Som studentka, snazim sa najst si brigadu uz od juna. Pred tym som 4 roky brigadovala v restauracii kde prisiel novy majitel a vyhodil vsetkych brigadnikov, ze tam chce iba trvalych zamestnancov. Vytvorila som zivotopis, aj by som ho sem dala ale nechcem tu vsetko osobne zverejnovat, ale v skratke mam tam napisane ze som skoncila gymnazium, teraz som na vysokej skole, ovladam plynule 3 jazyky, 4 roky som brigadovala v gastre a pred tym v sklade. Poslala som zivotopis na rozve miesta, no odpisali bud len tolko ze sa na zaklade zivotopisu rozhodli dalej nespolupracovat alebo ma pozvali na pohovor ale tam to tie skoncilo. Na pohovore som bola dva krat, na jednom som totalne pohorela pretoze na mna manazerka zacala z nicoho nic hovorit po anglicky a pytat sa otazky na ktore neviem odpovedat pomaly ani po slovensky (napr. co by sa muselo stat aby sa svet zmenil a aby boli ludia k sebe lepsi), chcela odomna asi nejake zlozite filozoficke odpovede na ktore som nebola pripravena na pohovor pre casnicku. No a na tom druhom pohovore ani neviem naco ma tam zavolali kedze mi sefka zacala hned zo zaciatku rozpravat o tom ze podla nej ako studentka prava si nemam co hladat brigadu lebo to nebudem stihat pri skole. Poslala som zivotopis aj do retazcovych obchodov ako napr tesco, odpisali mi ze mi vedia dat brigadu ale az od decembra. Som z toho trochu sklamana. Premyslam v com moze byt problem. Ci je nieco v mojom zivotopise co neradi citaju? Alebo je teraz situacia s brigadami takato biedna?
@anjelicek26 no hovorim plynule😀ale plynule hovorim aj po slovensky a odpoved na tieto dve otazky som nenasla do teraz a vyslovit by som ich nevedela teda ani po slovensky pretoze nemam najmensieho tusenia. A zavolat cloveka na pohovor na to aby presviedcala cloveka na co ma cas a na co nie mi pride tiez od veci. Nehladala by som brigadu keby som vedela ze na nu nemam cas ved som brigadovala cely cas popri skole.
@anjelicek26 zle si ju pochopila, aj keby si ty vedela plynule japonsky neviem ci by si sa vedela vyjadriť k jadrovej fúzii alebo politickej situácie v Uzbekistanu...tu nejde o jazyk ale o tému a znalosti k nej
@ptvw tak ja neviem, nevediet odpovedat v anglictine na otazky - co by sa muselo stat aby sa svet zmenil a aby boli ludia k sebe lepsi a politicka situacia v Uzbekistane su trosku ine levely... podla mna si tam s prsta uplne normalne mohla nieco vycucat 😅
Autorka, teraz stoja full time job a nie este brigadnici. Konci uhorkova sezona. Od septembra bude lepsie.
@anjelicek26
Ale no...nikde nenapísala, že nevedela zaťať po anglicky.
A pri každej VŠ sa dá pracovať, je to len otázka organizácie vlastného času.
A snáď by to dáma, ktorá viedla pohovor, mohla nechať na uchádzačku, veď predsa videla životopis, tak ju ani nemusela volať na pohovor, keď jej chcela dávať výchovné prednášky.
@autorka Držím palce, nech sa nájde zamestnávateľ, ktorý ocení tvoje kvality, hlavne to nevzdávaj!
@anjelicek26 a ty vies odpoved na otazku, ktoru polozili autorke? Pretoze ani ja na to odpovedat neviem. A pytat sa taku hlupost pri uchadzani sa o BRIGADU na CASNICKU ! Je trochu cez...
@terina25 ved toto ze netusim naco jej to bolo. Prislo mi to ako keby ma schvalne chcela odplasit. Uz aj na to som pomyslela ze mozno to miesto bolo uz davno obsadene len trebalo nieco vymysliet lebo to bolo velmi odveci.
