Ahojte, chcem sa spýtať, pomaly mi končí rodičovská a tak idem poslať nejaké životopisy na nejaké úrady. Teda nejdem reagovať na konkrétnu ponuku práce, lebo nič v mojom odbore som nenašla, ale zaujíma ma ak len tak naslepo posielam životopisy napr. poštou tak či mám k nim dať aj žiadosť o prácu keď vlastne neviem na akú pozíciu bude voľné miesto? Alebo stačí poslať len životopis? Ako to vlastne teraz funguje? Ak príde na úrad pošta so životopisom ako to vnímajú?
Ďakujem.
Určite by som posielala mailom aj s motivačným listom
@martina374 poštou sa dnes už životopisy veľmi neposielajú, priprav si štruktúrované CV podľa aktuálneho formátu (pogoogli, ak nevieš, ako to má vyzerať) a napíš si aj motivačný list. Žiadosť ako taká sa už tiež neposiela. Reaguj na ponuku napríklad cez profesiu tým, že do textu uvedieš, že reaguješ na pozíciu ... a v prílohe posielať svoj životopis a motivačný list a v prípade záujmu sa s nimi rada stretneš na osobnom pohovore, niečo v tom zmysle. Ak na pozíciu nereaguješ, pošli CV hlavne do personálnych agentúr, ktoré majú v ponuke množstvo pozícií, s tým, že uvedieš, v akej oblasti a na akej pozícii by si najradšej pracovala. Ak posielaš na nejaký úrad, tiež by si mala uviesť, čo by si chcela robiť, zas úplne "naslepo" to zmysel nemá. Držím palce!
Pises, ze ides posielat zivotopisy na urady, predpokladam teda ze statna sprava a v takom pripade su tvoje pisomne ziadosti bez vyhlaseneho vyberoveho konania uplne bezpredmetne. Pozri si zakon o statnej sluzbe ( akualny) ,pokial ide o vykon prace vo verejnom zaujme - dost podobne. V sukromnej sfere trochu vacsia sanca na taketo "triafanie na slepo" . Len jedno upozornenie, pozor na suhlas so spracovanim osobnych udajov, taktiez podla aktualneho zakona. Pokial to tam nebudes mat, kazdy spravny HR by mal takyto CV zlikvidovat a skoda tvojej namahy a casu.
Inak plati co napisali predo mnou. Strukturovany CV, motivacny list, reagovat cez portaly ( overene) na pozicie na ktore mas predpoklady.
@martina374 Namiesto posielania zivotopisu "naslepo" by som skor odporucila poslat CV ako reakciu na konkretne volne pracovne miesto, takto sa nasobne zvysuju sance na uspech. Dnes uz kazda firma ci statne urady maju na svojich strankach pod hlavickou "kariera" uvedene konkretne volne miesta, na tie reaguj, najlepsie poslat mailom prilozeny CV aj motivacny list.
@bu1bu dakujem za odpoved, ale ako mam cez napr. profesiu reagovat na pozicu podla predpokladov, ked ziadna ponuka prace, ktora je tam zverejnena a je v mojom okrese vobec nieje pre mňa. Kebyze mi to je jedno, kde budem pracovat ci v Bratislave alebo v Košiciach, že hľadam hocičo tak by som asi tak poslala cez internet,ale ja hladam nieco v mojom meste. A ako si to myslela s tym suhlasom so spracovanim osobnych udajov? Kde to mam uviesť?
@adkamladka tak ja by som tak reagovala na konkretnu poziciu, to som uz aj pozerala,ale momentalne nic nie je. A tiez donekonecna cakat nemozem, ze sa nieco objavi. Preto som chcela len tak nahodne na urady poslat, mozno ze nejaka pracovnicka pojde do dochodku alebo na matersku tak sa im uvolni miesto a uz budu mat nejaky ten životopis v ruke tak mozno zavolaju.
@martina374 určite nie, na také pozície musí byť vyhlásené výberové konanie a pozor lebo ty sa môžeš prihlásiť len do vonkajšieho...musíš poslať žiadosť o zaradenie do výberového konania, životopis, motivačný list, súhlas plus musíš absolvovať test aj pohovor, záleží aj od školy aku máš ...robím na takom úrade a len tak sa sem dá dostať, je to niekedy na dlho
@martina374 Poštou sa v pohode posielajú, prijímali sme ich takých dosť vždy. A podarilo sa mi takto zamestnať aj keď som nereagovala na konkrétnu ponuku. Vtedy len môžeš napísať na základe vlastnej iniciatívy alebo niečo pod. Určite žiadosť, životopis, príp. motivač.list.
Presne ako pise n_i_k_a. Proces vyberoveho konania do stat.spravy ma svoje pravidla. Za 6 rokov co som posobila v statnej sprave naozaj velkeho statneho organu sme ani raz!!! nevzali cloveka len tak, ze poslal CV a po prijati noveho zakona o stat.sluzbe a GDPR sme takeho CV hned skartovali. Ak mas zaujem o statnu sluzbu sleduj si portal slovensko.sk sekcia vyber.konana, v tvojom pripade len vonkajsie. A ak ti smiem ako clovek z fachu poradit, pozeraj vonkajsie VK do docasnej stat. sluzby. Tu je mala sanca. Nikdy sme nebrali cloveka " z vonku" hned do stalej stat.sluzbu. ak chves vediet viac posli mi ss, poradim ti co budem moct a vediet.
@n_i_ka nevylucujem ze existuje moznost aj hned nastupit do stalej ss ale to som zazila len v pripade znamosti,co zakladatelka evidentne nema (tym nic nenaznacujem nic smerom k tebe, urcite si sikovna a mala si aj stastie, opisujem len svoje skusenosti). A ano, mas pravdu, ak by statni zamestnanci ktori dosiahli 65r opustili miesta, hned by v stat.sprave bol vekovy priemer nizsi.
@martina374 poštou to ešte aj ide🤨 neviem ci by to rovno nehodili do koša normálne mailom posli alebo opýtať na up
@alexk12 U nás chodí väčšina žiadostí poštou, mailom minimum
@bu1bu a ten suhlas GDPR, to ako pripojiť k životopisu, myslim tým aký odsek aká formula je na to? Odkiaľ to mám stiahnúť? Dik
@martina374 asi máš viac záujem ísť na úrad, ale neorientuj sa len týmto smerom môžu to byť mesiace, roky.Hladaj aj v inej sfére, odvetvi
@luccija tak samozrejme ze pozeram aj ine inzeraty,ale tak mam vš-ekonomika tak kde by som mala hladat.
@martina374 Hocikde 🙂 Kazda firma potrebuhe ekonomicke oddelenie alebo aspon jednu ekonomku ;) vobec sa nemusis orientovat na urady.
@fokuska no ved hladam aj v tej sfere. Len ma zaujimal nazor ako je to s posielanim zivotopisov na urady, ze co a ako.
@martina374 úrady sú väčšinou cesta zarúbaná.A, keď sú ponuky, tak na zle oddelenia kde ľudia odchádzajú a vedia prečo...na úrade Ta nikdy nezaplatia neviem prečo si sa chcela zameriat tým smerom
@martina374 Na uradoch sa caka na vyberove konanie, ako uz bolo vysvetlene 🙂
Praca sa vzdy najde, len niekedy treba aj kompromis a hladat uplne nieco ine.... Ked peniaze treba nie je na vyber..... A kto chce pracovat a zarabat, zamera sa pri hladani prace aj do uplne inej sfery....
Skôr by som skúsila poslať životopis cez internet..