Je práca v lekárni náročná?

17. okt 2021

Neviem, ci tu najdem nejaku lekarnicku…Ale ak by sa nasla, bola by som happy :D Som prvacka na farmacii, chcela som ju studovat, pretoze ma bavi chemia a biologia, ale medicinu som nechcela ani za nic, len vidim krv a panika. Ale k veci… Je praca v lekarni narocna? Ake to je? Co tam treba vediet, ked radite pacientovi? Mate nejaky bonus za trzbu alebo ked predate nejake produkty? Akoze ja obcas idem do lekarne, ale to je len tak, ze vyberiem lieky a nepytam sa na nic. Co vsetko musite vediet? Vdaka.

bambulienka25
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
lalenka33
17. okt 2021

@bambulienka25 jasné, že aj v lekárni máš bonus hlavne za predaj akciových produktov a privátnej značky, záleží od siete lekárne. Normálne fixná čiastka plus bonus.

lalenka33
17. okt 2021

Ja som len laborantka, ale v lekárni musíš toho vedieť fakt veľa, ale všetko sa naučíš. Veľa krát si v lekárni prvou voľbou chorého človeka kým nejde k lekarovi.Vždy by si mala upozorniť kedy užiť liek či pred jedlom, po jedle, s čím liek nekombinovať (potraviny, bylinky, iné lieky) ... ťažko sa to takto píše, ale počas praxe sa naučíš. Kočky s VŠ ti už viac poradia.

liljana
18. okt 2021

Preco nevystihnes chvilu, ked v lekarni nebude nikto a nespytas sa? Riskujes iba to, ze sa nebudu chciet o tom bavit a skusis este aj inde

nika3136
18. okt 2021

Ak si mgistra, vacsiu cast prace za teba robia laborantky. Aspon tak je to zauzivane co sa tyka objednavania (kde ako), prijmu tovaru, dokladania, IPL, volneho predaja, upratovania skladu... Samozrejme na vsetkom sa da dohodnut a praca sa da rozdelit. Zalezi tiez od toho, ci si v sieti alebo u sukromnika. Podla toho mozes mat aj plat a odmeny (u sukromnika nemusis mat ziadne), navyse ked sa dostanes niekde do rodinnej lekarne, ty si vlastne cudzia a robis aj za nich 😃 nehovoriac o tom, ze nejake nefinancne odmeny tiez asi nemozes cakat. Kazdopadne narocne to je najma na premyslanie a na komunikaciu (opat velmi zalezi, kde si), ked mas nejaku silnu lekaren v nakupnom centre a sluzis 12tku, vecer pomaly plujes piesok z ust 😃 inak je to cista a podla mna "sterilna" praca. Vsetko to nauci prax, zo skoly tam vyuzijes tak 1%

janetinka27
18. okt 2021

ahoj, z mozem ti povedat iba z pozicie zakaznika - chodim do mensej lekarne, kde su len 2 lekarnici, pracuju od 7-17,00, striedaju sa (jeden chodi skor a skor odchadza a druhy neskor a je do konca, ale konci neskor, asi tam este nieco ukoncuje, mozno pokladnu, neviem), vikendy volne. v lekarni moze byt okienko volny predaj a na recept, v tom receptovom musi byt "riadny" farmaceut, v tejto lekarni su len dvaja, takze obaja vedia robit aj "na recept".
niekolkokrat denne tam chodi dodavka s tovarom, preberaju tovar. ja si tam casto objednavam aj ortopedicke pomocky, lieky pre zvierata atd, vsetko objednavaju, obycajne do druheho dna to maju. lieky, maste atd, si tam miesaju sami, aj dokladaju tovar atd.
vela ludi chodi (vseobecne) do lekarne kupovat lieky bez toho, aby navstivili lekara, takze vypocuju/pozru problem a poradia. su velmi ochotni, upozornia aj na kombinacie liekov, davkovanie, vedia vysvetlit co je pointa pri uzivani lieku, spravne nacasovanie, davkovanie. ja sa tam vzdy aj pytam, akym sposobom uzivat nejake doplnky - c,d, vapnik, horcik atd. dost dbaju aj upozornuju na spravne uzivanie liekov.
musim povedat, ze v tejto lekarni su maximalne ochotni, do inej lekarne ani nechodim 🙂

