Dobrý deň prajem, chcela by som vedieť váš názor ohľadom odkúpenia s.r.o. v ktorej pracujem. Nemám sa s kým poradiť,preto píšem túto, lebo tu rada chodím a viem,že sa niekto nájde a povie svoj názor. Jedná sa o firmu, ktorá poskytuje poradenstvo a vypracováva potrebné dokumenty pre svojich zazmluvnených klientov. Zisk firmy je v čistom 2200eur/mesiac. Cena za odkúpenie s.r.o. je 30000eur. Firma nevlastní žiaden hmotný majetok (iba 2 počítače a 2 pracovné stoly, 2 stoličky a dokumenty ktoré sme rokmi vypracovali našim klientom). Nachádzame sa v prenajatej budove (1 miestnosť),čiže treba platiť aj podnájom cca 300eur. Ak by som firmu odkúpila, bola by som ja sama zamestnancom. Chcem sa opýtať či nemáte skúsenosť ohľadne ceny za kúpu,či 30000 eur je adekvátna cena za s.r.o. vzhľadom nato, že nemá skoro žiaden hmotný majetok?
@dzinka777 S cenou poradiť neviem, ale čo z praxe som sa už stretla, tak určite si pred kúpou prezisti na socialke a v zdravotkách ( v registri dlžníkov) či nemá daná firma akékoľvek nedoplatky ( neviem či má teraz nejakých zamestnancov, alebo v minulosti mala) v prípade že áno treba o to ponížiť kúpnu cenu firmy, ak by si o ňu aj napriek tomu mala záujem.
@sarinka2012 viem,že zadĺžená nieje,to som si už pozisťovala,ale ďakujem za radu
@dzinka777
Ja asi strelím hlúpu sumu 😄 lebo neviem adekvátne ohodnotiť takú spoločnosť, sme v úplne inom odvetví a zisky záležia iba na nás bez ohľadu na to, pod akou spoločnosťou sme....
Ale ja osobne by som mu nedala asi ani viac ako 5 tis. Vlastne keď dáš svoje imanie 3 tis napríklad môžeš si založiť svoju spoločnosť a jeho dva počítače nepotrebuješ. Ak si dobrá, zoženieš si klientov.
Lebo sa pokojne môže stať, že ti klientela padne, ty si vezmeš úver (alebo možno aj máš 30tis v hotovosti), zisk žiaden, nájom a pôžičku treba platiť. Aby si sa nedostala do zbytočných problémov.
Ale ešte raz opakujem.
Zisk 2000tis mesačne je podľa mňa slabý zárobok na to, na koľko si ju ohodnotil aktuálny majiteľ
@blontimka aj nad tým som rozmýšľala,ale sú tu aj určité negatíva,ktoré nechcem rozoberať,lebo by som písala romány,pre mňa by bolo lepšie odkúpiť a fungovať ďalej,ale nie za takú cenu,ale už rozmýšľam aj nad tou možnosťou si spraviť svoju s.r.o.len som chcela vedieť váš názor či to nieje prehnaná cena
@dzinka777 tam nejde ani tak o majetok ale že preberieš zazmluvnených klientov, čiže nerozbiehaš niečo nové....na tvojom mieste keďže tam pracuješ skús osloviť majiteľov firiem ktorým poskytujete poradenstvo a vypracovávaš zmluvy s ponukou o spoluprácu s tebou(či už by si si založila živnosť alebo s.r.o.). Tým že firma sa predáva, môžu partneri ukončiť zmluvu, čiže mala by si klientelu a ľahko si prenajmeš priestor a založíš vlastnú firmu....+ môžeš dať aj nižšiu cenu aby prešli k tebe...Záleží koľko má firma zamestnancov a koľkí vedia robiť tvoju prácu....rovnako či aj všetci zamestnanci chcú ostať vo firme aj s novým majiteľom...záleží od toho aké poradensvo a zmluvy robíte ak ide o niečo špecifické - firma bez zamesntancov ktorí to ovládajú je novému majiteľovi na nič.....
@dzinka777 ak by si odkupovala firmu, daj si do zmluvy formulku že firma nemá žiadne pohľadávky alebo dlžoby...zmluvu by som dala pozrieť notárovi alebo právnikovi aby si nekúpila firmu a zrazu sa objaví pohľadávka o ktorej si netušila(napr.zmluva o pôžičke od súkromnej osoby alebo nebankovky o ktorej si ani netušila)....Lebo kúpou preberáš všetky pohľadávky aj záväzky....
@nika3136 ja som si vravela že takých 10000, max. 15000 mu dám (to mám splatené za pol roka),ale viac nie,a včera prišiel za mnou s touto prehnanou cenou. pozerala som sa na nete, s.r.o. sa dá založiť rýchlo a urobia to aj za mňa.otvorili ste mi oči,za takú cenu neodkupujem, skúsim sa ešte dohodnúť s ním a keď nič tak si založím svoju, väčšina klientov by ku mne určite prestúpili.
