Je to vôbec legálne?

lailla132
24. jún 2024

Dobrý deň, priateľ pracuje v jednej firme ako vodič-dodáva tovar do obchodov. Pracuje v noci. To ze každý večer o 4 mu pípne že ako robí ďalší deň (teda o 2 ráno) som si už asi zvykla. Ale je to dosť na prd. Taktiež robí každý deň…každý jeden deň… 7 dni v týždni, 30 dni v mesiaci.
Ak chce voľno musí si čerpať dovolenku inak to vraj “nejde”. Samozrejme keď sa zasťaští a firma je veľkorysá ma jeden deň voľna. Ale čo z toho… je to legálne že zamestnanci takto otročia?

deedol
24. jún 2024

nie je to legalne. pozrite zakonnik prace.
alebo strucne tu:
https://www.employment.gov.sk/sk/uvodna-stranka...

melanta
24. jún 2024

@lailla132 nie, nie je to legálne. Na druhej strane, zamestnávatelia si dovolia toľko, koľko im dovolí zamestnanec. Tvoj priateľ robí otroka, lebo je ochotný stále to robiť. Takže hľadať si novú prácu a odísť. Podpor ho v tom, aby mal prácu, kde nebude robiť iba v noci a kde bude mať normálnu pracovnú dobu v rámci zákona. A podpor ho, nech to rieši okamžite. Nedovolila by som, aby môj partner takto otročil.

januska12323
24. jún 2024

Nie je to legálne, má vôbec zmluvu?

madeincssr
24. jún 2024

A ked zmeni pracu, potom tu mnohe/mnohi budu vypisovat, ze ked malo zarobi, ma si najst dalsiu, alebo lepsie platenu pracu, lebo partner musi vediet zabezpecit rodinu (priatelku) 🙃. V zivote je vzdy nieco za nieco. V zasade bud mate peniaze, alebo cas.

lailla132
autor
24. jún 2024

@madeincssr ach keby aj niečo zarobil haha vyplakáva už v polke mesiaca že nemá peniaze ale nedá si povedať na zmenu lebo ho to “baví a nie je to stereotyp” 🙃 takže nemá ani peniaze ani čas 😂

lailla132
autor
24. jún 2024

A môžem to nahlásiť na nejaký úrad abo niečo? 🫣

tanyan
24. jún 2024

Podľa mňa je tu príliš málo informácií.
Nevieme akú pracovnú zmluvu má a ani či je to jedna zmluva alebo kombinácia dvoch zmlúv či zmluvy a dohody.
Ale neodporúčam konať poza chrbát. Keď sa to napríklad vo firme dozvedia, že si tam poslala kontrolu a on sa to dozvie od nich, tak bude váš vzťah vážne narušený.

chvostik1
24. jún 2024

A nemôže tu byť možnosť, že tvoj polovičiak vedie dva životy, to jesť má dve frajerky súčasne? A preto je "stále" v práci?

Ani jeden normálny chlap by nebol spokojný s prácou na 7 dní v týždni bez nároku na osobné voľno a ešte to nie je vidieť ani na mzde. A ak by to voľno chcel, tak jedine tak, že si čerpá vlastnú dovolenku.

melanta
24. jún 2024

@lailla132 áno, dá sa poslať kontrola, dá sa dať info na Inšpektorát práce. Ale asi ťažko niečo také urobí, keď odtiaľ nechce odísť, pretože ho to baví. Úprimne, toto je na vážny rozhovor o vzťahu. Pretože nejde dokopy mať vzťah a rodinu a zároveň chcieť byť v práci 7 dní v týždni, každú noc a každý deň vopred nevedieť, kedy pôjde do práce. Človek, ktorému toto vyhovuje, nie je vhodný adept na vzťah a zakladanie rodiny. Takže nerieš prácu ako primárny problém. Rieš to, ako chce žiť. Ak takto, ak toto je život, aký mu vyhovuje, išla by som ďalej a hľadala muža, pre ktorého je priorita rodina a nie byť 7 dní v týždni každú noc v práci. Problém nie je jeho práca, ale jeho nastavenie, že takto žiť ho baví.

zuzpar
24. jún 2024

Preco sa pytas, ked vies, ze to nie je legalne a nie je to naporiadku. Ja sa skor pytam, preco este stale zotrvava v takej praci.

mirkam3
24. jún 2024

@lailla132 prepáč, priateľ asi nebude najrozumnejší keď nemá ani pokoj, ani peniaze, ani čas, a ako si to správne nazvala, “otročí”.. Ale je spokojný lebo ho to baví 🫣, tak tu potom ťažko radiť…ty skôr zváž perspektívu tohto vzťahu, a či to bude aj teba baviť, ak by ste si založili rodinu a bude presne takto fungovať…

osky
24. jún 2024

Ani netusis,ako si nici vlastne zdravie,ked v noci v podstate nespi...
Teraz to neciti,mozno je este mlady,ale cas mu to vrati...

A vsade vo svete musis mat aspon 24 h.pauzu napr.po 6 dnoch/neviem presne po kolkych/ a az potom unova ist pracovat...
Je to zdieranie a treba to niekde nahlasit.
Nielen koli tvojmu partnerovi ale koli vsetkym oststnym.
Toto nie je bonzovanie,tu ide ozaj o velke zneuzivanie zamestnanvov....

