Je zamestnávateľ povinný držať pracovné miesto zamestnankyni, ktorá má reťazovú materskú?

nikinaaa
15. mar 2023

Ahojte zienky, maminky Chcem sa opytat…. Som ucitelka v MŠ ale momentalne na rodicovskej. Od septembra som mala nastupit do prace nakolko mala dovrsi v novembri tri roky ale som znova tehu a termin mam zaciatkom oktobra ako to je teda s pracou dalej? Su povinni mi drzat pracu aj nadalej kym sa nevratim alebo uz nie? Zmluvu mam na dobu neurcitu a ked som sa pytala uz v prvom tehu ze do kedy mi vedia drzat pracu ich odpoved bola… my nemusime drzat pracu je to len na nas ci ti budeme drzat alebo nie… takze drzia mi a rataju so mnou. Buduci tyzden im chcem ist oznamit teda ze nemastupim aby sa vedeli od septembra zariadit a teda aj ja aby som vedela reagovat ze co dalej.. dakujem za odpovede🙏❤️a pekny dnik

moonlight1210
15. mar 2023

Mozu ti dat vypoved z nadbytocnosti (kopec papierovaciek okolo toho inak, a aj tak je to napadnutelne), resp. mozu zrusit tvoje prac miesto (ale cca polroka ho nesmu znova obsadit, ani vytvorit podobne, s podobnou naplnou prace).

Inak ta musia dalej viest v stave, i ked mas nulove vyplatne pasky, atd.

inana11
15. mar 2023

Mne sa zdá že keď máš prácu na dobu neurčitú,počas materskej tá nemozu vyhodit,teda rozviazať pomer s tebou,ak to nepojde od teba… oni beztak za teba náhradu už zrejme majú a tebe pracovná zmluva plynie aj počas rd.

greta2017
15. mar 2023

Nevyznam sa ale moj manzel ma kolegu a zhodou okolnosti vcera sa dozvedel ze maju 9 deti a ta zena ide z MD na MD a stale figuruje ako zamestnanec danej firmy. Cize z toho dedukujem ze odpoved na tvoju otazku je ano. Ale opakujem netvrdim to na 100%

nikinaaa
autor
15. mar 2023

@greta2017 9 deti😂 to uz rovno do dochodku moze ist po MD.. dakujem za odpoved

trinityf
15. mar 2023

@moonlight1210 ak sa môžem opýtať, prosím ťa, ako to je napadnuteľné? (Aby som bola pripravená, keby...) Toto je aj môj prípad. Reťazový pôrod, pri druhom rodičovskom mi zrušili miesto a v júni mám nastúpiť naspäť. Všade čítam, že mi niečo musia ponúknuť. Že to je tak zo zákona.

nikinaaa
autor
15. mar 2023

@trinityf tiez viem ze z dovodu MD ci RD nemozu vyhodit z prace mali by sme byt chranene no len vidis u mna bola ich odpoved uz pri prvom ze nemusia nic a teba vyhodili.. tak neviem

trinityf
15. mar 2023

@nikinaaa ano, vypoved nemozu dat v ochrannej dobe. Pocas RD uz miesto nemusia drzat, mozu ho zrusit. Ale po skonceni ochrannej doby by mali ponuknut nieco ine. Mna este zatial nevyhodili, este som v stave 😀 tak som aj ja naramne zvedava.

nikinaaa
autor
15. mar 2023

@trinityf cize pocas MD som chranena tych par mesiacov a po skonceni MD a po nastupe na RD uz ma mozu prepustit dobre chapem?

tiezjedna
15. mar 2023

@nikinaaa ak máš zmluvu na dobu neurčitú, tak rozviazať s tebou pracovný pomer môže zamestnávateľ iba v prípade zrušenia firmy, alebo jej presťahovania inam. Inak nie. Čo ti ponúknu za miesto po návrate je iná otázka...

