Je nebezpečné byť psychiatrom?

13. sep 2024

Ahojte. Len ma zaujíma, ak má niekto skúsenosť, myslíte si, že byť psychiatrom je nebezpečné povolanie, ak si vezmeme do úvahy, že tam ľudia často idú nedobrovoľne, agresívni ...? Majú to na psychiatriách nejako zabezpečené ochrankou alebo si musia poradiť sami? Ďakujem za odpovede.

sisa_s
13. sep 2024

Neviem, ako to maju zabezpecene v nemocnici presne na oddeleni, ale spoluziacka po roku a pol menila odbor, lebo ju dvaja pacienti prenasledovali, necitila sa bezpecne...

belle_vie
13. sep 2024

Podla mna to nie je uplne tak, ako si predstavujes. Devivu cast pacientov predstavuju ludia s mentalnou retardaciou, depresiou, panockymi atakmi, uzkostami. Vacsina nemusi byt vobec nebezpecna. Nebezpecnych bud nadopuju liekmi, pripadne aj priviazu. A lekar zasa s tymi pacientami tolko nie je.
Pokial viem, na psychiatrii maju preferenciu na zdravornych bratov a sanitarov, ti problemovych pacientov podrzia.

bublinka1426
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
majamat
13. sep 2024

nemam ten pocit. pracujem s takymi ludmi a teda som v kontakte aj so psychiatrami, nemyslim si, ze by mali nejaky problem. skor ej problem pracovat s akutnymi stavmi, ci agresivnymi ludmi na oddeleni, co je s nimi v kontakte castokrat skor sestra ako lekar. pripadne iny - nizsi zdrav. pracovnik.
aj takyto ludia maju k lekarovi ine spravanie ako pri ostatnych zdravotnikoch. lekara viac beru, ako sestru, ci osetrovatelov.

macka_96
13. sep 2024

No u nás v meste co je Psychiatricka poznám ju si pamätám ze raz nakupovala u nás v obchode. Došla a vravela ze ma pocit ze ju prenasleduje jeden z pacientov kvôli liekom . už mu nemohla ďalej predpisovať lieky a on bol na nich zavysli. a vtrhol do obchodu a robil problemy chcel ju napadnúť. sme museli políciu volať. ale tak nemusí to tak byt u každého 🙂

autor
13. sep 2024

@sisa_s To znie hrozne. Nevieš prečo ju prenasledovali? Dali jej potom pokoj?

autor
13. sep 2024

@belle_vie Chápem… ja som sa pýtala len práve na tých agresívnych, že ako to tam majú s takými poriešené.

autor
13. sep 2024

@majamat Ďakujem za skúsenosť.🙂

autor
13. sep 2024

@macka_96 Tak to je tiež strašné.🫣

sisa_s
13. sep 2024

Neviem detaily, nemohla rozpravat o dg pacientoch, ale viem, ze to riesila aj s policiou a isla pracovat do ineho mesta

zuzinka888
13. sep 2024

Tak viac tazke to maju zdravktne sestry a osetrovatelia na oddeleni. Mimo sedenia s pacientom lekar takmer nikdy nie je s pacientom sam a uz vobec nie ak je agresivny. Ale je to urcite narocne podobne ako to maju narocne zachranari na zachranke- ti by tiez vedeli rozpravat. A hlavne zeny lekarky ci zdravotnicky.

janetinka27
13. sep 2024

Ahoj, mam tri kamaratky, ktore ochoreli. Jedna bola v najhorsich stavoch skor pasivna a skromna. Druha trpela utkvelymi predstavami, ze jej/im niekto skodi, ale bola velmi mila, len o tych svojich predstavach dookola rozpravala. Tretia bola velmi rozrusena a celkovo jej trvalo najhorsie obdobie denne niekolko rokov , bolo to velmi narocne prezit kazdy den a s nou sa nijako nedalo vydrzat (o to horsie jej bolo vydrzat samej so sebou vo dne aj v noci) a ta dokazala znicit aj psychiatricku, ktora ju uz musela vyhadzovat a dost bojovali. A teda nenicila iba psychiatricku, ale kazdeho cloveka od ktoreho ocakavala ulavu, no ulava neprichadzala a ludia zostavali z nej vyzmykani.

autor
13. sep 2024

@zuzinka888 Chápem, myslela som samozrejme tak celkovo na personál na takom oddelení, nie len lekárov, len som sa nie dobre vyjadrila.

tiika
13. sep 2024

Väčšinou ľudí dopujú liekmi, v akútnom prípade pichnu injekciu, priviažu či dajú do klietky a stáva da, že volajú aj policajtov, aby ich držali (ak si pacient odmieta dať lieky či nechať pichnut tu injekciu na ukľudnenie)

bloger
13. sep 2024

Nepovedal by som, že nebezpečné. Rozhodne je to ale náročné povolanie. S útokmi sa stretávajú aj na úrgentných príjmoch. Veľa krát žiaľ aj záchranná služba.

majamat
13. sep 2024

@bloger nielen tam. samozrejme tam je to castejsie. inde menej caste, aj v DSS, aj na oddeleniach su agresivni ludia.

bielavila
13. sep 2024

Kamoska robila sestru na psychiatrii a teda co nam oba rozoravala za pribehy mi mraz po chrbte behal, akoze byt psychiatrom neni podla mna vyslovene nebezpecne, su aj nebezpecnejsie povolania, ale urcite je to narocne povolanie ale nebezpecnejsie to je pre tie sestry co sa pacintov staraju, tieto zeny su hrdinky

zuzuliennka1
13. sep 2024

o nic menej ako napr. urazovym chirurgom, alebo porodnikom,.. agresivni pacienti sa najdu vsade a lekari, co sluzia na centralnom prijme/pohotovosti nocne sluzby, by ti vedeli rozpravat
a take zdravotne sestry, ktore tymto lekarom na nocnych sluzbach asistuju, je kapitola sama o sebe, no a tiez zachranari v sanitkach, ktorych volaju ku kadejakym pripadom.
psychiatri su z tejto skupiny lekarov este podla mna ti relativne najviac v pohode