Žienky, mám ukončenú VŠ strojnícku. Následne som si dorobila inžiniersku pedagogiku. Čoskoro mi končí materská. Rada by som šla učiť. Ale až teraz mám potvrdené, že okrem environmentálnych a strojárskych predmetov na SOŠ učiť nemôžem nič iné. Vedela som, že sa to viaže na štátnicové predmety, len nám bolo povedané, že základ je dohoda s riaditeľom školy a dá sa učiť aj iné. To ale nie je pravda. ☹ Enviro predmety na SŠ sú ojedinelé. Naozaj sa dá aprobácia získať len v ZA, BB a BA? Pri troch malých deťoch to nedám ani externe. ☹
Vďaka za každú radu.
@deti95060810 Nie...
@kristinka86 Pozri si rozširujúce štúdium na Prešovskej univerzite a na Prírodovedeckej fakulte v Košiciach tam otvárali niekedy matematiku a fyziku
@deti95060810 nie, môže učiť len to, z čoho má štátnu skúšku
@deti95060810 nie je to pedagogické minimum. Je to pedagogika pre inžinierov viažúca sa len na predmety štátnej skúšky a im podobné. Osobne som bola v tom, že nakoľko celá strojarina je o matike, tak budem môcť učiť aj tú. Ale náš riaditeľ to overoval na Ministerstve a veru nemôžem. ☹ Chcela som učiť matiku na ZŠ, nie na SŠ. Teraz by som potrebovala všetko prevetrať, ale mňa matika bavila a nemala som s ňou problém ani na vysokej, takže by som sa do toho určite dostala. 🙂
@annazozelenehodomu1 zatiaľ som pozerala len zbežne a našla som, že tam síce meniť aprobáciu človek môže, ale musí mať vyštudovanú práve pedagogiku, nie strojarinu. :( V ZA je to presne tak, že tam sa dá aj matika dorobiť, či SJ, geografia, atď. pre inžinierov. Ak by si náhodou mala nejaké bližšie info - ako to prebieha a či sa vôbec dá, kľudne aj súkromne. Ďakujem veľmi pekne.
Ahoj Kikuš, ja idem presne teraz kvôli tomu od septembra do školy do Prešova, dva roky, externé, len soboty sa chodí. Ale žiaľ dá sa to urobiť iba po Tom čo máš výšku pedagogického smeru alebo sociálnu prácu ako mám ja. Žial je to tak ako píšeš že môžeš učiť iba dane predmety a riaditelia neradi robia ústupky. Ani keď si urobíš pedagogické minimum to pre teba nič nerieši. Môžeš jedine ozaj ísť nanovo zrobit si elementárnu a predškolskú, resp prvý stupeň, ale to je všetko minimálne 3,4 roky.
@pininka1 už som teraz pozerala..Tak tá matika sa dá dorobiť za 4semestre v PO a za 5semestrov v KE. 🙂
Je tam jasne písané: a) Požadovaný ukončený druhý stupeň vysokoškolského štúdia v učiteľských študijných programoch
b) Ukončený druhý stupeň vysokoškolského štúdia v neučiteľských študijných programoch
prírodovedného a technického zamerania, s dokladovaním absolvovania doplňujúceho pedagogického
štúdia.
Teda, ten bod "b" spĺňam. Mám techniku VŠ a DPŠ k tomu. 🙂 Už len musím zistiť, do kedy sa podávajú prihlášky. Snáď je ešte čas. Musím to nechať ešte deň-dva utriasť v hlave. 🙂
@kristinka86 držím ti palce, ja tiež verím že to dáme s troma detmi, snáď ma neporazí. U nás sa mala podávať prihláška do 30.5 ale nakoniec to ešte o mesiac predĺžili.
@pininka1 ja som na tom tak isto.. Tiež doma tri deti. 😀 A najmenšiu mi berú len na pol dňa do škôlky. 🙂 Skúsim zajtra prezistiť, či je ešte čas podať. Držím tiež palce. Môžeme potom aj súkromne popísať, ak chceš. 😀
@kristinka86 jasné, ale pamätáš si ma, že sme boli v rovnakom termíne, tvoj najstarší a môj prostredný sa narodili v septembri 2011. Jonasko.
@pininka1 neblaaaaaaazni. 😅😅😅 Jankaaaa... Rozpravkove dieta si budem pamatat navzdy. 😉
@kristinka86 mala som na rozsirujucom spoluziacku co mala tiez ing - mohla ucit biologiu a veci okolo na SŠ, na ZŠ jej to neplatilo a musela koli tomu absolvovat rozsirujuce studium Biologie, Niektori vyucujuci/skusajuci jej vysli aspon tak v ustrety, ze ak mala danu skusku absolvovanu na predchadzajucej VS uznali jej to, takze presla s nami prednaskami a skusku zapisali
@kristinka86 hehe, no a dnes má vlasy ako Hamšík, lebo veď futbalista....
A ruky hore, kto si tam robil rozsirujuce studium matiky. 😅 Je to extremne narocne? Poda niekto viac info? 😊
@pininka1 prelustrovala som tu matiku a okrem toho, ze ju otvaraju som nenasla nic o prihlaskach. ☹ Pisala som im pred obedom. Odpoved este ziadna...
@tecko28 ty si si robila biológiu?ak áno kde?
@jahodka1155 ano, UKF Nitra
@kristinka86 ja som volala priamo na študijné a všetko mi pani povedala a vysvetlila. Skús možno skôr sa takto dopátras.
@tecko28 dá sa to zvládnuť pri deťoch a práci?
@jahodka1155 ja som zacinala bezdetna, skoncila som s dietatom, rodila som po 2 rocniku, na rok som mala prerusene. Spoluziacka mala 2 deti. Skoncili sme uspesne vsetci. Ked sa chce vsetko sa zvladne, treba mat motivaciu 🙂
inžinierska pedagogika? to máš na mysli pedagogické minimum? Myslím že takú matiku, fyziku by si na strednej škole zvládla...