trinityf
15. mar 2023

@nikinaaa prepustit ta nemozu. Aj pocas RD si stale v ochrannej dobe, kedy je zakaz vypovede. Ale miesto zrusit mozu. Ako aj mne, zrusili miesto, ale stale som vedena ako zamestnanec. Pricom, ked mi skonci RD mali by mi ponuknut ine miesto.
Silno pochybujem, ze by rusili miesto ucitelky v MS, skor ho obsadia niekym inym, ale to su len moje domnienky.

nikinaaa
autor
15. mar 2023

@trinityf ano namiesto mna je uz treti rok v zastupe jedna pani… a miesto urcite nezrusia

pieksamaki
15. mar 2023

@nikinaaa ja mam 5 deti a bola som na retazovej materskej 10 rokov iba....k pomeru deti to je malo. v pripade navratu sa treba poradit s pravnikom. ziadna legislativa na sk nie je urobena tak ze by ta prepustili

loginexistuje
15. mar 2023

@nikinaaa miesto ti pocas RD drzia v zmysle tvojej pracovnej zmluvy ale to neznamena ze ta po navrate nemozu prepustit pre nadbytocnost
deje sa to bezne najma v pripade retazovych RD (proste zamestnavatel si povie necham si radsej cloveka co tu robi 6,9 atd rokov alebo ze u s malymi detmi co 6,9 rokov nerobila?)
takze istota v tomto smere nie je a co a tyka legislativy tak ta samozrejme hovori ze mas dostat spat svoje miesto v zmysle pracovnej zmluvy (funkcia a miesto vykonu) ale rovnako ak nastupis spt nie si chranena pred vyppvedou z nadbytocnosti (napr ma 5 uvazkov a ty si siesta zamestnavatel sa rozhodne koho prepusti )
tej pani co je na zastup mozu dat zmluvu na dobu neurcitu to sa nevylucuje najma ak ide o zastup na take dlhe obdobie

lienka.7
15. mar 2023

@trinityf musia ti ponúknuť adekvátne miesto tvojmu. S takym istým platom. Ak nie, daju ti klasicku vypoved alebo sa dohodnete. Ked vies, ze ta tam uz nevezmu, komunikovala by som so zamestnávateľom a dohodla sa na 1 dni dovolenky a zvyšné preplatit, nech ti vyjde max.podpora. aspoň niečo ako nic.

misik14
15. mar 2023

Teraz nastupujem po 4,5 rokoch - reťazová materska. Co poznam verziu je, že ti musia podržať miesto rovnakej kategorie, uplne to isté miesto držia len počas MD. Ak nemajú, tak výpoveď zo strany zamestnávateľa s odstupnym. V mojom prípade sú s pani na zastupe spokojni, tak mi vytvorili inu pozíciu na tom oddeleni.

irusa
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
irusa
15. mar 2023

pokiaľ viem počas MD áno...počas RD nie.... ( preklep bol, tak som opravila )

matullienka
15. mar 2023

Dievčatá na rovnakej pracovné miesto ako pred nástupom na ms vás musia zobrať iba v prípade, že nastúpite hneď po ms ak budete na RD do 3 rokov nemusia ti dať to isté miesto ale nemôžu ti dať horšie s nižším plátom. Rovnako by to malo byť aj pri týchto retazovych tehotenstvach. Čiže oni ťa budú držať v evidencii zamestnancov a keď budeš mať nastúpiť do práce môžu ti ponúknuť iné miesto

pieksamaki
15. mar 2023

@nikinaaa napisala som to chybne.....myslela som to tak ze ziadna legislativa ti nechrani pracovne miesto po materskej...treba sa poradit s pravnikom ak mas zaujem o to prac. miesto

moonlight1210
15. mar 2023

@trinityf ak myslis prepustenie pre nadbytocnost, musi byt k tomu zasadnutie (aj ked je jediny konatel a spolocnik jeden a ten isty clovek, a to majitel firmy), musi to byt odvodnene, nemoze to jednoducho byt len rozhodnutie jednym papierom, ktory ti poslu ako vyrozumenie, ze s tebou ukoncuju pracovny pomer, lebo si nadbytocna.

