Je stále potrebná vysoka škola pre zamestnanie?

Včera o 11:03

Ahojte, myslíte, že je stále potrebná vysoka škola pre zamestnanie ? Nemyslím právnik, doktor a pod ale tak všeobecne

janai1
Včera o 11:03

Všeobecne? Áno aj nie

0silvia0
Včera o 11:08

ako kde... tak všeobecne...

kiki68
Včera o 11:14

Skoro vsetko, co je specifickejsie vyzaduje minimalne bakalara. Co ucitelka v MS, socialna pracovnicka, IT sfera, cokolvek sofistikovanejsie

melanta
Včera o 11:17

Všeobecne áno aj nie. Do výroby za pás, do pokladne v potravinách, na upratovanie, opravu áut a podobné profesie nie. Do administratívy, marketingu, IT, vzdelávania a HR, sales supportu, ekonomiky áno. Na druhej strane, aj v týchto oblastiach sa vie človek presadiť bez VŠ, ak má zručnosti, ovláda jazyky.

Na tretej strane pozor na to, že niektoré VŠ môžu viac uškodiť ako pomôcť - školy ako DTI, Sládkovičovo a im podobné môžu znamenať, že človeka ani nezavolajú na pohovor resp. ho vnímajú ako kandidáta bez VŠ. A potom odbor Sociálna práca a jej podobné ak je zrejmé, že človek študoval iba kvôli titulu tiež nemusí pomôcť.

A tiež je potrebné si uvedomiť, že VŠ a znalosť jazykov nie je všetko. Oveľa viac môže pre zamestnávateľa znamenať EQ, charakter človeka, schopnosti ako dochvíľnosť, dôslednosť, tímovosť, byť veselý pozitívny človek a podobne.

lelelienka
Včera o 11:20

Všade kde sú tabuľkové platy podľa vzdelania sa určite oplatí, rovnako je x povolaní kde je nutná. Ak na VŠ máš, urob si ju, nikdy nevieš kedy sa zíde. A pozor, už aj dnes sa (niekde) prihliada na to akú školu, takže žiadne pochybné z hornej-dolnej. Škola nie je len o získaní odborných vedomosti, dá ti oveľa viac, ale len ak ty sama chceš.

autor
Včera o 11:23

ja už mám vysokú bc. a chcem ist ďalej externe, len že mi to nejako extra nepomohlo pri hľadaní práci

melanta
Včera o 11:26

Aký odbor máš, čo by si chcela študovať ďalej a čo by si chcela robiť po škole, čomu sa chceš venovať? Pretože všeobecne sa naozaj nedá radiť.

kiki68
Včera o 11:27

Zalezi aky mas presne odbor, chces priamo pracovat v danom odbore? Existuju take pozicie na Slovensku? Toto je dolezite. Nakolko VS je na nic, ked napr mas nejaku archeologiu a nemas to kde realizovat. Toto treba Este pred VS prehodnotit.

autor
Včera o 11:30

sociálnu prácu 🙈

autor
Včera o 11:32

@kiki68 už som to pochopila :D

colsami
Včera o 11:39

A preco si tam isla studovat? Lebo si nevedela co a toto nie je narocna skola, alebo Ta to bavi a chces robit v tom odbore?

kiki68
Včera o 11:42

Potom idealne pracovat v odbore a spravit si specializaciu k tomu, pripadne si k tomu vziat napr specialnu pedagogiku. V zahranici je to dobre platene. Staci si to dat uznat. Musis vediet aj jazyk. Na SK to uz taka hitparada nie je v tomto smere

autor
Včera o 11:43

@colsami ani nešlo o náročnosť, skôr lebo som nevedela čo maturovala som z informatiky dejepisu a občanskej takže z každého trochu

autor
Včera o 11:44

@kiki68 však práve

melanta
Včera o 11:58

Sociálna práca - ak chceš pracovať v tejto oblasti, choď ďalej, vyber si nejakú špecializáciu na magistra. Uplatnenie je dostatočne široké, od DSS (starí ľudia aj deti), cez štátnu správu a ministerstvá, neziskovky, alebo aj zahraničie, ktoré spomína kiki. Ak vieš, že týmto smerom ísť nechceš, nepokračuj. Ďalšie smerovanie či vzdelávanie zvoľ podľa toho, čomu sa chceš venovať.

veronka1996
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
tiezjedna
Včera o 12:20

@veronka1996 ...medzitým, čo si napísala existuje asi tak 378569 profesií, v ktorých sa môže veľmi dobre uplatniť bez VŠ 😉

oceanahory
Včera o 12:27

Problem je ten, ze mnoho ludi ide na vysku iba preto, aby "malo titul", je im v podstate jedno, co a kde studuju...a potom to tak aj konci s hladanim profesie a aj uplatnenim sa v nejakej sfere. "Vlastne mi je jedno kde, len nech ma niekde zoberu a slusne zaplatia..." To tak potom ale vacsinou aj na tych pohovoroch vyzera a doslova vidis na tych ludoch ten velky "entuziazmus" 🥴.
Ja som zvolila cestu makania na sebe aj bez VS a oplatilo sa 👍.

lonely66
Včera o 12:36

ty nemáš vysokú, ako uvádzaš. ty máš len bakalára.
a čo sa týka sociálnej práce.... to už študuje pomaly každý druhý... ak si to študovala pre samotný odbor, prácu si nájdeš. ak však pre titul, tak tento odbor nie je veľmi žiadaný v iných oblastiach, respektíve inak povedané, zbytočne študovaný

hefo
Včera o 13:06

@melanta V IT vo všeobecnosti nemusí mať človek VŠ, len sa musí veci rozumieť. To je ale obvykle dosť korelované s tým, že človek aj tak ide na VŠ.
(a z toho, ako sa to autorka pýta, vyplýva, že sa jej to beztak netýka)

alenka58
Včera o 15:59

je x povolaní kde nie VŠ potrebná, ale treba rozumieť veci alebo dobrú SŠ - elektrotech., ekonom. atď., v štátnej správe je potrebná aj hocijaká VŠ

doriiis
Včera o 17:01

Podľa toho v akom povolaní.Ja ani muž nemáme VS a nemáme problém s prácou.
Oveľa viac niekedy ako VS sú skúsenosti,prax

buberova
Včera o 18:30

Nemám vysokú, som zamestnaná.. veľa mojich kamarátov nemá vysoké a sú zamestnaní..

barborachors
Včera o 23:05

nie, len pre urcite povolania ako doktor, pravnik... vsetko ostatne sa da naucit alebo mat dobre znamosti

betulinka1
Včera o 23:18

Akoze Bc ti moj nepomoze tam, kde vyžadujú VS. Maju tam minimalne 10 životopisov s VS Mgr. Ing. Aj na prace ake by zvladla stredoskolacka.