Je možná brigáda od 16 rokov?

simona160
24. feb 2024

Dobrý deň, dá sa brigádovať v 16 rokoch? Pripadne aká brigada je od 16? Študujem v 1. ročníku na SŠ.

karolina2121
24. feb 2024

@simona160 dá sa ale potrebujem súhlas rodiča a tiež nie každý zamestnávateľ prijíma takých mladých lebo je okolo to viac byrokracie.

nelca84
24. feb 2024

@simona160 nemas ukoncenu povinnu skolsku dochadzku, takze neda, najskor cez prazdniny.

koniarova
24. feb 2024

@nelca84 súhlas. 👍👍

hermionecka
24. feb 2024

Ja som mala 16 v druhom ročníku na SŠ a ukončenú dochádzku, vtedy sa dá a nikto nerieši, väčšinou som hladala na FB, profesia alebo cez známosti...

marcellka32
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
marcellka32
24. feb 2024

@nelca84 až od septembra...nie cez prázdniny

nelca84
24. feb 2024

@marcellka32 zalezi od skoly, ak potvrdia, ze povinna skolska dochadzka je ukoncena 30.6., tak uz cez prazdniny moze brigadovat. Preto som napisala "najskor".

marcellka32
24. feb 2024

@nelca84 záleží od školy? Myslela som, že to je od zákona...ok spýtame sa v škole ďakujem

nelca84
24. feb 2024

@marcellka32 zakon hovori, ze od ukoncenia povinnej skolskej dochadzky a to, kedy je ukoncena povinna skolska dochadzka potvrdi skola

lienka.7
24. feb 2024

@marcellka32
@nelca84 na vysvedčení, ktoré dostaneš na konci júna je napísané predsa ze ukončená povinná školská dochádzka (alebo čosi podobne). Nie je tam napísané, že sa ukončí k 31.8.
Cez prázdniny de facto nie si žiakom (nemôžeš si kúpiť ani zlavnenu elektricenku preto). Stavas sa ním opäť od 1.9.

kate_cs
24. feb 2024

@simona160 až keď je ukončená povinná školská dochádzka. Na vysvedčení ktoré dostaneš to je v zadu uvedené. Bez toho ťa zamestnajú jedine možno niekde “na čierno”

nelca84
24. feb 2024

@lienka.7 niektore skoly uvadzaju koniec povinnej skolskej dochadzky na konci juna, niektore na konci augusta.
A ziakom si aj cez prazdniny...

marcellka32
24. feb 2024

@lienka.7 žiakom si aj cez prázdniny, aj zľavu na cestovné majú, prečo ma pleties?

tiika
24. feb 2024

@simona160 Podľa školského zákona sa povinná školská dochádzka končí vtedy, ak žiak od začiatku plnenia povinnej školskej dochádzky absolvoval desať rokov vzdelávania alebo 31. augusta príslušného školského roka, v ktorom žiak dovŕšil 16 rokov veku. Celkom dôležité je ešte to, že školský rok sa začína 1. septembra a končí 31. augusta nasledujúceho kalendárneho roka (nie 30. júna po odovzdaní vysvedčenia, ako si mnohí mylne myslia).

Prečítajte si celý článok na: https://www.podnikajte.sk/zakonne-povinnosti-po...

Podľa tohto môže pracovať až po prázdninách. Vždy to tak bolo, je a dúfam, že nebude, lebo aspoň cez prazdiny by si ti 16 roční mohli zarobiť. Je tiež možné, že natrafíte na niekoho, kto zamestnáva i takých, avšak stále ide o porušenie zákona. Problém by mal však zamestnávateľ, nie študent.

nelca84
24. feb 2024

@tiika lenze nas v tomto pripade nezaujima kedy konci skolsky rok, ale kedy konci povinna skolska dochadzka
https://www.ip.gov.sk/novinky-v-zamestnavani-ml...

tiika
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
nelca84
24. feb 2024

@tiika nejde o porusenie zakona, to co si pridala je stare. Pracujem v oblasti pracovneho prava.

tiika
24. feb 2024

@nelca84 a čo sa na tom zmenilo? podľa toh, čo si poslala sa menilo iba zamestnávanie mladistvých bez ukončenia školskej dochádzky.
Podľa toho to bolo skôr zle interpretované. Zaujímavé, prikláňam sa k tomu.

nelca84
24. feb 2024

@tiika ano, ta interpretacia. Plati, ze ak skola vyznaci ukoncenie PŠD k 30. junu, tak nasledujuci den uz moze ziak brigadovat. To, ze skolsky rok konci az posledneho augusta na tom nic nemeni.

tiika
24. feb 2024

@nelca84 “povinne školské vzdelavanie” 😉🙂
To si zapamatam

nelca84
24. feb 2024

@tiika ? Asi neviem co si tym chcela povedat

andreakotesova
24. feb 2024

@nelca84 ani cez prázdniny nemôže. Až od septembra.

nelca84
24. feb 2024

@andreakotesova mylis sa, ale uz sa nebudem opakovat