Je možné učiť na 2hom stupni alebo strednej škole a externe študovať Mgr.?
Ďakujem
@barka1 to, ze nema mgr., neznamena, ze je bez vzdelania... Moze byt ing, ucit napr.matematiku a popri tom si dostudovat PDS.
@annevoight môžeš pri ekonomických predmetoch, ak máš ekonomické vzdelanie, alebo ak máš co ja viem štátnicu z jazyka ale nie pedagogickú VŠ, musíš si dorobiť to minimum. Tuším 2 rocne to je. Ak máš napr.politologiu, predpokladám, že matiku ci chémiu učiť nemôžeš.
@annevoight nie...musis mat druhy stupen vs studia..
Môžeš, napr predmety ako ekonomika, informatika, matematika… musíš mat vs z danej oblasti. Dorobis si potom ped. minimum.
@annevoight Máš druhý stupeň Ing? Alebo si len s maturitou? Ak lrn maturita alebo Bc., tak učiť nemôžeš. Ak máš Ing., tak DPŠ a učíš len predmety, z ktorých máš štátnu skúšku a popri tom môžeš študovať čo chceš.
@lucia147852 Nie, nemôže, ak nemá z tých predmetov štátnu skúšku.
@zuzanockamt však logicky, keď je ing z ekonomickej univerzity v odbore manažment, tak má štátnicu z manažmentu. Môže učiť manažment a nie slovenčinu alebo matematiku.
@lucia147852 A kde bude ten menežment učiť? Možno pár hodín na SŠ. Uplatnenie o ničom.
@annevoight moja skúsenosť - učila som fyziku na gymnáziu na skrátený úväzok popri dennom Mgr. štúdiu a nemal s tým problém nikto, dokonca ani školská inšpekcia, ktorá u nás na škole bola. Mala som predsa už bakalársku štátnicu z predmetu, ktorý som učila.
Fyziku takto popri dennom štúdiu učia aj moji kamaráti, lebo učiteľov fyziky je strašne málo a školy sú vôbec radi, keď zoženú nejakého ochotného študenta... V Prahe sú na tom tak zle, že fyziku na školách učia už druháci na bc. stupni.
Neviem, aká situácia by bola s inými predmetmi, ale minimálne s prírodnými vedami je to také zlé, že učiť môže aj študent, lebo má stále viac odborných vedomostí, ako telocvikár, slovenčinár alebo niekto, kto okolo danej vedy ani nešiel. A didaktickej stránke sa dá naučiť aj praxou, a zároveň didaktické predmety má študent Mgr. aj na VŠ, takže aspoň má čerstvú inšpiráciu na prácu so žiakmi 🙂
@zuzanockamt áno napr na OA. Nehovoriac o tom, že z ekonomickej univerzity nemáš štátnicu len z jedného predmetu. Mna učila takto učiteľka, ekonomiku, účtovníctvo, manažment a techniku obchodu. Robila na škole plny úväzok
@lucia147852 Áno, je to možné.
@letfenixa U nás je teraz dosť inzerátov aj na bio,chem. A o matike ani nehovorím.
@zuzanockamt bio s che chodia stále žiadosti. Áno, aj matikari chýbajú.
Myslim, ze v ramci vied ako matematika, chemia atd moze, tam ide o rozsah vzdelania a dorobi sa len ta pedagogicka cast. Aspon tak to mala moja mama, spravila tu pedagogicku cast potom. Nakolko vtedy sa to nedalo inak. Tiez zalezi aku mas tu povodnu aprobaciu. Je Dost velky nedostatok ucitelov, takze je mozne, ze to povolia aj takto.
Učiteľov je nedostatok v niektorých regiónoch, takže áno, niekde ta zamestnajú, keďže nemajú na vyber z iných uchádzačov. Ja poznám hneď dve študentky 4 ročníka čo učia na ZS, MAT a CHE.
@zuzana76 iba matematika a chémia alebo môže byť aj angličtina so slovenčinou? Či to nie?
@annevoight zavisi podla dopytu, ak riaditelka nezozenie slovencinara a anglictinara vystudovaneho, prijme aj studenta, ale skor chybaju ucitelia predmetov matematika, chemia, fyzika, informatika
@annevoight napr. ak sa stane, ze riaditelke vypadne slovencinar, alebo anglictinar pocas sk. roka, dlhodoba PN, tehotenstvo a PN, vypoved rychla a rozviazanie pracovneho pomeru a sk. rok bezi, riaditel len tak nenajde vystudovaneho nezamestnaneho slovencinara ci anglictinara, tak ano, prijme aj studenta
ono, totiz uz ani dochodkyne ucitelky nechcu ucit a mnohe idu radsej do predcasneho dochodku, nie ako kedysi, ze ucil ucitel aj 5 rokov v dochodku, kedysi pred 20 rokmi bezne. Ziaci boli kludní, ucitel prisiel, oducil, ako dochodca nebol zvacsa uz ani triedny. Dnes nehrozi, poznam viacere ucitelky, co radsej isli do predcasneho dochodku a potom isli robit nieco uplne ine: praca v cest. kancelarii, predavacka umeleckych predmetov. Este sa citili na to, ze chcu pracovat, ale uz nie ucit v skole.
samozrejme mozno niekde v malom mestecku, na malej skole, dobry mily kolektiv, malo ziakov, tak tam mozno aj ta dochodkyna sa drzi, ale vo velkych mestach uz asi nie. Tam si najde aj pracu v inom odbore a ide radsej tam ako stracat nervy v skolstve.
@zuzana76 ďakujem za info. Ste milá.
@annevoight dufam, že nie...že snad nikto nezamestna človeka bez vzdelania ako učitela...