Je potrebná živnosť na predávanie online kurzov a webinárov na svojej webovej stránke?

allinsvk
28. nov 2024

Ahojte rada by som sa opýtala či je potrebná živnosť na predávanie online kurzov a webinárov na svojej webovej stránke pokiaľ teda v začiatkoch človek nezarába veľa ale buduje si komunitu. Ak by to šlo samozrejme rozmýšľam neskôr nad živnosťou alebo s.r.o ( ani neviem čo je v takomto prípade v budúcnosti lepšie.) Avšak najskôr teda je to nutnosť? Taktiež rozmýšľam ak chcem na webovej stránke ponúknuť možnosť platby kartou asi potrebujem živnosť alebo to funguje aj iným spôsobom? Som na materskej a teda nerada by som momentálne zakladala živnosť keďže iný vedľajší príjem nemám. Ďakujem za odpovede.

melanta
28. nov 2024

Áno, ak ideš niečo predávať takouto formou, čiže nejdeš predávať svoje oblečenie v bazáriku, tak musíš byť podnikateľský subjekt - čiže buď SZČO alebo iná forma. Aj keby si celý rok nepredala jediný kurz, ponúkaš to s cieľom zisku, takže musíš.

Taktiež je potrebné myslieť na to, aké kurzy ideš ponúkať. Niektoré predmety podnikania vyžadujú konkrétne vzdelanie, čiže ide o viazané či remeselné živnosti.

Aký je dôvod., že nechceš zakladať živnosť? Ak si na MD a následne budeš na RD, ak nebudeš mať príjem z podnikania, neplatíš ZP ani SP, žiadne odvody, žiadne dane. Takže nič ťa tá živnosť nebude stáť ročne.

lelelienka
28. nov 2024

Ano, je to podnikanie, tam vobec nezalezi na vyske zarobku, zivnost resp. ine podnikatelske opravnenie treba. Ja by som na tvojom mieste ale skusila najprv ponukat kurzy zdarma a ak by vobec bol zaujem, potom zacat podnikat a pytat peniaze. Komunitu si mozes vybudovat aj tak a v podstate ked ta nikto zatial nepozna, mozno aj lepsie ked zacnes zdarma.

melanta
28. nov 2024

@lelelienka s tým celkom nesúhlasím, robiť zadarmo. Respektíve - je veľmi dôležité, čo ponúka. Aké kurzy, webináre. Viem si predstaviť len veľmi málo oblastí a tém, kde by bolo v poriadku robiť to zdarma na úvod. Zadarmo vnímam ako oke oblasti charity a pod. Vo väčšine prípadov bude na ľudí pôsobiť tak, že neponúka nič kvalitné, ak to ponúka zadarmo. Úprimne, čo by mi mohol priniesť človek, ktorý robí niečo, čo nič nestojí? Robiť zadarmo znamená, že jej čas a energia a skúsenosti sú hodné ceny nula eur. Nie je ideálne si takto budovať meno.

lelelienka
28. nov 2024

@melanta ok, neberiem ti nazor, len ho nezdielam 😉 Z popisu mam totiz pocit, ze autorka nevie velmi ani co by presne chcela a ide len skusat v malom ci to vyjde, tipujem ze nema nejaku vysoko specializovanu oblast ktora by este nebola na trhu, takze tam si naozaj komunitu vybuduje tazko, ak neponukne nieco extra a nikto asi nekupi macku vo vreci, najma dnes ked je tychto online produktov extremne mnozstvo. Mne by napriklad nestalo za to si vybavit zivnost keby som nemala aspon trochu predstavu, ci bude zaujem a ako inak to vopred zistit. (Samozrejme myslim zivnost popri zamestnani, na materskej alebo proste ked clovek ma nejaky iny prijem a nie je odkazany len na tu pripadnu zivnost) Ja som tiez akurat vo faze, ked sa z hobby stava (male) podnikanie a to len preto, ze ludia si ziadaju, na zaklade niecoho, co bolo zdarma na webe. Takze preco nie 😉

wagea
28. nov 2024

a ja ti ešte k tomu odporučím hneď od začiatku komunikovať všetko s účtovníčkou, pretože často potom riešime napríklad ,,neskoré" registrácie z dôvodu 7a, dodanenie niektorých služieb atď....