Alebo,ako sa tu spomina..
Chodi ozaj len do prace?🤔

candii
24. jún 2024

Samozrejme že to nie je legálne pane Bože 🫣 snáď zarobí aspoň 2000€ za 30 dní v týždni

danica2711
24. jún 2024

nechápem, robí v noci alebo robí každý jeden deň? Verím, že ti to vadí, ale keď to vyhovuje jemu, je tvoje "nahlasovanie" trošku mimo misu, nemyslíš? Úrady nebudú za vás riešiť problémy, ktoré máte (resp. máš ty) vo vzťahu. Iná vec je, že má fakt podivného zamestnávateľa, ale to asi nie je jadro tvojich problémov

tykat
24. jún 2024

@lailla132 ...a fakt robi kazdy den? Nezasiva sa len niekde?

evaachesa
24. jún 2024

Aby mu tie smsky v noci neposielala druhá žena, pardon "šéf". 🤭

alickapusinka
24. jún 2024

Takto žiaden človek nemôže robiť ako popisuješ. Ako môže robiť toľké dni bez nároku na oddych po nočných smenách musí mať voľno. Podľa mňa ani nezarobí ako píšeš nie je to tak že TI náhodou klame nerob si problémy určite ak by si chcela firmu hlásiť na IP tak si over všetky fakty do bodky môže sa Ti to škaredo vypomstiť. Neverím toto sú bachorky a rozprávky nikdy nie je doma ani v noci hej robí 24/7 a v polke mesiaca nemá peniaze a teraz rýchlo tu o červenej čiapočke. Nijaká z nás tomu neverí neexistuje takto robiť bez nároku na oddych klame žije dvojitý život podľa mňa. Pracovať v noci a nevyspať sa je hlúposť. A však ľudia robia nočne aj môj muž ale jednu alebo občas dve po sebe a je úplne vyčerpaní dva noci nespať a nie celý mesiac ten tvoj ťa poriadne klame. Over si fakty aby si si nenarobila problémy. Píšeš že šoféruje auto ako môže nevyspatý šoférovať auto spôsobí dopravnú nehodu v mikrospánku a zabije seba alebo niekoho nevinného takže hlúposť. Podľa mňa ani zákonník práce nepíše že človek robí len samé nočné to sa nedá. Sú podniky kde robia týždeň nočne ale končia vo štvrtok ráno a víkend majú voľný ale nie celý mesiac nočné. Klame ťa never. Tu sú aj také ženy čo pracujú s papiermi a sú a vedia že to reálne nie je možne robiť celý mesiac. A to je tvoj muž priateľ frajer že TI takto klame. Ak priateľ tak tára hlúposti. A v polke mesiaca nemá žiadne peniaze za toľko smien by mal mať pekné peniaze a kde ich dáva. Koľko zarobí minimálnu mzdu. Má druhu a možno s ňou ma deti preto nikdy nemá peniaze lebo asi dáva deťom.

mojemenonikto
24. jún 2024

Nepíšeš, či má normálnu pracovnú zmluvu, alebo či ide na živnosť. Ak má normálnu zmluvu, tak tam musí mať vyšpecifikované podmienky. Normálny pracovný čas je 8,5hodiny/pracovný deň, z toho je 30min prestávka na obed. Ak pracuje v noci, alebo cez víkendy, tak musí dostať príplatky, pričom čas ktorý pracuje nad spomínaných 8,5 hodiny sa počíta ako nadčasy, ktoré tiež musia byť preplatené. V niektorých zmluvách môže byť uvedené, že nadčasy neplatia, ale tiež ani v tomto prípade zamestnávateľ nemôže očakávať, že zamestananec bude dlhodobo pracovať nad rámec bežného času. Okrem toho, je to bežnejšie u manažérskych zmlúv. Všetky odchýlky samozrejme môžeš nahlásiť aj anonymne na inšpektorát práce. Na druhej strane ak muž pracuje na živnosť, tak nie je chránený zákonníkom práce, ale ide podľa obchodného práva. A v tomto prípade môže pracovať od nevidím, do nevidím hoci aj zadarmo a nikto mu nepomôže.

rozculena
24. jún 2024

pri takom pracovnom čase a takých zmenách by mal mať aj 3000........velmi podozrivá práca

lailla132
autor
24. jún 2024

@evaachesa anoo chodí do ten prace vidím rozpis vodičov každý deň 😁 inú nemá o tom niet pochyb😁

lailla132
autor
24. jún 2024

Dievčatá on ma normálnu pracovnú zmluvu, dvojitý život nemá - rozpis vodičov mám totiž stále k dispozicii (viem heslo k rozpisom)

@mojemenonikto
@alickapusinka
@evaachesa
@tykat

rozculena
24. jún 2024

@lailla132 ja by som chcela vidieť tú zmluvu,začierni tam údaje a daj to sem

luccija
24. jún 2024

@lailla132 to by nebolo lepšie robiť kuriera či taxikára?pol dňa prespi a zase do práce deň čo deň.To má na koľko hodín pracovný pomer?Celé zvláštne a, že mu to nevadí a okrem toho to nie je v súlade so zákonníkom.Ma niečo ako nadčas?že ide z dobrej vôle do práce?

mojemenonikto
24. jún 2024

@lailla132 Tak ak to chceš riešiť, tak ten inšpektorát práce: https://www.ip.gov.sk ale nerobil by som to priateľovi za chrbtom a pripravte sa, že ak náhodou praskne, kto je za tým podaním na úrad, tak priateľ dopracoval. A možno nielen v tej firme, ale aj v iných podobných na okolí. Majitelia firiem sa poznajú a niekedy si zamestnávatelia overujú referencie na HR v starých firmách...

rozculena
24. jún 2024

@lailla132 a nerobí on náhodou na živnosť?