@mogaa ďakujem za rady, firma nemá žiadne pohľadávky určite,lebo vo firme pracujem iba ja a môj šéf s ktorým sme mali doposiaľ pekný vzťah a všetko prechádzalo mojimi rukami, takže o všetkom viem. On sa dá povedať že v robote trávil čas na nete,do roboty chodil len aby sa nepovedalo,ináč všetko som robila ja.Ale ak by som odkúpila,určite na tom budem trvať,aby to bolo v zmluve,vďaka
@dzinka777 skôr sa sním dohodni na menšej cene toto je prestrelené, to nemá ani až tak veľké obraty, pri tejto cene sa to neoplatí
Ja som raz čítala, že kúpna cena firmy je 7-10 násobok jej ročného zisku. Vaša firma zarobí ročne v čistom 26 400... Takže on ju predáva de facto za cenu ročného zisku a právnici mu radia predať ju za dvojnásobok. No, asi sa jej majiteľ chce veľmi zbaviť, keď ju predáva tak lacno...
Nasla som príklad na nete (pre fiktivnu firmu) - výpočet je cez vzorec EBITDA - výpočet na základe účtovných výkazov (za rok): hospodársky výsledok (265.000), daň z príjmov (115.000), nákladové úroky (70.000),odpisy stálych aktív (250.000) - všetko sa to scita, výsledná suma je 700.000€- predaj spoločnosti sa dohodol na 7,5 násobok účtovnej hodnoty EBITDA, teda na 5.250.000€
Tu hovoríme o veľkej firme, ale mechanizmus by mal platiť všade rovnako. Takže by som veľmi nespekulovala ohľadne ceny, keď majiteľ chce predať svoju firmu za cenu jej ročného zisku 😉😉😉 (Slováci by očividne chceli všetko zadarmo, preto sa nám darí tak, ako sa nám darí)
@dzinka777 inak ak by si si zakladala vlastnú firmu, zvluvy a dokumentáciu ktorú požívate teraz trochu pozmeň - aby to nebolo brané ako krádež "duševného vlastníctva"(neviem presný názov)...Myslím že by sa ti to oplatilo aj kúpiť keďže zisk je slušný(ide o čistý zisk) - v nákladoch sú platy teba aj majiteľa, prenájom, prevádzkové náklady...k cene sa neviem vyjadriť, v podstate prácu ovládate obaja, nakoniec môže urobiť aj to, že ty si založíš vlastnú firmu, on si v terajšej niekoho zamestná a všetko ho naučí plat mu pôjde ako doteraz a on nemusí ani chodiť do práce...polož si otázku či by vaši klienti prešli k tebe aj keby terajší majiteľ firmu nepredal....
Nevenujem sa kupovaniu firiem, musela som si to vygooglit, ale myslím, že to každý priemerne inteligentný človek zvládne a nebude tu strieľať, že za firmu, ktorá zarobí mesacne 2200€ dá majiteľovi 5000€... Omg...
Ale áno, môžeš si založiť vlastnú s.r.o.cku a nemusíš kupovať tu jeho, keď ti to príde veľa. Ale budeš si musieť vybudovať vlastnu značku, vlastne systémy, účtovníctvo, marketing, IT podporu atď atď... Rozmysli si, čo sa ti viac oplatí
@elementissa ale zisk firmy neznamená príjem firmy....to je len čistý zisk(v tom sú už všetky náklady ako prenájom, plat zamestnanca a aj plat majiteľa(ak je vedený ako zamestnanec)
Vobec si nemyslim ze to je vela. Preco by malo? Ved ked si firmu vybudoval a ziskal viacero klientov tak ti to teraz da pekne na podnose a ty budes mat kazdy mesiac ako pises 2200€. Ak sa ti to zda vela tak si zaloz vlastnu firmu a zacni odznova- aj tak budes potrebovat vlastny kapital a budovat vlastne meno co ta bude stat rovnako usilie.
dievčence tak som sa poriadne zle vyjadrila,ešte že mi otvárate oči. tých 2200 eur to je aj s mojim platom. Firma má zisk 4000eur/mesiac,keď odrátam odvody,prenájom, účtovníčku, farby do tlačiarní a pod, zostane mi 2200 eur - ale tu nie je odrátaný môj plat (brala som to tak,že ten zisk je akože moja výplata).
@dzinka777 ono aby si vedela do čoho ideš - trebalo by ti účtovníčku a účtovné výkazy.....lebo ak tých 2200 je tvoj plat tak potom nič moc(treba rátať aj odvody - zo superhrubej mzdy, lebo nielen zamenstanec platí zo mzdy odvody ale z jeho platu aj zamestnávateľ....výkazy sa robia vždy tak aby bol zisk čo najnižší aby sa neplatili vysoké dane...teba by skôr mal zaujímať celkový príjem firmy.....pozrieť si náklady a výnosy....
síce skúsenosť osobnú akože nemám, ale už len keď sa nad tým zamyslím tak sa mi to zdá veľa, nedá sa s tou cenou niečo robiť??