Ahojte, myslíte, že je stále potrebná vysoka škola pre zamestnanie ? Nemyslím právnik, doktor a pod ale tak všeobecne
ako kde... tak všeobecne...
Skoro vsetko, co je specifickejsie vyzaduje minimalne bakalara. Co ucitelka v MS, socialna pracovnicka, IT sfera, cokolvek sofistikovanejsie
Všeobecne áno aj nie. Do výroby za pás, do pokladne v potravinách, na upratovanie, opravu áut a podobné profesie nie. Do administratívy, marketingu, IT, vzdelávania a HR, sales supportu, ekonomiky áno. Na druhej strane, aj v týchto oblastiach sa vie človek presadiť bez VŠ, ak má zručnosti, ovláda jazyky.
Na tretej strane pozor na to, že niektoré VŠ môžu viac uškodiť ako pomôcť - školy ako DTI, Sládkovičovo a im podobné môžu znamenať, že človeka ani nezavolajú na pohovor resp. ho vnímajú ako kandidáta bez VŠ. A potom odbor Sociálna práca a jej podobné ak je zrejmé, že človek študoval iba kvôli titulu tiež nemusí pomôcť.
A tiež je potrebné si uvedomiť, že VŠ a znalosť jazykov nie je všetko. Oveľa viac môže pre zamestnávateľa znamenať EQ, charakter človeka, schopnosti ako dochvíľnosť, dôslednosť, tímovosť, byť veselý pozitívny človek a podobne.
Všade kde sú tabuľkové platy podľa vzdelania sa určite oplatí, rovnako je x povolaní kde je nutná. Ak na VŠ máš, urob si ju, nikdy nevieš kedy sa zíde. A pozor, už aj dnes sa (niekde) prihliada na to akú školu, takže žiadne pochybné z hornej-dolnej. Škola nie je len o získaní odborných vedomosti, dá ti oveľa viac, ale len ak ty sama chceš.
ja už mám vysokú bc. a chcem ist ďalej externe, len že mi to nejako extra nepomohlo pri hľadaní práci
Aký odbor máš, čo by si chcela študovať ďalej a čo by si chcela robiť po škole, čomu sa chceš venovať? Pretože všeobecne sa naozaj nedá radiť.
Zalezi aky mas presne odbor, chces priamo pracovat v danom odbore? Existuju take pozicie na Slovensku? Toto je dolezite. Nakolko VS je na nic, ked napr mas nejaku archeologiu a nemas to kde realizovat. Toto treba Este pred VS prehodnotit.
sociálnu prácu 🙈
@kiki68 už som to pochopila :D
A preco si tam isla studovat? Lebo si nevedela co a toto nie je narocna skola, alebo Ta to bavi a chces robit v tom odbore?
Potom idealne pracovat v odbore a spravit si specializaciu k tomu, pripadne si k tomu vziat napr specialnu pedagogiku. V zahranici je to dobre platene. Staci si to dat uznat. Musis vediet aj jazyk. Na SK to uz taka hitparada nie je v tomto smere
@colsami ani nešlo o náročnosť, skôr lebo som nevedela čo maturovala som z informatiky dejepisu a občanskej takže z každého trochu
@kiki68 však práve
Sociálna práca - ak chceš pracovať v tejto oblasti, choď ďalej, vyber si nejakú špecializáciu na magistra. Uplatnenie je dostatočne široké, od DSS (starí ľudia aj deti), cez štátnu správu a ministerstvá, neziskovky, alebo aj zahraničie, ktoré spomína kiki. Ak vieš, že týmto smerom ísť nechceš, nepokračuj. Ďalšie smerovanie či vzdelávanie zvoľ podľa toho, čomu sa chceš venovať.
@veronka1996 ...medzitým, čo si napísala existuje asi tak 378569 profesií, v ktorých sa môže veľmi dobre uplatniť bez VŠ 😉
Problem je ten, ze mnoho ludi ide na vysku iba preto, aby "malo titul", je im v podstate jedno, co a kde studuju...a potom to tak aj konci s hladanim profesie a aj uplatnenim sa v nejakej sfere. "Vlastne mi je jedno kde, len nech ma niekde zoberu a slusne zaplatia..." To tak potom ale vacsinou aj na tych pohovoroch vyzera a doslova vidis na tych ludoch ten velky "entuziazmus" 🥴.
Ja som zvolila cestu makania na sebe aj bez VS a oplatilo sa 👍.
ty nemáš vysokú, ako uvádzaš. ty máš len bakalára.
a čo sa týka sociálnej práce.... to už študuje pomaly každý druhý... ak si to študovala pre samotný odbor, prácu si nájdeš. ak však pre titul, tak tento odbor nie je veľmi žiadaný v iných oblastiach, respektíve inak povedané, zbytočne študovaný
je x povolaní kde nie VŠ potrebná, ale treba rozumieť veci alebo dobrú SŠ - elektrotech., ekonom. atď., v štátnej správe je potrebná aj hocijaká VŠ
Podľa toho v akom povolaní.Ja ani muž nemáme VS a nemáme problém s prácou.
Oveľa viac niekedy ako VS sú skúsenosti,prax
Nemám vysokú, som zamestnaná.. veľa mojich kamarátov nemá vysoké a sú zamestnaní..
nie, len pre urcite povolania ako doktor, pravnik... vsetko ostatne sa da naucit alebo mat dobre znamosti
Akoze Bc ti moj nepomoze tam, kde vyžadujú VS. Maju tam minimalne 10 životopisov s VS Mgr. Ing. Aj na prace ake by zvladla stredoskolacka.
Všeobecne? Áno aj nie