Je možné vybrať dovolenku pred podaním výpovede?

oblivian
13. feb 2024

Dnes mi pretiekol pohar trpezlivosti: riaditeľka ma už dlhe mesiace sikanuje, robí všetko co pada pod bossing, nezvladam to. Chcem dat výpoveď, len neviem, ako mám riešiť situáciu. Na mojej pozicii som od 09/2022.
Najradsej by som už zajtra neisla do prace.
Ako mám riešiť výpoveď? K akemu datumu, keď mám este aj zvysne dovolenky?...a kolko dni si môžem vybrať z tých zvysnych 44 (pracujem v skolstve)? Co by bolo pre mňa najvyhodnejsie (s tým, že ak sa dá, nechcem byť v práci už ani 1 den)...?

monsterablue
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
lilianka28
13. feb 2024

@oblivian Skončenie PP dohodou, kde sa dohodnes na konkrétnom dátume, no nemusia s tým súhlasiť. Potom jedine klasická výpoveď s výpovednou dobou. Dovolenku nemusíš vyčerpať, pri skončení PP ti jej zostatok musia preplatiť.
Ak si na tom zle po psychickej stránke, tak choď na PN, v prípade že ti nepodpíšu dohodou.

majkamasar
13. feb 2024

@oblivian ak je to nova dovolenka tak 45:12mesiacov. Vyjde ti kolko mas narok na mesiac a jeden den si uz adi vybrala ked pises ze mas 44. A urcite tam mas 2mesac u vypovednu lehotu. Ale da sa ist prec aj ked das vypoved dohodou, ale musi ti to riaditelka podpisat.

monsterablue
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
majkamasar
13. feb 2024

@monsterablue ja tiez pracujem v skolstve a kazdy ma 45 dni. Plus som tiez som nedavno menila misto a davala som vypoved dohodou.

chrobak7
13. feb 2024

@majkamasar Ľudia, výpoveď dohodou NEEXISTUJE!!!

Buď sa zamestnanec DOHODNE so zamestnávateľom na skončení pracovného pomeru, alebo ak sa nedohodnú, tak zamestnanec má možnosť dať VÝPOVEĎ s výpovednou dobou (zvyčajne mesiac alebo 2 mesiace v závislosti od toho, koľko u daného zamestnávateľa odpracoval).

monsterablue
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
oblivian
autor
14. feb 2024

Neviem, čo mám robiť, lebo tá šikana je skoro každodenná a cítim sa z toho veľmi zle, nedokazem sa branit, lebo každá situácia je otočená proti mne, riaditeľka mi za niečo vynada, ja sa snažím odpovedať slušne a s kľudom a ona mi po 1 slove skočí do reči a vysvetli si to po svojom a stále hovorí, že vytváram konflikty. Podľa mňa má narcisticku povahu a ja som jej obeť teraz... Ale ja už ani jest neviem kvôli stresu a aj moja práca nie je taká, akú by som si predstavovala, keďže nemám chuť nič robiť, keď akože robím všetko zle...
Ale čo teraz... ist na PN pri dvoch malých deťoch, ktoré treba nosiť do/z školy a škôlky + na ďalšie ich aktivity sa ki asi neoplati... Podať výpoveď alebo skúsiť ukončiť prac.pomer dohodou ku 1.3.2024 a na zvyšok februára si vybrať dovolenku? Len neviem, či mám vôbec toľko dní...

lilianka28
14. feb 2024

@oblivian Nárok na dovolenku si vieš vypočítať aj sama. Tvoj ročný nárok:12xpocet odpracovaných mesiacov. Neviem či ti ostala ešte nejaká dovolenka z roku 2023, ak áno, tak ten zostatok pripočítať.
Ale pozor! Pokiaľ neodpracujes v roku 60 dní, nárok na dovolenku nevzniká. Potom je nárok len za odpracované dni v dĺžke jednej dvanástiny dovolenky za kalendárny rok za každých 21 odpracovaných dní.

wagea
14. feb 2024

Skončenie PP dohodou alebo dať výpoveď + výpovedná doba. Čerpanie dovolenky v celom rozsahu určuje zamestnávateľ. Buď ju do skončenia PP vyčerpáš alebo ti zostatok preplatia pri skončení PP. Ak skončíš v priebehu roka 2024, nebudeš mať plný nárok na dovolenku. Budeš mať nárok na jej pomernú časť alebo na dovolenku za odpracované dni. Záleží na dátume, ku ktorému sa PP skončí.