nikol124
18. okt 2021

Náročná nie je ,ja som síce momentálne na materskej ,ale už keď som odchádzala začínal byť veľmi zlý systém v lekárni ( bola som v sieťovke) . Predtým to bolo naozaj o tom ,ze si človeku chcela pomôcť, poradila,odporučila niečo o com sama si bola presvedčená, že je to dobre(zložením, kvalitou) Potom nastal systém musíte predať toto a toľko kusov inak nebudú prémie, stále chodili tajný,,zákazníci" a dávala ti hodnotenie ako si predávala. Proste musela si tlačiť na pacienta aby si nakúpil co najviac aj to co nepotrebuje. Keď ti prislo na sklad 200 sirupov jednej známej značky ,ktorá má reklamu všade a boli sme minilekaren ,samozrejme, že všetci odchádzali sním aj keď nie je najlepši zo sortimentu. Ja osobne neznášam túto politiku a teraz z hľadiska návštevníka lekárne to nenávidím, keď idem kúpiť sirup nurofen dieťaťu a ponúkajú mi paralen pre mňa, hneď niečo na nádchu a podobne .viem,že to musia, ale samej mi to je neprijemne .
To sú negatíva ,ale určite to ma aj pozitíva, mňa práca v lekárni baví, mam rada kontakt a človekom,rada pomáham ale keby znova si mam vybrať idem na medicínu, lebo toto je síce zdravotnícke povolanie ,ale aj tak ta vždy všetci berú ako ,,predavaca" liekov . Preto aj zvažujem ísť ešte študovať niečo iné.

orsi_h
18. okt 2021

Hlavnaa dobra sprava je, ze ked skoncis farmaciu, okrem verejnej lekarne mas dalsich minimalne 15 moznosti ako sa uplatnit a to je na tom to krasne. Aj tie moje vedomosti o liekoch ma naplnaju radostou. Treba to lubit a uz sa potom cesta najde. Veela stastia!
(som farmaceutka 8 rokov po skonceni)

oli18
18. okt 2021

@nika3136" v rodinnej lekarni si cudzia a robis aj za nich", to mi vysvetli. V sieti nie je cudzia a nerobi za/na majitelov?

mell27
18. okt 2021

Ja som farmaceutka, v lekárni robím sama, takže všetko je na mne 😊 áno, máme príplatky za predaj určitých produktov a chcú od nás,aby sme ľuďom núkali výživové doplnky určitých značiek ( ide o príplatky pár eur v hrubom, čo je pre mňa smiešne ) ale úprimne sú mi tieto marketingové aktivity ukradnuté, mojím povolaním je pomáhať ľuďom a preto sa im snažím pomôcť najlepšie ako sa dá, pacient je u mňa vždy na prvom mieste, za tým si stojím, samozrejme, že nie každý si môže dovoliť kúpiť tie najkvalitnejšie, teda musím prihliadať aj na ich situáciu... najťažšie na našej práce je z môjho pohľadu to, že sme v kontakte s ľuďmi, čiže aj s rôznymi individuami, väčšina ľudí sú milí, ale často sa budeš stretávať aj s opovrhujúcimi a ponižujúcimi komentármi vzhľadom na povolanie, alebo individuami, ktoré ti budú nadávať, že im nechceš dať lieky viazané na rp, bez receptu a kvôli tebe musí dieťa trpieť... Manipulatori... Lekárka im liek nenapíše,pretože nedvíha telefón alebo lieky nepotrebujú, tak si chodia ku nám vylievať zlosť... Je to náročná práca, hlavne po psychickej stránke, ....

elysiacik
18. okt 2021

Kamoška tak robí a teda robota ako taká, že v pohode, že sa v tom našla, ale ako všade tak aj tam narazíš na kadejakých ľudí, rôzne povahy a mnohokrát si vypočuješ aj to čoho by ťa ľudia mohli ušetriť, ale tak každá práca ma čosi také.

momi1_1
18. okt 2021

robota ako každá iná podľa mňa. neberiem teraz do úvahy potrebné vzdelanie. prichádzaš do styku s ľuďmi, tak treba rátať, že sa stretneš s kadejakými povahami. ale to je tak všade.

marcellka32
18. okt 2021

@nikol124 ja neviem, ale keď si idem niečo kúpiť na boľavé hrdlo, tak si to kúpim a keby mi pretláčala, že si mám kúpiť aj sirup na kašeľ a nepotrebujem to, tak si to nekúpim, často sú mi v iných obchodoch (včera napr v drogérii ) pri pokladni ponúkané akciové výrobky, ale pokiaľ ich nepotrebujem, tak to nekupujem...

