Je práca geodeta dobrá práca?

29. mar 2021

Stojíme pred dilemou vybrať synovi školu.On nevie čo chce, učí sa dobre 1,2 dvojky na vysvedceni.Prilis technický typ nie je skôr ho bavia jazyky, prírodné vedy.nejakym zázrakom ho oslovila práca geodeta študovali ste niekto pracujete v obore?je to dobrá práca?učí sa tam veľa matematiky rôzne výpočty a pod však?
Vobec nevieme čo vybrať😂

katulastraka
29. mar 2021

Ak ho bavia jazyky a prirodne vedy tak geodezia urcite nie. To by tam trpel 😁

judar
29. mar 2021

To uz radsej nech je prekladatela nez geodet kedze geodet neni len o matematike a vypoctoch ...a ci dobra praca? No zamestnanec v rakuskom mcdonalde zarobi viac nez geodet/kartograf so sluckami na krku za mizerinu v €

evora
29. mar 2021

Stavebná je dobra voľba, len ci zrovna geodézia... matematiky je tam dosť, plus fyzika, musi mat technické myslenie, aby rozumel co počíta príp.zameriava. Ale praca je to určite zaujímavá, pre chalanov ako stvorená. Je na vzduchu, robi z rôznymi pristrojmi, chlapi majú väčšinou k stavbarine blízko. Plusom je urcite aj dobrý prijem, len so strednou si nie som istá, ci by mohol taku robotu vykonávať. Väčšina zo stavebnej išli na vysokú, až vtedy si "hotový" stavbar. My so strednou skor robíme pomocné práce.... 🙂

vso10
29. mar 2021

Ahoj, chce ísť teraz na strednú alebo na VŠ? Študujem niečo podobné, ak chceš napíš mi správu, vedela by som poradiť a aj porozprávať o VŠ 🙂

evora
29. mar 2021

@judar Ja zasa poznám mladého chalana, ma vs a robi geodeta. Roboty vyše hlavy, financne nevyzerá ze by mu chýbalo 🙂 sranda ake rozdiely sú. Asi ďalšia robota, kde záleží viac od šikovnosti a kontaktov...

n_i_ka
29. mar 2021

Ja mám vyštudovanú geodeziu 🙂 je tam veľa matematiky či už obyčajnej alebo napr. aj geodetické výpočty a hlavne technické myslenie napr. deskriptívny geometria.. v ročníku sme boli až 4 baby. O peniaze núdzu ozaj nemáme, väčšina spolužiakov sa však v tomto odbore neuchytila 🙂

090255
29. mar 2021

Ja som z geodézie maturovala ale tak keby som to išla robiť tak isto treba aj vysokú školu. Lebo bez nej je potom človek odkázaný len na niekoho kto tu výšku ma...ale tak keď ho bavia jazyky a prírodné vedy tak by som tam asi na jeho mieste nešla ono napr väčšina ľudí čo sme začali ani netušili co to je bolo nás 35 a do 4rocnika sa dostalo niako 20...

autor
29. mar 2021

@vso10 strednú...veď to, že ekonomika nie, technické nie, aj polygraficka má zaujala...gymnázium zvažujem😀len taká úvaha ďakujem za info

deti95060810
29. mar 2021

tak to asi radšej gymn... OA by sa nepáčila? My máme tento istý problém....dcéra je v 9 roč., my sme už odovzdali prihl.

autor
29. mar 2021

@deti95060810 a čo si vybrala?tiež nevie či aspoň trocha k niečomu inklinuje.Ja som veľmi túžila, aby si vybral školu kde bude mať v rukách remeslo elektrotechnickú, stavebnú, ale váham strašne.Jeho najobľúbenejší predmet je chémia, bio, geo, jazyky jednoznačne mi z toho vychádza gymnázium, ale nie je typ, že sa bude chcieť doma učiť, robiť projekty. Je šťastný typ žiaka, že mu stačí počúvať na hodine a veľa si pamätá.Len má zneistili reči ohľadne gymnázia ako je latka postavená vysoko a bude sedavat nad knihami.A z gymnázia zase nepochyti nič technické a co ďalej

autor
29. mar 2021

@evora tiež som tak uvažovala my sme čakali na geodeta mesiac.

anavianavi
29. mar 2021

geodet potrebuje obdrzat peciatku a dokial si ju zadovazi, musi pracovat u ineho geodeta, ktory ho vychova. Moj manzel ma vystudovanu geodeziu, on a ani kopec spoluziakov sa neuplatnili v odbore. Teraz je softverovy inzinier. Skoncil 2009.

andreatytler
29. mar 2021

Geodet je prilis uzke zameranie v tomto veku. Ak pojde na stavebnu, bude tam mat vela odborov ktore si moze vybrat.
Skuste si pozriet Ochranu zvotneho prostredia... tie prirodne predmety co ma rad vyuzije vsetky. Je to odbor s neskutocne sirokym zameranim (od ochrany prirody v narodnych parkoch, cez uzemne planovanie a pracu s mapami az po pracu v mikrobiologickom labaku) a jazyky su v tom nevyhnutne, kedze medzinarodna spolupraca je v tej oblasti velmi rozsirena.

vso10
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
kozova87
29. mar 2021

Geodeti nemaju uz take uplatnenie,robim v stavebnej firme a geodeti su tam uz viacmenej nepotrebni,tazko hladaju uplatnenie

hederamonstera
29. mar 2021

@judar manzel je geodet, nema VS a teda zaraba velmi slusne, kludne by sme vyzili z jeho platu ;) samozrejme, nerobi to prvy rok, ale mozno uz 18.

