiť keď nepracuješ.Zamestnavateľ platí za odrobené hodiny..či pracovný deň či sviatok..
Ani mne nikto nezaplatí keď je sviatok a akurat nemam službu..