@beata_k toto je pravda, mám kamosku na HR v jednej veľmi veľkej firme a pocula som ju ako hovorí kolegovi (zrejme nejakému manažérovi), že nebude teraz vypisovat žiadne pozície, že ľudia sú pri vode, že nikto teraz neriesi hľadanie prace, že už pockaju do septembra (bola prva polovica augusta). Ale celkovo bolo asi malo ponúk, zo zaujímavosti som si pozerala nejaké pracovne ponuky, že by som možno išla vyskusat aj niečo nove a velmi rýchlo boli obsadené, ani som si nestihla napisat zivotopis a už boli 3 dosť dobre pracovne ponuky vymazane🤣🤣
Odpoved na otazku co by sa muselo stat:
Jedlo a peniaze by sa museli prerozdelit medzi staty, tym by sa naplnala zakladna potreba jedlo,spanok a teplo a ludia by sa zameriavali na uspokojenie inych potrieb… a sla by som dalej rozvijat tuto bullshit otazku😂hocico si si mohla vymyslet slo len o reakciu na blbu otazku…
Nebola to nejaka podpora-customer service alebo infolinka pozicia?
@terina25 je to otazka na buducu pravnicku a ano, samozrejme, ze by som na nu vedela odpovedat aspon v teoretickej rovine kludne na tri strany, ved je tam milion "moznosti" zlepsenia toho, ako je to dnes ;) To je jedno, proste nezareagovala vhodne, miesto nedostala, mozno dostane dalsie... neni dovod, aby nie, zivotopis ma fajn, aj skusenosti. Len trosku sa viac ostrielat na pohovoroch.
Pokracuj v rozosielani zivotopisov. V gastre je takmer stale nedostatok casnikov, aj ich velka fluktuacia. A uz vobec najst schopneho je velmi tazke... Neverim ze nenajdes ak nebudes pokracovat. Pravdepodobne si len zrovna natrafila na "divnych" ludi.
Plus osobne zanes zivotopisy, ved na kolkych dverach napisane ze hladaju casnicku, ked ides cez velke mesta.
A odkial si?
. Managerku vobec nezaujma nejaka filozoficka uvaha a realne riesenie, ale ako rychlo v danej reci zareagujes … aj keby si jej plynule odpovedala, ze ludstvo je kompletne zle a vsetci umreme, alebo zareagovala protiotazkou. Ona potrebuje vidiet, ze vies zareagovat na hocijaku otazku a nevyvedie ta z miery. Neboj brigadu najdes ale momentalne je vsetko este v dovolenkovom mode
Ta otazka je mierena len a len na zvladanie zvlaštnych a necakanych / stresujucich situacii.. spravna odpoved je hocičo bez dlheho rozmyšlania.. ale toto na pohovore na čašničku ? Nonsens :D tiež som mal podobne sprostosti ked som na SR šiel za minimalku predavat telefony .. personalista sa tvaril, ako keby som bol na pohovore na managera googlu .. neskutoční idioti.. v zahraniči na pohovore na realneho managera sa ma dokopy nič nepytali, len ake vino by som chcel mat na stole lebo maju firemnu akciu za tyžden a kedže som prijaty, tak aj pozvany :D... Podobnych otazok budeš mat este vela..zaklad je očny kontakt, hovorit pomaly, nekivat sa a odpovedať na divne otazky prvoi vecou, ktora ta napadne. Nehovorit " ehmmmmmmmmmm, mmmmmm nooooooo, mmmmm noo jaaa by som ehmmmmm... " ..to je vždy zla odpoved :D .. radšej 5 sekund počkaj pred odpovedou v tichosti a povec ju :D ...aj ked sa ti bude zdat divna alebo nedostačujuca, oni pri divnych otazkach testuju reakciu a ci ta dokažu vystresovat
Ja si tiež hľadám od júla v BA a zatiaľ nič. Ale nevzdávam sa ;)
Ako tu píše aj drago12587, tá otázka bola položená preto aby videli ako dokážeš reagovať v nečakaných a niekedy nezmyselných situáciách. Ja by som napríklad na tú otázku odpovedal jednoducho - stačí aby sme sa na seba začali usmievať. A mala by si to 😉 Ale nenechaj sa vykoľajiť a hľadaj ďalej. Určite sa ti to podarí. A usmievaj sa 😉
Do budúcna: ak máš niekde napísané,že vieš plynule anglicky,tak by nemalo existovať,že nevieš odpovedať na otázku.Hocijaku teóriu a blbosť by si zadrela,nikto by neohodnotil,či to dáva zmysel,ale hodnotil by len to,či vieš anglicky komunikovať aj v nečakaných situáciách.A to zjavne nevies
Myslim, ze manazerka chcela vidiet, ze sa vies chytit v cudzom jazyku. Na vsetky tie typicke otazky (povedz nieco o sebe, preco chcete tuto pracu, co ocakavate od prace, od zivota, kde sa vidis o pat rokov,…) vacsina ludi daco predpripravene uz ma.
