Dobrý deň, dá sa brigádovať v 16 rokoch? Pripadne aká brigada je od 16? Študujem v 1. ročníku na SŠ.
Ja som mala 16 v druhom ročníku na SŠ a ukončenú dochádzku, vtedy sa dá a nikto nerieši, väčšinou som hladala na FB, profesia alebo cez známosti...
@nelca84 až od septembra...nie cez prázdniny
@marcellka32 zalezi od skoly, ak potvrdia, ze povinna skolska dochadzka je ukoncena 30.6., tak uz cez prazdniny moze brigadovat. Preto som napisala "najskor".
@nelca84 záleží od školy? Myslela som, že to je od zákona...ok spýtame sa v škole ďakujem
@marcellka32 zakon hovori, ze od ukoncenia povinnej skolskej dochadzky a to, kedy je ukoncena povinna skolska dochadzka potvrdi skola
@marcellka32
@nelca84 na vysvedčení, ktoré dostaneš na konci júna je napísané predsa ze ukončená povinná školská dochádzka (alebo čosi podobne). Nie je tam napísané, že sa ukončí k 31.8.
Cez prázdniny de facto nie si žiakom (nemôžeš si kúpiť ani zlavnenu elektricenku preto). Stavas sa ním opäť od 1.9.
@lienka.7 žiakom si aj cez prázdniny, aj zľavu na cestovné majú, prečo ma pleties?
@simona160 Podľa školského zákona sa povinná školská dochádzka končí vtedy, ak žiak od začiatku plnenia povinnej školskej dochádzky absolvoval desať rokov vzdelávania alebo 31. augusta príslušného školského roka, v ktorom žiak dovŕšil 16 rokov veku. Celkom dôležité je ešte to, že školský rok sa začína 1. septembra a končí 31. augusta nasledujúceho kalendárneho roka (nie 30. júna po odovzdaní vysvedčenia, ako si mnohí mylne myslia).
Prečítajte si celý článok na: https://www.podnikajte.sk/zakonne-povinnosti-po...
Podľa tohto môže pracovať až po prázdninách. Vždy to tak bolo, je a dúfam, že nebude, lebo aspoň cez prazdiny by si ti 16 roční mohli zarobiť. Je tiež možné, že natrafíte na niekoho, kto zamestnáva i takých, avšak stále ide o porušenie zákona. Problém by mal však zamestnávateľ, nie študent.
@tiika lenze nas v tomto pripade nezaujima kedy konci skolsky rok, ale kedy konci povinna skolska dochadzka
https://www.ip.gov.sk/novinky-v-zamestnavani-ml...
@nelca84 ani cez prázdniny nemôže. Až od septembra.
@andreakotesova mylis sa, ale uz sa nebudem opakovat
@simona160 dá sa ale potrebujem súhlas rodiča a tiež nie každý zamestnávateľ prijíma takých mladých lebo je okolo to viac byrokracie.