A aj tak sa da polemizovat z pravnej stranky, ci naozaj dovody nastali. Museli by napr. mat dlhodobo znizene mnozstva objednavok (aj vyhliadku na ne), zmensit vyrobnu kapacitu, zrusit prevadzku, prepustat viac ludi, nemal by to byt ojedinely pripad, ze len ty a tvoje miesto a nic ine sa nezmeni. Musi to na nieco nadvazovat.

loginexistuje
15. mar 2023

@moonlight1210 toto vstko si vedia urobit velmi rychlo ak chcu v pripade skolky poratat uvazky rozhodnutie zriadovatela a hotovo
resp najprv ponuknu dohodu samozrejme ale v tomto pripade zbytocne spekulovat oznam posomne ze si tehotna a nemozu ta prepustit dalsie tri roky a co bude potom uvidis 😉

tiezjedna
15. mar 2023

@moonlight1210 no tak ono to je prakticky záležitosť v menších firmách de jure papierov dvoch. Rozhodnutie o nadbytočnosti, ktoré príjme vedenie (a samozrejme legitímne odôvodní) a následná výpoveď. Dôležité sú časy prijatia a vydania jednotlivých dokumentov. Koho takto prepustia je čisto na vedení tej firmy a ani súd nemá právo skúmať prečo Jožo a nie Jano. Ale čo je najpodstatnejšie - aj pri tejto forme výpovede je zamestnávateľ zamestnancovi, ktorý má byť prepustený z dôvodu nadbytočnosti, povinný ponúknuť iné voľné pracovné miesto, resp. znížený úväzok, ak je to možné.
@matullienka toto nie je tak celkom pravda. Všetko záleží len od toho, čo má kto uvedené v pracovnej zmluve.

moonlight1210
15. mar 2023

@tiezjedna Sud nebude skumat preco tento ano a iny nie, tak ani zaloba nemoze byt postavena. Ale bude skumat tie dovody prepustenia. A ak ich posudi ako nedostatocne podlozene, tak nebol dovod na prepustenie z nadbytocnosti. Tym sa stane vypoved neplatna, atd.

Je to cisto zalezitost papierov, to ano. Kolkokrat je realita inde a ide len o sposob zbavenia sa zamestnancov, ktorych uz nechce, nic ine. Len musia byt dobre napisane, spravne datumy, dodrzane vsetky nalezitosti a postupy, co tomu musia predchadzat, atd.

andreakotesova
15. mar 2023

cit. Ak sa zamestnankyňa alebo zamestnanec vráti do práce po skončení rodičovskej dovolenky, zamestnávateľ je povinný zaradiť ich na pôvodnú prácu a pracovisko. Ak zaradenie na pôvodnú prácu a pracovisko nie je možné, zamestnávateľ je povinný zaradiť ich na inú prácu zodpovedajúcu pracovnej zmluve. Zamestnankyňa a zamestnanec majú právo po skončení rodičovskej dovolenky na zachovanie všetkých práv, ktoré mali alebo ktoré im vznikali v čase nástupu na túto rodičovskú dovolenku v pôvodnom rozsahu; tieto práva sa uplatnia vrátane zmien, ktoré vyplývajú z právnych predpisov, kolektívnej zmluvy alebo z obvyklých postupov u zamestnávateľa.

Zákaz výpovede: cit. v dobe, keď je zamestnankyňa tehotná, keď je zamestnankyňa na materskej dovolenke, v dobe od oznámenia predpokladaného dňa nástupu na otcovskú dovolenku podľa § 166 ods. 3 zamestnancom, najskôr však šesť týždňov predchádzajúcich očakávanému dňu pôrodu, do skončenia otcovskej dovolenky, v dobe keď je zamestnankyňa a zamestnanec na rodičovskej dovolenke alebo keď sa osamelá zamestnankyňa alebo osamelý zamestnanec starajú o dieťa mladšie ako tri roky. (ale ak obe strany podpíšu dohodu o ukončení PP, tak je to možné)