Je povinnosťou oznámiť ZŤP v práci?

4. okt 2023

Vybavujem si invalidný a pravdepodobne aj ZŤP, pochopiteľne, pri nástupe do zamestnania vie zamestnávateľ o invalidite záujemcu, ale je povinnosťou oznámiť aj ZŤP? Ďakujem.

wiwi28
4. okt 2023

Ano mala by ste zamestnavatelovi oznamit proznanie invalidneho dôchodku aj ZTP s percentami ktore Vam boli priznané. Suvisia s tym odvody do SP aj ZP.

janka_23
4. okt 2023

Neviem ci je povinnosťou ale keď budeš ztp a poberať invalidný dochodok tak za teba nemusí platiť odvody. V zdravotnej poisťovni vyskočí nesúlad a budú kontaktovať zamestnávateľa takže sa to dozvie tak ci tak

autor
4. okt 2023

@janka_23
@wiwi28 ďakujem a je povinnosťou aj oznámiť diagnózy, na základe ktorých bol priznaný?

janka_23
4. okt 2023

Diagnozy určite nie pokiaľ ti to nebráni vo výkone práce, to sú tvoje osobne veci

lienka.7
4. okt 2023

@autorka urcite ano, podpisujete tlačivo, či pobetate/nepoberate dôchodok, resp.ID. je tam rozdiel v odvodoch ako aj v daní pre zamestnávateľa. Diagnóza ho nemá čo zaujímať, pokial vás samozrejme neobmedzuje pri práci.

januska12323
4. okt 2023

Diagnózu nepotrebuje ale môže ťa poslať k lekárovi aby posúdil vhodnosť práce.

zuzubb007
4. okt 2023

Samozrejme, ze to ako prve musi vediet zamestnavatel, navyse ekonomke to bude svietit, ze si invalid a zatajila to takze

autor
4. okt 2023

Ale ja vnímam ZŤP a invaliditu ako dve samostatné veci, pochopiteľne by som invaliditu nezatajovala, ale pýtam sa, či je potrebné nahlásiť ZŤP. Ale je možné, že tomu celkom v globáli ešte nerozumiem 🙂

zuzubb007
4. okt 2023

Ano musis lebo aj tak na to pride, je to dolezite, odvody su ine atd.

miskakyska
4. okt 2023

Nebojsa, zamestnávateľ sa len poteší...ztp pracovníci majú všade dvere otvorené dokorán a dokonca v niektorých profesiách sú uprednostňovaní

sasa1310
4. okt 2023

tak ono aj keď máš ZŤP už si zákonom chránená a nemôže ti dať len tak výpoveď.

gabriela2023
4. okt 2023

@sasa1310 mala by si to oznámiť aspoň ekonomike kôli nižším obvodom. Nemusíš si to písať to životopisu .Treba oznámiť oboje aj ztp a podanie žiadosti o ID.Z mojej skúsenosti nemali by sa pýtať na konkrétnu diagnózu ale pýtajú sa zamestnávatelia.

modrykolibrik
4. okt 2023

Si POVINNA to zamestnavatelovi povedat! Ja som dokonca musela dat papier s posudkom preco mi bolo priznane ZTP takze diagnozy sa aj tak dozvie

autor
4. okt 2023

Ďakujem.

alickapusinka
4. okt 2023

áno musiš oznámiť pretože je tam aj SP,ZP.Podľa toho ťa musí prehlasiť na úrady.

eeffka
4. okt 2023

Ano jw to potrebne, zamestnavatel sa to dozvie aj tak, aj ked tak 3-4m neskor, budu akurat nasrati ze si nedala vediet, ze budu musiet prerabat mzdy nezaujima ich diagnoza ale % dochodku

majkamasar
4. okt 2023

Ak mas ZTP preikaz tak musis je to povinnost, inak sa vypocitavaju odvody.

siska53
7. okt 2023

Urcite ano!!!! Ved mas vtedy polovicne odvody a uctocnickam kvoli takym, co nenahlasia ztp, vznikaju problemy!

mamina7070
7. okt 2023

ano musis to oznamit zamestnavatel na to rychlo pride ked bude platit za teba odvody
a co sa tyka diagnoz nemusis povedat ake ale moze ta poslat on na zdravotnu prehlidku kvoli tomu ci si sposobila na danu pracu

xsandrax
10. okt 2023

Nám takto nová kolegyňa neoznámila, že je ZTP, pravidelne nam odpadla, potom mala hypoglykemiu - to sme si mysleli, že ma vypite, čiže ani nás nenapadlo dat jej cukor 😳🙈 nadriadený nám mohol v tomto prípade oznámiť, že je ZTP a aký ma zdravotný problém, aby sme jej vedeli podať prvú pomoc 🤷‍♀️ samozrejme záleží od diagnózy, ale nadriadenému to treba oznámiť 🙂