nika3136
18. okt 2021

@oli18
Robit "za" a "na" majitelov je podstatny rozdiel.
V sietovej lekarni za sebou nemas majitela, popripade jeho syna ci dceru. U sukromnika sa bezne stava, ze majitel/ov syn, dcera, sa zasivaju a ten dalsi zamestnanec ma na starosti vsetko, velakrat sam prijima tovar, doklada, vydava, vsetko a ten druhy si pije kavu.
Samozrejme nemozes povedat nic, ked im to patri, mozes byt rada, ze mas pracu. Kazdopadne zalezi naozaj od lekarne, v dnesnej dobe sa len maloktory sukromnik moze rovnat platovo sieti, je mozne, ze niekde si tak vazia zamestnanca, ze sa tam ma ako v bavlnke 😃 moja skusenost je vsak taka, ako som opisala

lija22
18. okt 2021

@marcellka32 cauko. to sme my zeny. mame premyslene dopredu a vieme, co chceme. Ale moj starigan co raz ide do lekarne donesie igelitku "sprostosti" co mu "odporucia" 😃

marcellka32
18. okt 2021

@lija22 tak verím, že veľa ľudí ovplyvnia na nákup veci, čo netreba mať doma

nika3136
18. okt 2021

@mell27
A nenadavaju len obycajni ludia, ale velky problem maju aj lekari 😅 ked si ich dovolis nepoznat alebo chces, aby si vystavili recept.
A presne ako hovoris.... nik ta do lekarne nepride bit palicou za to, ze nespravis pripredaj alebo sa nenechas zlakat na marketingove akcie a odmeny. Nebudes mat priplatky za predaj, ale nepoznam nic viac trapnejsie ako to, ze clovek pride 3x do tej istej lekarne a 3x dostane inu odpoved, ze toto je naj 😅 (lebo toto mame v letaku)... sama sa na tom smejem. Praca sa da robit aj cestne, dokonca sa da robit aj pripredaj, pokial je to naozaj ziaduce a lekarnik je o tom presvedceny... ale nie za kazdu cenu. Co moze byt problem, su kolegovia, kt.to moze prekazat, ze nerobis pozadovany obrat...

karolinakr
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
oli18
18. okt 2021

@nika3136 vedela by som ti písať aj z pohľadu majiteľa lekárne, ale na čo? Každý má svoju pravdu😉

daniela2202
19. okt 2021

Mne sa veľmi páčila odpoveď v jednej lekárni.... potrebovala som niečo na hyperaktivny močový mechúr..... lekárnička mi ponúkla liek na prostatu....som onemela a rýchlo som premýšľala, či aj ženy majú prostatu....😁😂😂😂😂👍👍👍

zuzliq
19. okt 2021

@nikol124 ahoj, môžem sa spýtať, prečo ste sa voči týmto praktikám neohradili? A nesťažovali sa napríklad v nejakej stavovské organizácií? Farmaceuti sú vzdelaní, dobre latení ľudia. Podľa mňa by sa mali ohradiť.

daniela2202
19. okt 2021

@zuzliq netreba sa sťažovať, na každého raz príde..... vlastná skúsenosť

nika3136
19. okt 2021

@oli18
Mas pravdu, uplne zbytocne 🙂 kazda samostatna prevadzka je ina, ci ide o lekaren alebo hocico...
Zazila som si kadeco, sami podnikame, ale ak by som si mala vybrat, ci si otvorim lekaren, tak rozhodne nie, vyberiem si iny odbor (a aj sme si vybrali). Sucitim so sukromnikmi co sa konkurencie tyka, uvedomujem si, ake praktiky sa robia, ake strategie sa pouzivaju... ale zaroven uplne rozumiem tomu, ze si zamestnanec vyberie ich z pohladu platu, odmien, vyhod (aj ked uplne respektujem to, aku poziciu maju sukromnici v tomto odbore a co si ne/mozu dovolit).
Nech sa vam dari co najlepsie 😉

vanda323
20. okt 2021

Ja sa napríklad dosť spolieham vo vebere lieku na voľný predpis na lekarnikov nazor. Takže za mňa musíš toho vedieť fakt dosť

oli18
20. okt 2021

@nika3136 Vďaka, aj vám😉