090255
29. mar 2021

@vso10 no co ja viem tak co od nás chodili na výšku ako geodeti zo strednej tak ludia z gymnázia mali výhodu v matematike ale v odborných predmetoch tam zas viedli ludia zo strednej geodeti...

makova333
29. mar 2021

Podla toho co si napisala, ja to vidím na bilingvalne gymnazium.

deti95060810
29. mar 2021

ak má rád chémiu, nerozmýšľali ste nad chemickou ?

deti95060810
29. mar 2021

Dcéra miluje angl. , takže gymn. 5 r. a 4 r. Krásne kreslí - chodí na umeleckú už posledný rok...

bennn
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
h2
1. apr 2021

Ahoj, ja som geodetka. Ale nechodila som na strednú geodetickú, ale na gympel a potom na VŠ. Mňa moja práca baví, vždy som chcela niečo, kde nebudem sedieť v kancelárii celé dni. Teraz mám síce väčšinou kancelársku prácu, ale sem-tam vybehnúť do terénu je super. Nemôžem sa sťažovať ani na nedostatok práce, ani financií.
Neviem, ako to chodí na strednej geodetickej, ale na VŠ je veľa matiky, aj fyziky a podobných predmetov so vzorcami a počítaním. Mnohí to nezvládnu, u nás v tom čase, keď som ja študovala (pred cca 20 rokmi), bola asi štvrtina študentov, čo to neskončili, či už dobrovoľne, alebo nedobrovoľne. A to nehovorím o spolužiakoch, ktorí školu aj úspešne skončili a reálne robia úplne inú prácu.
Ak Ťa bude niečo zaujímať, pokojne sa ozvi.

autor
1. apr 2021

@andreatytler ďakujem veľmi zaujimave

autor
1. apr 2021

@deti95060810 nepozerala som to tak dôkladne čo s chemickou?vieš ľudia väčšinou súdia podľa druhých ja som mala spolužiačku čo mala chemicku a nevedela si dlho nájsť prácu.Inych ľudí nepoznám ...a potom také tie po znamosti vynimky, ktoré pracujú vo farma firmách a sú spokojni

blueprincess
1. apr 2021

Ahoj. Ja odporúčam gympel.

Moja triedna z Obchodnej akadémie pred rokom rozprávala, že jej dcéra už chodí k nim na Obchodnú a syn na gympel. rozdiel 2 roky medzi nimi. Dcera sa učí do večera a syn si len prečíta, co bolo v škole. Dcera ma dvojky a trojky a syn jednotky. Na Obchodnú fakt treba veľa učenia.

Môj manžel tiež chodil na gympel (mal rád vlastivedu, prirodovedu) a potom ho rodicia na nútili na ekonomickú VŠ. Študoval ju vela rokov. Dodnes rodičom vyčíta, že nemohol ísť na nejaký fyzikálny, prírodovedných odbor.
Z gympla bude mať veľa otvorenych moznosti po dostudovani.

Ja som mala prijímačky na obchodnú akadémiu a strednú priemyslovku, odbor stavebný manažér. To bol veľký rozdiel už len v prijimackach. Na základe som bola jednotkarka dvojkarka, s prijimackami na obchodnú som si mala, ale dala som ich. Prijímačky na SPŠ boli pre mňa tak ľahké, že som ich mala po 20 minútach hotové a to ma ešte dozorujuce učiteľky chválili, že pekný test a všetci potom porad ukáž. Ale teda už som tam potom ani ísť. Na Priemyselné a stavebné odbory stredných škôl chodia tak trojkari asi. Jednotkari, dvojkari na gympel a potom VŠ.

tomas97
6. jún 2021

Preboha, myslíš SOŠ polygrafickú v BA? ...

autor
6. jún 2021

@tomas97 ano, je to zla skola?

tomas97
6. jún 2021

Kriste 😀 😀 😀 ak máš toho syna aspoň trošku rada tak to mu nemôžeš preboha urobiť. Zvlášť ak mu ide jazyk 😀 .. ja som tam chodil pred 3 rokmi som maturoval a teda ja by som tam svoje dieťa NIKDY NIKDY NIKDY nedal. Strašná tá škola. Čo sa týka vybavenia, čo sa týka aj personálneho obsadenia a zvlášť jazykov (4 učiteľky za 4 roky) ...

autor
6. jún 2021

@tomas97 no vidis ...a vychovna poradkyna im dala brozuru kde su fotky zo skoly, ucebni, kruzky a pod...vyzeralo to fajn.Ale som rada za info.A pracujes v obore?🙂)

azzflo
6. jún 2021

Ked ide o strednu a zatial nie je pevne rozhodnuty ze chce ist nejakym konkretnym smerom, isla by som do gymnazia. Bude mat dobry zaklad a cas na rozmyslenie, inak jazyky a obzvlast aj chemia su podla mna super, pozrite si ake odbory ponuka napriklad FCHPT STU na Slovensku, len tak pre info, ci ho to nezaujme. Nie je to lahka skola, ale mozno by ho to motivovalo 🙂