Manžel je PN na pracovnom úraze, viem že má nárok na nemocenské a úrazové od sociálnej posiťovne a potom po skončení pracovného úrazu na bolestné, ktoré tiež vypláca sociálna posiťovna. Zaujmalo by ma, ale či má nárok na doplatenie do výšky priemerneho zárobku od zamestnávateľa? Keďže na socialnej poisťovni nám povedali, že spolu s urazovým poistením to bude len 80ˇ% jeho mzdy. Ďakujem za odpovede
@jkhkf dobry vecer vidim ze ste tu davali prispevok o uraze mam par otazok ak mozem ....manzel je mal pracovny uraz ktory bol hned zapisany poskodenia su ....piaty zlomeny prst plus.otrhnuty necht a aj zosivali stvrty palec je amputovany jeden clanok prsta a zosivany ...teraz je na pn chces sa.spytat naco ma narok osobnu poistku otvorenu nemal ....chcem vlastne vediet ci ma narok na plny plat plus pn ci mu bude vyplatena a ci ma narok aj na bolestne ak ma pn len na 21 dni dakujem vopred
@lenkamatus1989 uz si presne nepamätam ako to bolo bolo to dávno, ale sociálka mu bude ak je uraz hlasený ako pracovný platiť cca 80% z jeho priemerneho platu, a samorejme po roku má nárok na bolestné, to je z poľadu sociálky, ak mal pracovn uraz a firma má aj kolektívnu zmluvu, ktorá môže takéto prípady ohodnotiť a doplatiť alebo vyplácať nejakú dávku ale to musia mať dohodnuté v KZ
Pokial nemaju kolektivnou zmluvou upravene podmienky tak nie nema. Ak si plati urazove poistenie este si moze uplatnit aj tu-zalezi ake tam mate podmienky na poistne plnenie samozrejme. Pracovny uraz v pripade, ze su dodrzane vsetky bezpecnostne predpisy zo strany zamestnanca aj zamestnavatela, vznikaju neopatrnostou a za to zamestnavatel zodpovednost nenesie. Okrem toho pri kazdom prac. uraze je spisany zaznam s bezpecnostnym technikom-len v pripade, ze pochybil zamastnavatel moze si manzel uplatnit nahradu skody na obciansko pravnom sude