Na necakanu otazku sa ukaze, ci vedia naozaj v tom jazyku plynule komunikovat. Nejde o to, aby si dala daku hlboku odpoved, ktorou vyriesis na fleku vsetky problemy sveta.
Myslim, ze by jej stacilo, keby si z fleku presla do anglictiny ako ona a pokracovala: neviem, nikdy som nad tym tak hlboko este neuvazovala, ale je to zaujimava otazka… Vobec netusim, ako by som toto riesila…
Alebo cisto uprimne s usmevom: Tak to ste ma teraz naozaj zaskocili…
Alebo cokolvek podobne. Proste neostat mlcat ako ryba, ale aspon plynule obkecavat, ze na to odpoved, ani nazor nemas. Ked ostanes ticho, vyzera to, ze si plynula iba v konverzacii My name is… This pen is blue…
A ak to bol pohovor na casnicku v restauracii/bare, kde chodia casto zahranicni turisti, tak nechcu, aby nastala zaskocena situacia: “eee, eeeee, ja nerozumiem, can we go one time, next time…”.
Alebo si len chcela cisto overit, ze plynula anglictina nebol iba nadneseny vyraz pre stredoskolsku uroven.
Ako píšu, na tu otázku si mohla odpovedať hocičo, čo ti napadlo. Tam nešlo o nejakú správnu odpoved, ale o vyjadrenie sa v angličtine. Preto taká otvorená téma a taká otázka na ktorú nemáš dopredu pripravené a nabiflovane odpovede.
Nabudúce povedz kľudne,čo ta napadne, len nie total blbosť, úkaz že po aj vieš hovoriť.
Druha otázka, tiež staci odpovedať ako tu, že to stíhať budeš, máš to premyslene, odskúšané, nerob z toho vedu.
Nehodnot pohovorujucich. Oni maju dôvod, prečo sa ta to pýtajú a robia to tak ako vedia, nerieš to, ty tomu rozumieť nemusíš a je to i tak jedno, lebo dôležitá si v tej chvíli ty, tvoje reakcie a nie oni.
Treba počkať do septembra, s ponukami sa to rozbehne. A možno môžeš ubrať zo CV nedôležité údaje, školu len spomenúť. Pozri sa na to z druhej strany. Keby hľadám človeka do gastro, chcem niekoho so skúsenosťami a jazykom, ale ak by tam niekto zdôrazňoval a rozpisoval, co všetko študuje, aké kurzy má absolvované, na akej stáži sa zúčastnil, dokonca i super vymakaná forma CV ako vyššie na tuto pozíciu - to už by mohlo skôr odradiť.
Chod do mekaca. Tam zoberu kazdeho aj bez 3 plynulych jazykov a nebudu sa ta pytat na "svetovy mier"
Btw. Mna,skor zarazilo ze studentka prava s 3 jazykmi hlada brigadu v supermarkete alebo ako casnicka.
Tiež sa prikláňam k názoru že manažérske nešlo o tvoj názor ale o to ako vieš zareagovať. A človek ktorý ovláda jazyk by mal vedieť nejako zareagovať..
Na druhej strane prečo si ako študentka práva ovládajúca 3 jazyky hľadá prácu ako čašníčka?
