Zdravím, chcem sa opýtať. Počul som že s vysokoškolským titulom je v zamestnaní vyššia mzda. Keby sa niekde zamestnám mimo vyštudovaný odbor, mal by som plat podľa nejakej tabuľky?
@bulok myslíš že magister čašník zarobí viac ako niekto s výučným listom? Príklad
Ono je to skor tak, ze na mnohe miesta je VS vzdelanie podmienkou, takze bez neho cloveka neprijmu. Ak ale podmienkou nie je, tak sa nanho zvacsa ani velmi neprihliada.
Tych pripadov, kedy to ma nejaku vahu, je skutocne malo... mna sa na VS v zivote nikto nepytal, vzdy tazisko bolo - firmy a pozicie, kde som pracovala, nie to, co bolo pred tym... proste pracovne skusenosti a sikovnost...velkym plusom teda bolo, ze som pracovala uz popri vyske... vdaka tomu som dostala svoju prvu (a nasledne dalsie) zamestnania...
tak niekde maju vyslovene tabulkove platy napr. verejna sprava, lekari, ucitelia (minimalne v poslednych menovanych ale samozrejme musis mat vzdelanie v odbore) a potom uz zalezi od situacie
napr. ja pracujem v IT firme, je jasne, ze ak pridu dvaja absolventi jeden ma VS s IT zameranim a druhy ma verejnu spravu, tak prvy dostane vyssi plat, iny priklad ak pridu dvaja uchadzaci a jeden ma ukoncene stredoskolskve vzdelanie ale napr. 5 rokov praxe v oblasti, pre aku prave hladame a druhy ma VS (a je jedno ci v/mimo odbor), tak vyssi plat dostane ten s praxou 🙂 ako absolvent s vysokou skolou
@bulok v pracovných ponukách, keby sme to spriemerovali, tak, áno ľudia s vysokou školou zarábajú viac, ako ľudia so základnou alebo základnou a strednou. Čo sa týka vyštudovaného odboru vs. reál práce, nuž to veľmi závisí od pozície a či si ochotný sa učiť nové veci. Podľa mňa vš ľudia sú skôr ochotní sa učiť (keď preliezli všetkými tými skúškami a dokázali sa naučiť milión teoretických volovín, ktoré im z 90% po skúške sú k ničomu 🤪). Držím palce!
@bulok poviem ti takto priatel aj jeho kamarat sú Mgr. Obaja a teda menia prácu ako ponozky 🙂 priatel síce zarába dobre ale obaja majú vysoke nároky a tým že majú vyštudovanú vysokú školu si myslia že ich vezmú hneď niekde kde zarobia 1500-2000€ a teda velmi rýchlo sa im obom táto ilúzia rozplynula. Takze za mna nie je to jedno pokial sa človek nezamestná v obore ktorý študuje logicky keď si vyštudovaný lekár zarobíš viac ako predavačka v Kauflande. Ja mám osobne vyštudovanú “obyčajnú” obchodnú akadémiu strednú a zarábam 1300€ Väčšina kolegovcov má titul a zarábajú rovnako niektorý menej
Ja robím vo verejnej správe, titul mi je na dve veci, lebo na moju pozíciu nie je potrebný, na moju triedu stačí stredná škola, takže ani na plate mi to nevidno.
Robím na pozícii kde chceli VS, ja ju zatiaľ nemám a som s kolegami na rovnakej platovej úrovni, ale! nemôžem postúpiť na nijakú vedúcu pozíciu bez VS titulu. V našej firme to tak jednoducho je.
Ano v štátnej a verejnej správe. ... ale to nie je niečo čo by ti na západe bolo k niečomu veľmi. Ale na východe, to áno.
@bulok Nie 😃