Je zamestnávateľ povinný upraviť mi pracovný čas?

tomta
5. mar 2013

ahojte...rodicovska dovolenka mi konci 25.1.2014..pracovala som pred nastupom na matersku a zmluvu mam na dobu neurcitu...predtym sa pracovalo na 4 smeny teraz je to uz len na 2 smeny...ja si to bohuzial nemozem dovolit nakolko som osamela matka a nema mi kto strazit dieta ak by som mala poobednu..je povinnost zamestnavatela aby mi vyhovel pracovat len na jednu smenu? a ak ja odmietnem tu 2 smennu prevadzku ci mam narok na odtupne .dakujem za rady...ak mate niekto takuto skusenost budem rada ak mi poradite...a este ci musim pred ukoncenim rodicovskej poziadat pisomne zamestnavatela ze chcem nastupit

aduskatt
5. mar 2013

Musis pisomne oznamit, ze nastupujes a co sa tyka upravy prac casu, tak v zakonniku sa pise:
Ak požiada tehotná žena a žena alebo muž trvale sa starajúci o dieťa mladšie ako 15 rokov o
kratší pracovný čas alebo o inú vhodnú úpravu určeného týždenného pracovného času,
zamestnávateľ je povinný ich žiadosti vyhovieť, ak tomu nebránia vážne prevádzkové dôvody

lenze ak zamestnavatel povie, ze vážne orevádzkové dovody tomu brania, tak ta nepreradi, nikde nie je totiz definovane, co tie prevádzkove dôvody su

amouramour
5. mar 2013

nepis velkymi pismenami, to strasne posobi...ako by si kricala🙂a teraz k veci ako bolo napisane mal by, len tie prevadzkove dovody su velmi dobra zamienka preco vobec nemusi...skusila by som zajst do prace a normalne sa s nimi porozpravat, vysvetlit dovody...zalezi na tom akeho mas sefa, ci to pochopi a ci sa bude ozaj dat...drzim palce🙂

tomta
autor
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
kaktusik007
5. mar 2013

@tomta nie je to jedno - vid pravidla

aduskatt
5. mar 2013

@tomta v pravidlach MK je jasne napisany zakaz pouzivat velke pismena.strasne to taha oci, fakt je lepsie sa prisposobit a pisat normalne🙂

tomta
autor
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
amouramour
5. mar 2013

@tomta ako nechcem to byt prehnany detailista a tema je o inom...ale caps lock sa standartne nepouziva v komunikacii kedze to posobi presne tak ako som pisala, je to taka zasada slusneho pisania🙂a ludi to aj odradza citat

tomta
autor
5. mar 2013

dievcence spokojne?ale radsej k teme ako o velkosti 🙂

aduskatt
5. mar 2013

@tomta odpoved k teme si dostala........a ano, spokojnost, lebo sa skutocne lepsie cita toto, ako tie velke pismena🙂

gumimaci
5. mar 2013

@tomta Ahoj, ja som tiez za to ist najprv sa do prace opytat, sefa, ci personalistky, ake mas moznosti, ci ti umoznia pracovat v jednozmennej prevadzke, atd. Ja som zacala pracovat na plny prac. pomer, ked mal maly 2 roky a umoznuju mi odchadzat skor o pol hodinu, ak partner nestiha vyzdvihnut dieta. Ale to sme sa dohodli este pred tym nez som nastupila.

stanislavao
5. mar 2013

neni povinny vam upravit zpacovny cas. mozete dat vypoved a hladat si miesto tam, kde vam pracovnu dobu budu ochotni upravit. co na slovensku asi neni nikde.

sympa1
5. mar 2013

no sukromnika nedonutis nijakou povinnostou aby sa ti prosposobil....sme v dobe asi takej ze...nepači sa ti????...atd..ved poznas..

tomta
autor
5. mar 2013

nie som u sukromnika je to firma korejska ale to je asi aj jedno ony si vzdy nieco najdu

sympa1
5. mar 2013

@tomta no este horsie,...tí potrebuju robotov ...z rodiny nam pracuju dvaja u korejcov v automobilke...aj chorí chodia do prace aby nevymeskali

manzanillaa
5. mar 2013

Tiež riešim, či mi po rodičovskej upravia prac. čas..končí mi až v novembri 2013, ale už to riešim, aby som prípadne mala čas na hľadanie novej práce.. chlapca chcem dať od septembra do škôlky, mám udať, že mám prácu-prac.pomer na dobu neurčitú..? Lebo tam majú uvedené, že prijímajú prednostne deti zamestnaných rodičov..ale naspäť k práci-pracujeme s mojím mužom v tej istej prevádzke, on má smeny 2 dni robí, 4 dni doma- a ja som mala predtým dlhý-krátky týždeň od 7.00 do 22.00-muž má takú istú prac. dobu, poobede by nemal kto ísť po chlapca a byť s ním až do večera- vtedy, keď by nám vyšli rovnako smeny. Ak by nám aj dali smeny tak, aby sme ich nemali rovnako, to by sme sa potom vôbec nevideli, takže to tiež nie je riešenie.Šéf mi odpísal, že sa mi do 11.3. ozvú, tak snáď hľadajú nejaké riešenie-inak by mi hádam hneď povedali, že smola..rada by som sa tam vrátila,bol fajn kolektív, aj keď sa to už medzitým pomenilo..

cloviecka
6. mar 2013

ja by som tiez potrebovala vediet, ci mozem trebars poziadat o skrateny uväzok, kedze pri riadnom by som nestihala spoje domov.