V ktorom si rocniku? Zacni si hladat brigadu v oblasti prava, ziskas kontakty a cenne skusenosti uz pocas skoly a mozno aj pracu...
Neviem v akom meste hladas, ale multikina a McDonald beru stale posily. Prejdi sa cez mesto a popozeraj vyklady obchodov a kaviarni. Na mnohych su vylepene inzeraty, ktore nenajdes na profesii. Pozrela by som aj bazos, nejake sukromne upratovanie alebo gastro. Urcite si nieco najdes.
Ak si študentka práva, nestracaj čas brigádami typu sklady, Tesco, čašníčka. Normálne si pozri na nete stránky advokátskych kancelárií v meste, kde študuješ a rozposli na blint životopis, s krátkym emailom, že si študentka práva a hľadáš prácu v tejto oblasti v rámci kancelárskej výpomoci, aj ako asistentka. Je pravda, že v súčasnosti vďaka elektronizácii už asistentov tak často neberú, ale stále sú miesta, kde sa zídu. Tebe to pridá veľa, uvidíš, ako funguje taká advokacia v praxi, či pôjdeš týmto smerom aj do budúcna, alebo sa sústredis na niečo iné v oblasti práva. Ak si šikovná a zapadnes do kolektívu, možno budeš mať takto zaistenú prácu u nich aj po škole. Z bývalých asistentov-studentov sú naozaj často koncipienti. A v neposlednom rade prax, ktorú zurocis neskôr, bez ohľadu na to, či v advokácii zostaneš alebo nie. V životopise to bude lepšie vyzerať.
A musíš sa pripraviť aj na otázky typu, ktoré si dostala, vrátane tej filozofickej. Ak si budúca právnicka, tak neexistuje na to nevedieť niečo narýchlo improvizovať. Tá otázka mohla zaskočiť, na druhej strane uznaj, že zložitá nebola, len zaskočila. Už ako maturanti sme mali v angličtine nejaké prípadove štúdie, voľné diskusie so skusajucimi, a takéto otázky sa tam random vyskytli.
Pripravuješ sa na náročné povolanie, ktoré budeš musieť mať rada, mať k tomu vztah, cit, a v neposlednom rade povahu! a ktoré si vyžaduje veľa vedieť, aby si vedela zareagovať pohotovo. A k tomu musíš veľa veľa veľa čítať a čítať a študovať. A v tomto mala pravdu tá druhá, ktorá ťa od práce odhovorila. Aj keď si tiež myslím, že potom ťa na pohovor nemala vôbec volať.
Čo píšem, nemyslím v zlom, práve naopak. Sustred sa už teraz na to, čo študuješ a skúšaj hľadať prácu v tomto odbore.
Vies co namiesto toho aby si vycitala sebe, ze si zamrzla ako tululu a nevedela reagovat, tak hladas dovody preco je to chyba niekoho ineho a ako urcite to miesto bolo obsadene 🤦🏼♀️ ano lebo o miesto casnicky sa 10 ludi ide potrhat.
Dalsia vec je, ze naozaj nechapem preco si pocas studia prava hladas brigadu ako casnicka alebo rozne tomu podobne. Ved sa zamestnaj na nejakom pravnom oddeleni aspon na pomocnu administrativu alebo hocico co sa aspon oblukom priblizuje k tomu co studujes.
Je smutne, ze nevies odpovedat na otazku co by sa muselo stat, aby svet bol lepsi a ludia na seba milsi 🙈 ved sa ta nepytali na rovnicu fotosyntezy.
Ved si si sama odpovedala
- na prvom pohovore si nevedela zatat anglicky, aj ked v zivotopise pises, ze hovoris plynule
- na druhom pohovore sa ta opytala legitimnu otazku, pretoze studium prava je narocne a casto nebudes vediet vykryvat normalne pracovne hodiny samozrejme lebo skola, skusky, terminy odovzdavania
- tesco ti odpisalo, od decembra... teraz v lete smola, studenti si hladaju na leto u nich brigady pol roka a viac dopredu...
Nemyslim, ze je nejaky zasadny problem, len proste hladaj dalej...